Annonce
Debat

Negerdrengen

Medarbejdere hos Dagbladet Rinkøbing Skjern

Da jeg var barn, mødte jeg hver søndag en lille negerdreng. En lille fyr i hvid kjortel, der lå på knæ med foldede hænder, og som bøjede hovedet taknemmeligt, når jeg stak ham en skærv.

Hvad pokker gjorde en negerdreng langt ude på de vestjyske hedesletter for et halvt århundrede siden, spørger du sikkert. Han sad såmænd i vindueskarmen hos den gårdmand i Grønfeldt, der husede missionsforeningens søndagsskole.

Han var af bemalet papmache, sad på en sparebøsse, og rokkede op og ned med hovedet, når man smed en mønt i bøssen. De indsamlede penge gik til det, der dengang hed "ydre mission" - Luthersk Missionsforenings aktiviteter i Tanzania.

Set i bagklogskabens klare lys, står det mig klart, at den dårlige samvittighed burde vælde op i mig ved erindringen om de søndage for så længe siden.

Jeg burde føle en knusende skyld over, at jeg på den måde har ladet mig udsætte for neokolonialistisk, racistisk, stereotypificerende påvirkning; oven i købet har jeg været med til at betale for kristendommens kulturimperialistiske udbredelse i Tanzania.

Det er afgjort noget, jeg bør sætte mig ned og reflektere over som en artig, forpryglet, underdanig midaldrende hvid mand.

I alt fald hvis det står til den race-fikserede kulturmarxistiske uintelligentsia, der sidder tungt på det hvide snit, som går for åndsliv i Danmark anno 2017.

Som for eksempel konsulent Signe Hegelund og kunsthistoriker Mathias Danbolt, der åbenbart rådgiver museer om den rette tilgang til følsomme emner, der involverer negerartefakter.

De blev hidkaldt af daglig leder af Museum Vestsjælland i Holbæk, Karen Munk-Nielsen, da hun kom ud i en moralsk-etisk krise i forbindelse med museets permanente udstilling om forholdet mellem Vestsjælland og Dansk Vestindien.

Damens krise udløstes af museets samling af negerdukker. For som hun siger til Berlingske:

"Vi synes ikke, vi bare kunne udstille de sorte dukker som en hyggelig ting, små piger fra Vestsjælland har leget med... Dukkerne er betegnet som "Negerdukker" i vores protokol. Denne betegnelse er kontroversiel i dag, og dette sprogbrug vil vi gerne sætte til diskussion, og vi sætter også fokus på de stereotype afbildninger af afrikanske mennesker," siger hun.

Heldigvis har konsulenten og kunsthistorikeren kunnet hjælpe hende ud af krisen; i stedet for at udstille dukkerne i den sammenhæng, hvor de hører hjemme, sammen med alle de andre genstande fra det Vestsjællandske-Vestindiske kulturmøde, er de farlige dukker blevet sat i karantæne:

De er anbragt i et særskilt rum ved siden af selve udstillingen!

"Ved at udstille genstande som dukkerne i et separat rum, træder vi tydeligere i karakter som museum, fordi vi skaber et rum, hvor man mere direkte kan reflektere over det menneskesyn, som dukkerne og sparebøsserne er udtryk for," siger Karen Munk-Nielsen.

Signe Hegelund og Mathias Danbolt bekræfter, at hele manøvren er et kulturmarxistisk projekt, der skal få hvide til at føle sig som dårlige mennesker, fordi de er hvide: "Dukkerne kan for eksempel være med til at fortælle en historie om kollektiv skyld," siger Signe Hegelund. Og Mathias Danbolt skærer hensigten ud i pap: "Forhåbentlig åbner det op for at diskutere racismens ufærdige historie på en respektfuld måde," siger han.

Nemlig ja, du hvide untermensch: Du kan sidde der i reflektionsrummet og skamme dig noget så eftertrykkeligt over din races og din egen rolle i "racismens ufærdige historie".

Som for eksempel, hvordan du fodrede en negerdreng af papmache med småmønter hver søndag, da du var barn.

Nemlig ja, du hvide untermensch: Du kan sidde der i reflektionsrummet og skamme dig noget så eftertrykkeligt over din races og din egen rolle i "racismens ufærdige historie".

Annonce
Ringkøbing For abonnenter

Corona og naboklager stoppede projektet i to år: Nu bygges ferielejligheder og yogastudie i udkanten af Ringkøbing

Danmark

Lørdagens coronatal: 402 indlagte med corona - og 427 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing

Naturkraft har brug for ekstra millioner: Nu er det op til politikerne, om de vil den sikre skrantende attraktion

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Kom med ind i Onecollections nye domicil i Ringkøbing: Nu har stifterne endelig fået eget kontor

Skjern

Børn i kørestol skal også have grønne fingre: Skjernåskolen får legat til højbede

Debat

Raunonia er en ommer: Hvornår kommer det lovede borgermøde og åbenheden?

Nordsøen skal plastres til med energiøer og vindmøller for hundredvis af milliarder: - Det er en rigtig, rigtig god forretning, lover klimaministeren

Skjern

Sif skammer sig ikke længere over at være en mand i dametøj: - Hemmeligheden gjorde mig indebrændt

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Da 18-årige Henrik fra Nr. Vium får en genial idé - en havestøvsuger, Yrsa og Tage sparker liv i bageriet i Borris og andre glimt fra Gamle Dage

Ingen vil væk fra lokal virksomhed i vækst: - Medarbejderne skal have en fantastisk dag, så skal indtjeningen nok følge efter

Navne

Grundlæggeren af Det Kristne Gymnasium er død: Jørgen Skydstofte var en pioner af Guds nåde

Det halter med udredning af astmapatienter: I fire år troede Janne, at hun havde astma, men medicinen hjalp aldrig

Skjern

Spiritusfestival tørster efter frivillige: Arbejdsopgaverne uddeles i små overskuelige dråber for at skaffe flere til

Sport For abonnenter

Ren magi af Kasper Chopart: Scorede sejrsmål ud af det rene ingenting med skud fra midten af banen

Vestjylland

Tidligere skovrider er kritisk: Vestjyske skove bliver ødelagt af at blive naturnationalparker

Annonce