Annonce
Ringkøbing

Nedtagning af ikonisk spir udsat på grund af fare for stærk blæst

Stilladset er allerede klar, og spiret er løsnet - dog ikke så meget, at det risikerer at dratte ned under torsdagens blæsevejr. Foto: Christian Agerskov Munk
Renoveringen af det over 100 år gamle spir på retsbygningen i Ringkøbing skal foretages af Byens Blikkenslager Ringkøbing, der kalder det en meget speciel opgave.
Annonce

Ringkøbing: Siden 1919 har spiret på retsbygningen på Kongevejen knejset over byen som et af de højeste punkter. Men for en kort bemærkning mister retsbygningen nu sin irgrønne top.

Det er nemlig på tide, at det gamle spir bliver renoveret. Det er blandt andet utæt og trænger derfor til en kærlig hånd. Det er Byens Blikkenslager Ringkøbing, der skal stå for at få det gamle spir klar til de næste 100 år.

- Det bliver helt vildt sjovt, og vi glæder os meget, siger ejer af Byens Blikkenslager Ringkøbing Carsten Stampe, der kalder det for en meget speciel opgave.

Det bliver entreprenørvirksomheden JFP med base i Herning, der skal stå for nedtagningen. Projektet er dog blevet udskudt en dag fra torsdag til fredag, da torsdag ifølge DMI kommer til at byde på kraftig blæst. Fredag skulle vinden dog være løjet af, og nedtagningen burde kunne gennemføres.

Annonce

66 kvadratmeter metal

Når det gamle spir er komme vel ned i jordhøjde, skal det fragtes til Byens Blikkenslagers værksted i Hee, hvor renoveringen kommer til at foregå over de næste fire-fem uger.

Og virksomheder får travlt med det store spir, hvis base er 3,5 gange 3,5 meter, og som vurderes til at være 4,5 til 5 meter højt.


Det kan tage i omegnen af 50 år, før den rødlige metalbeklædning får sit grønne look igen.


Carsten Stampe fortæller, at man allerede har opstillet et stillads til arbejdet. I store træk skal arbejdet foregå således: Først skal det irrede kobber pilles af, så skal træværket efterses og repareres, og derefter skal skelettet atter beklædes med kobber.

Og det er ikke bare en lille smule, der skal bruges, forklarer blikkenslageren:

- Ud fra hvad vi kunne måle, er der brugt omkring 66 kvadratmeter kobber, så det betyder, at vi skal have 300-400 kilo derop, siger Carsten Stampe.

Når spiret igen skal tårne over retsbygningen, kommer man tydeligt til at kunne se forskel fra før. Det kan nemlig tage i omegnen af 50 år, før den rødlige metalbeklædning får sit grønne look igen, da det tager årtier for kobber at irre.

Retsbygningen er allerede skrællet for sit tag - og nu tages toppen også af. Foto: Christian Agerskov Munk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Hvordan bliver julen 2020?

Annonce