x
Annonce
Vestjylland

Nedskæringer på vestjyske sygehuse bliver mindre end forventet

Den voldsomme travlhed blandt sygeplejersker skal afhjælpes. Regionspolitikerne har netop besluttet, hvordan regeringens hjælpende hånd skal fordeles i Region Midtjylland. Det giver næsten 21 ekstra stillinger i Randers i løbet af de kommende to år. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Forretningsrådet i Region Midtjylland, har netop fordelt de 215 sygeplejersker i hele regionen, som er Midtjyllands del af regeringens 1000 ekstra sygeplejersker.

Vestjylland: Flere sygeplejersker både i Randers, Viborg, Horsens, Silkeborg og især i Aarhus, mens sygehusene i vest får mildnet deres nedskæringer. Det blev konklusionen efter forretningsudvalget i Region Midtjylland tirsdag besluttede, hvordan pengene fra Danske Regioners aftale med regeringen skulle fordeles.

Regeringen og Danske Regioner indgik nemlig for nylig en aftale, der skal sikre 1000 ekstra sygeplejersker på de danske sygehuse. For Region Midtjylland betyder aftalen, at antallet af sygeplejerskestillinger på regionens hospitaler skal øges med 108 stillinger i 2020 og 107 stillinger i 2021, så det samlede tal bliver 215.

20,72 af stillingerne ender i frem til 2021 i Randers.

Med aftalen følger der også penge til at ansætte flere sygeplejersker på regionens hospitaler. Region Midtjylland får knap 129 mio. kroner.

- Pengene falder på et tørt sted og vil gøre godt i hele regionen. Der er ingen tvivl om, at sygeplejerskerne har travlt. Så det er meget tilfredsstillende at kunne give et mærkbart løft til både patientbehandling og arbejdsmiljø, siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S).

Annonce

Sådan fordeles stillingerne på hospitalerne

Regionshospitalet Horsens: 20,17

Regionshospitalet Randers: 20,72

Hospitalsenheden Vest (Herning, Holstebro, Ringkøbing, Lemvig, Tarm): 46,01 minus de 87 stillinger, som var planlagt nedskåret i forbindelse med effektiviseringskravet for Gødstrup

Hospitalsenhed Midt (Viborg, Silkeborg, Skive, Hammel): 48,61

Aarhus Universitetshospital: 126,39

Psykiatrien: 40,00

I alt: 215

Fordelt efter størrelse

Pengene bliver fordelt til hospitalerne efter deres størrelse vurderet ud fra deres samlede budget.

- Vi har ikke tilgodeset enkelte hospitaler særskilt. Men i Hospitalsenheden Vest vil pengene være med til at afbøde nogle af konsekvenserne af det effektiviseringskrav på 8 pct., som er en forudsætning for byggeriet af det nye hospital i Gødstrup, siger Anders Kühnau.

- Når hospitalerne i Holstebro og Herning flytter sammen i Gødstrup, er det planlagt at nedlægge 87 stillinger. Det tal kan nu reduceres til 41 sygeplejerskestillinger. Med en meget lav arbejdsløshed og gode regler for omplacering internt i regionen er det et realistisk mål at undgå egentlige afskedigelser af sygeplejersker i forbindelse med indflytningen i Gødstrup, siger Anders Kühnau.

Psykiatrien i Region Midtjylland skal også medvirke til at øge antallet af sygeplejersker. Psykiatrien har fået selvstændige bevillinger på finansloven, og Psykiatrien vil ved at bruge disse midler forøge antallet af sygeplejersker med 20 fuldtidsansatte i 2020 og 40 fuldtidsansatte fra 2021.

Flertallet i Forretningsudvalget bag fordelingen af de knap 129 mio. kr. udgøres af partierne S,V, DF, SF, EL, LA, R og K.

Mikkel Rasmussen (Ps-L) og Rasmus Foged (Alt) stemte imod. De mener, at psykiatrien skal have en forholdsmæssig andel af de ekstra penge senest fra 2022 og frem.

Marianne Karlsmose (KD) tog forbehold for indstillingen.

Regionsrådet behandler sagen endeligt 26. marts.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Alt udsolgt midt i corona-hjemsøgelsen

Dagens gode lokale erhvervsnyhed i går var, at Lalandia nu har solgt samtlige 440 feriehuse i den kommende feriepark i Søndervig. Nogle af os husker sikkert, hvordan de første ferieparkplaner i Søndervig blev stoppet af finanskrisen i 2008, og det tog årevis og et gigantisk benarbejde fra projektmager Keld Hansens side at få pustet nyt liv i projektet igen. Sådan ser det heldigvis ikke ud til at ende denne gang. Ingen af os ved, hvor landet lander økonomisk, når corona-krisen engang er slut; sjovt bliver det ikke, så meget er sikkert. Men folk har altså ikke mistet modet til at investere i feriehusprojektet i Søndervig, og det er positivt af flere grunde. For det første er det med til at sikre, at projektet bliver gennemført, og det er endnu vigtigere, end det var før coronakrisen; det vil tilføre turismen i vort område et kvalitetsløft, vi får brug for i efter-corona-verdenen. Lalandia vil være endnu en grund til at vælge at tage på ferie i vort område frem for andre steder. For det andet bidrager Lalandia-byggeriet og de investeringer i infrastrukturen i området, som det medfører, til at skabe aktivitet i lokalsamfundet, både i byggefasen og i den efterfølgende driftsfase. Det er vigtigt, for vi må regne med, at arbejdsløsheden stiger voldsomt, i alt fald i en periode, og derfor har vi brug for alle de arbejdspladser, vi kan skaffe. For det tredje - og det er ikke det mindst vigtige - vil synet af, at der sker noget, at der er gang i byggeaktiviteterne, være med til at løfte optimismen og troen på, at samfundet ikke er kastet ned i en afgrundsdyb depression. Noget af det mest nedslående ved finanskrisen i 2008 var netop, at alt i en periode gik i stå. Der er ingen grund til at besmykke virkeligheden. Lige nu står vi midt i den værste krise, økonomisk og sundhedsmæssigt, nogen af os kan huske. Hvordan verden ser ud på den anden side af tunnellen, ved vi selvsagt ikke. Derfor er det også så vigtigt at glæde sig over det, der trods alt peger hen imod fremtidig vækst og udvikling i vort område. Hvem ved - måske god plads og masser af frisk luft fremover vil være et af de bedste turistmæssige salgsargumenter. Det kan vi alt fald byde på her i Naturens Rige.

Ringkøbing

Mor til fire: - Det er op til mig at vælge, om jeg sender mine børn afsted

Annonce