Annonce
Indland

Naturvejleder fra Aarhus om truede arter: Det går ad helvede til

Morten D.D. Hansen oplever sommerfugle forsvinde i naturen. Liste med truede arter er hård læsning, mener han.

Deprimerende læsning.

Det kalder biolog og naturvejleder Morten D.D. Hansen fra Naturhistorisk Museum i Aarhus en ny rødliste over dyre, plante- og svampearters tilstand.

- Det er bare den generelle trend især for de truede arter af planter, svampe og især insekterne, at det går virkelig ad helvede til, siger han og tilføjer:

- Vi står til at miste ufatteligt mange arter fra den danske natur i løbet af de næste år. Det er virkelig hårdt at læse.

Rødlisten er udarbejdet af forskere fra Aarhus Universitet og viser overordnet set en tilbagegang for naturen siden den seneste rødliste fra 2010.

Flere end 10.000 arter er vurderet på rødlisten. Af dem er 386 arter forsvundet fra den danske natur, 376 er kritisk truede, 663 er truede, 802 er sårbare, 568 er næsten truede.

Morten D.D. Hansen har selv talt sommerfugle i et mindre område, og her har han også set en markant tilbagegang.

- Siden 2014 har vi mistet 75 procent af alle de bestande, der var af sjældne sommerfugle.

- 2019 var et hårdt år at være mig i, for jeg kom hjem fra tur efter tur og var bare vanvittigt ked af det. Det hele forsvinder mellem fingrene på os, siger naturvejlederen.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Kraftig brand i forladt hus

Leder For abonnenter

Det lyder godt, men: De passer ikke på Danmark

Det er så let at stille sig op og sige, at ”jeg passer på Danmark”. Det lyder godt. Man virker handlekraftig. Men når man som Mette Frederiksen er statsminister, har man andre forpligtelser end at gå med de nemme og populære løsninger, som hun gjorde, da hun præsenterede regeringens bud på, hvordan vi forhindrer terrordømte i at planlægge og udføre mere terror, når de er sluppet ud af fængslet. En regeringschef har pligt til at vælge løsninger, der holder sig inden for rammerne af, hvilken type land vi gerne vil være. Og her svigtede Mette Frederiksen. Hun foreslår nemlig, at personer, der har afsonet en dom for terror, kan forbydes at færdes i bestemte områder og have kontakt til bestemte personer i op til ti år. For at undersøge, om de overholder forbuddet, skal politiet have ret til uden dommerkendelse at trænge ind i deres hjem og undersøge deres computere. Det er her, statsministeren glemmer sin forpligtelse over for retsstatens principper. Grundloven siger helt uden dikkedarer i paragraf 72, at både husundersøgelser og undersøgelser af borgernes kommunikation kun kan ske efter en retskendelse. Der står dog også, at man kan lave love, der giver undtagelse fra paragraffen, og det er så dét, regeringen vil gøre. Men det er grundlæggende helt forkert. Regeringens forslag om at øge straffene for terror og terrorrelaterede forbrydelser betragteligt er helt i orden. Det er også rimeligt at udstede forbud om ophold og kommunikation for denne ekstraordinært usympatiske gruppe af forbrydere. Og spark dem endelig ud af landet, når der er lovhjemmel til det. Det må bare aldrig blive andre end en domstol, der gør domstolenes arbejde. Magtens tredeling er et princip, der ikke må fraviges. Hverken politikere eller myndigheder skal afsige domme eller udstede retskendelser. Det skal kun dommere. Det har regeringens normale støtter forstået, men de borgerlige partier sikrer flertallet til endnu et skridt væk fra retsstaten. De skulle skamme sig. De passer ikke på Danmark.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];