Annonce
Ringkøbing

Naturkraft er i hus: Realdania lukker finaniseringhul med 25 millioner kroner

Naturkraft er de seneste år skudt op af jorden. Realdania søger nu for de sidste 25 millioner til at realisere turistmagneten, der årligt skal tage imod 280.000 gæster. Foto: Naturkraft
Realdania mener, at Naturkraft er et så ambitiøst og nytænkende bud på en grøn turistattraktion, at man nu støtter projektet med 25 millioner. Dermed er der rejst mere end 300 millioner kroner til projektet, og målet er nået.

Ringkøbing: Køen af skeptikere var lang.

Da Naturkraft-direktør Peter Sand for snart 10 år siden blev ansat til at skaffe 300 millioner kroner til en splinterny turistattraktion på en bar mark lidt uden for Ringkøbing, troede de færreste, at det kunne lade sig gøre. Men nu kan skeptikerne godt pakke sammen.

Projektet har netop modtaget 25 millioner kroner fra Realdania. Det betyder, at det stort anlagte projekt nu er fuldt ud finansieret, fortæller en meget tilfreds Peter Sand.

- Det er med stor glæde, at Foreningen Realdania nu fuldender projektets finasiering. Derved har vi samlet rejst mere end 300 millioner kroner og kan for alvor se frem til åbningen til sommer, siger han.

Hos Realdania er filantropidirektør Nina Kovsted Helk ikke i tvivl om, hvorfor der nu bliver sendt så mange millioner mod Vestjylland.

- Naturkraft er med til at løfte hele Ringkøbing Fjord-området. Ikke kun for turister, men også for dem, der bor og lever der. I Realdania er vi glade for at være til at støtte realiseringen af et ambitiøst og nytænkende bud på en attraktion. Formålet med Naturkraft er i sidste ende at fremme viden om klima, miljø og bæredygtighed og dermed udbrede FN's Verdensmål - det ser vi naturligvis som en vigtig mission, siger hun i en pressemeddelelse.

Realdania har tidligere støttet det indledende arbejde med Naturkraft. Det skete med penge, som blev brugt til at få internationale eksperter til at vurdere idéen bag projektet og til at udarbejde en forretningsplan. Men da Naturkraft i 2013 søgte opbakning til finaniseringen byggeriet, trak foreningen følehornene til sig. Den gang var forklaringen, at man ikke ønskede at investere i såkaldte barmarksprojekter og blandt andet derfor ikke ønskede at være med.

Siden er Realdania altså kommet på andre tanker.

Naturkraft fik det helt store gennembrud, da A.P. Møllefonden i 2016 investerede 100 millioner kroner i den vestjyske drøm. Forinden havde Ringkøbing-Skjern Kommune lagt omkring 100 millioner. Vestas og Augustinusfonden har også bidraget til realiseringen, ligesom en stribe andre har givet penge til attraktionen.

Lige nu bliver der arbejdet med højtryk for at blive færdig med byggeriet af oplevelsesparken, der slår dørene op for publikum torsdag 4. juni. Folkene bag projektet har samtidig opjusteret det forventede årlige besøgstal fra 250.000 til 280.000.

Annonce
Naturkraft har også fået den socialdemorkatiske regerings opmærksomhed. I denne uge var det Mogens Jensen (S) minister for fødevarer, fisker og ligestilling, som lagde vejen forbi byggepladsen. Her i selskab med direktør Peter Sand og formand for Ejendomsfonden Naturkraft Niels Erik Kjærgaard. Foto: Naturkraft
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Dagbladet mener: Man bliver stolt over de fastboendes 'folkebevægelse'

Man bliver flov overfor turisterne. Sådan lyder den korte, kontante begrundelse for et initiativ, der forleden fik 20 lokale frivillige til at trække i gummistøvlerne og trodse møgvejret for at bruge deres lørdag på at samle de store mængder affald op, som i månedsvis har skæmmet grøfterne langs Klitvejen. Bag initiativet står Hvide Sande-parret Heidi Broe Vrist og Lars Anker Hansen. Det er dem, der har følt sig så flove over at se den smukke Margueritrute omdannet til en skamfuld skralderute, at de har valgt at tage affaldssækken i egen hånd og gøre noget ved sagen. I første hug blev 74 sække fyldt med øldåser, flasker, slikposer og meget andet skidt. 74 sække! Men der er såmænd tilstrækkeligt med skrald tilbage til, at man kan samle lige så meget op og mere til, når succesen gentages lørdag 29. februar - selvfølgelig forudsat, at der også denne gang dukker en pæn flok frivillige kræfter op, som vil bruge lidt af weekenden på en fælles forskønnelse af grøftekanten. De store mængder affald dukkede op til overfladen, da kommunens folk for nogle måneder siden rensede grøfterne op for at gøre dem i stand til bedre at kunne tage de store mængder af regnvand. Der var røster fremme om, at kommunen burde rydde op efter oprensningen, men afdelingsleder for Vej og Park Kristian Korsholm måtte med beklagelse afvise, at det kunne komme på tale. Det ville kræve mandetimer, der ikke er budget til, forklarede han. Det er sund fornuft, at kommunens ressourcer lige nu gør bedst fyldest ved at blive brugt på at skaffe afløb for de enorme vandmængder. Og det er udtryk for et beundringsværdigt borgersind, når private mennesker som Heidi Broe Vrist og Lars Anker Hansen ikke nøjes med at brokke sig over kommunen eller måske rense lidt på egen matrikel, men i stedet går forrest i en hel lille 'folkebevægelse'. Herfra letter vi på sydvesten og bukker i stor respekt for initiativet. Mennesker som jer er der god grund til at være stolt af! Der er mulighed for at blive en del af 'bevægelsen', hvis man møder op på parkeringspladsen ved genbrugsstationen i Hvide Sande lørdag 29. februar klokken 10. Det er ganske gratis at deltage. Og hvis andre byer skulle lade sig inspirere, fortæller vi gerne om det i Dagbladet.

Annonce