Annonce
Erhverv

Naturkraft bombarderede kulturministeren med krav om corona-kompensation

Kulturminister Joy Mogensen  (S) var blandt talerne, da Naturkraft åbnede i juni sidste år. Hun var ikke med på at gøre den coronaramte attraktion til en del af regeringens sommerpakke, men fandt i december et plaster på såret på fire millioner kroner. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Det var særdeles kritisk for Naturkraft, at attraktionen ikke blev en del af sommerpakken. Derfor blev der arbejdet på højtryk i kulissen for at overbevise kulturministeren. Det lykkedes ikke.

Ringkøbing: Mens Naturkraft-direktør Peter Sand ved flere lejligheder kritiserede, at regeringen valgte at stimulere turistattraktioner med en økonomisk hjælpepakke hen over skolesommerferien, så forsøgte Naturkraft i måneder at presse kulturministeren for at blive en del af sommerpakken efter at have fået afslag.

Det viser en aktindsigt, Dagbladet har fået i korrespondancen mellem Naturkraft og Kulturministeriet.


Helt fra start kunne vi se, hvad vi kiggede ind i, hvis Naturkraft ikke blev kompenseret på lige fod med andre attraktioner. For os var det naturligt at afsøge de muligheder, der fandtes. Og det var årsagen til, at vi forsøgte at blive en del af sommerpakke-ordningen.

Henrik Tvarnø, formand for Fonden Naturkraft


I stribevis af henvendelser fra direktøren, Naturkrafts advokat og revisor bliver der i perioden mellem juli og december argumenteret med, at det gav et omsætningstab på op mod 20 millioner kroner, fordi man ikke kunne sælge billetter til halv pris og blive kompenseret for det, som en stribe andre for eksempel museer og zoologiske haver.

Annonce

Urimeligt og usagligt

Ifølge korrespondancen blev det kaldt en "ulige konkurrencesituation" med andre attraktioner i det ganske land, at det var "urimeligt, såvel som usagligt", at Naturkraft ikke var en del af billet-rabat-støtteordningen i sommerpakken, og at der skulle en "substantiel kompensation for 2020 for at sikre et økonomisk bæredygtigt Naturkraft".

Kort sagt ville det blive nødvendigt at låne betydelige beløb for at kunne overleve, hvis corona-kompensationen udeblev.

Kort om Naturkraft

Oplevelsesparken Naturkraft har naturens kræfter, klima og bæredygtigthed i centrum. Styres i dag af to erhvervsdrivende fonde Fonden Naturkraft og Ejendomsfonden Naturkraft.

Parken ligger på et 50 hektar stort areal ved Ringkøbing, som for få år siden var en mark.

For godt ti år siden blev Peter Sand ansat som direktør. Hans eneste krav til ansættelsen var, at han kunne regne med politisk opbakning for "jeg går aldrig ind i projekter, der ikke kan lykkes".  Det gav daværende borgmester Iver Enevoldsen ham håndslag på.

Byrådet har støttet med 100 millioner kroner - penge der stammer fra salg af kommunens el-selskab. Region Midtjylland, Vestas og en række virksomheder og fonde er også blandt bidragyderne. Det helt store gennembrud kom, da A.P. Møllerfonden donerede 100 millioner til projektet.

Naturkraft har kostet 300 millioner at anlægge og skulle efter planen tiltrække 280.000 gæster det første år. Coronaen betød udskydelse af premieren og i alt 50.000 betalende gæster.

Økonomiske problemer har fået Fonden Naturkraft til at bede om en kommunalt lån på 15 millioner kroner, som skal sikre overlevelsen her og nu. Det blev bevilget i denne uge.

I slutningen af august sendte Naturkraft en otte sider lang advokat-skrivelse, hvor der bliver sat spørgsmålstegn ved gyldigheden på myndighedernes afslag på at gøre Naturkraft til en del af sommerpakken.

Udlægningen er, at der ikke var hjemmel til at give afslaget tidligere på sommeren. Desuden mente advokaten, at det var i strid med forvaltningsretlige principper og på kant med EU-retlige regler og principper for statsstøtte, lød Naturkraft-advokatens konklusion i sensommeren.

Annonce

Pure afvist

Hvordan skrivelsen blev modtaget af kulturminister Joy Mogensen (S), der selv deltog i åbningen af Naturkraft tidligere på året, er uvist. Og svaret lod vente på sig. Det kom først i december. Og her blev advokatens argumenter pure afvist.

Formand for Fonden Naturkraft Henrik Tvarnø ønsker ikke at forholde sig til direktør Peter Sands offentlige kritik af regeringens sommerpakke, men konstaterer i dag, at forsøget på at blive en del i rabatordningen var nødvendig.

- Helt fra start kunne vi se, hvad vi kiggede ind i, hvis Naturkraft ikke blev kompenseret på lige fod med andre attraktioner. For os var det naturligt at afsøge de muligheder, der fandtes. Og det var årsagen til, at vi forsøgte at blive en del af sommerpakke-ordningen, siger bestyrelsesformanden.

Det lykkedes som bekendt ikke.

Annonce

Ekstraordinært tilskud

Kulturministeren valgte dog ekstraordinært at finde fire millioner i puljen for tipsmidler i december måned, som blev sendt afsted til Vestjylland for at kompensere for den uheldige corona-situation i åbningsåret. Siden er attraktionen også kommet på finansloven med fire millioner kroner årligt de næste fire år.

Men ingen af delene er nok til at rette op på et forfærdeligt 2020.

I denne uge blev det derfor nødvendigt for Naturkraft at bede byrådet om et lån på 15 millioner kroner til at dække underskuddet fra 2020 og betale dele af udgifterne til den sætningsskabe, som byggeriet var udsat for i 2019.

Annonce

Satser på overskud

Selv om flere byrådsmedlemmer fastslog, at de følte, at de traf beslutningen med armen vredet op på ryggen, så var der flertal for at bevilge Naturkraft et lån.

Får attraktionen lov til at genåbne til juni og rammer med det budgetterede besøgstal på omkring 130.000 gæster i 2021, vil Naturkraft kunne levere et overskud.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing-Skjern

Store corona-vaccinationsdag: 940 borgere får i dag første skud Pfizer i Ringkøbing

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Da sygehuset i Ringkøbing med 260 ansatte blev renoveret for 19 millioner, SodaStream indgik sponsoraftale med fodboldstjernen Preben Elkjær og andre glimt fra Gamle Dage

Sport

Stor donation til Waterz

Annonce