Annonce
Skjern

I kølvandet på foruroligende rapport: Naturens Dag rammer tidsånden rent

Lars Pedersen fra Lem er ved at snitte i træ sammen med drengene Wiliam, Ludvig og Adrians til Naturens dag ved Provstgaards Jagthus. I baggrunden er skovarbejder Peder Brøgger i gang med at skære en fisk ud med en motorsav. Foto: Jørgen Kirk
I år lå Naturens Dag tre dage efter, at en stor national rapport viste, at den danske natur har fået det værre siden 2013. Ved Provstgaards Jagthus var der rig mulighed for at komme ud og mærke naturen i går.

Skjern: Temaet for Naturens Dag i år var "Mærk Naturen", og der var aktiviteter mange steder i "Naturens Rige", blandt andet et meget stort arrangement ved Røjklit Havn, og et lidt mindre ved Provstgaards Jagthus, hvor Dagbladet lagde vejen forbi.

Timingen for dagen kunne dårligt være bedre. Vi har netop haft en valg, hvor natur og miljø var i fokus, og det er kun tre dage siden den danske regerings rapportering til EU-Kommissionen om tilstanden for den danske natur blev offentliggjort. Rapporteringen bliver lavet hver sjette år, og den nye rapport viser, at den danske natur har fået det værre siden 2013.

For naturtyper som for eksempel skove, moser og strandenge er tilstanden forværret. I 2013 var 90 procent af de overvågede naturtyper i ugunstig tilstand, men i 2019 er 95 procent i ugunstig tilstand. Og 33 procent af de overvågede naturtyper vurderes at være i tilbagegang.

Danmarks Naturfredningsforening foreslår på den baggrund, at regeringen som minimum etablerer 15 nationalparker med vildere og mere selvbærende natur på samlet set minimum 60.000 hektar.

Nationalpark Skjern Å kan derfor være kommet et skridt nærmere med den rapport.

Annonce

Provstgaards Jagthus

Provstgaards Jagthus er et smukt placeret ved Skjern Å's delta ved Pumpestation Nord.

Det lille hus blev bygget i 1922 af brødrene Niels Provstgaard og Søren Kristian Jensen, Ringkøbing-Skjern Museum købte huset i 1993.

Brøderne Provstgaard levede af naturen omkring dem, de solgte blandt andet fisk og gik på jagt efter odddere - huset bærer præg af dem og af deres levestil.

Niels Provstgaard, der var tømrer, byggede tingene når brødrne havde brug for dem, som udstillingsskabene til hans store og smukke fuglesamling.

Brødrene var på mange måde forgangsmænd og fik telefon som nogle af de første i området, fordi de havde brug for at kende prisen på skind og fisk inden de solgte dem. Huset har i 2018 gennemgået en større restaurering.

Fra 14. april - september er der åbent torsdag-søndag samt helligdage klokken 11-16.

I vinterferien fra 17. til 20. oktober er der åbent alle dage fra 11.00 til 16.00.

Entré 50 kroner. Kaffekagebillet inkl. entré koster 75 kroner for alle over 18 år.

God dialog

I en af boderne udenfor Provstgaards Jagthus stod afdelingsleder for Kultur, Natur og Fritid, Per Høgh Sørensen, og fortalte om Ringkøbing-Skjern Kommunes nationalparkudvalgs visioner.

- Før valget havde vi en god dialog med tidligere miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) netop her i Provstgaards Jagthus. Nu håber vi, at den nye miljøminister Lea Wermelin (S) også vil være velvillig, sagde Per Høgh Sørensen.

Lige ved siden af ham stod Ulla og Anders Thorre Kristensen, Spjald, og solgte honning. De danske bier har det som bekendt hårdt for tiden, så de to biavlere håber helt sikkert også på mere vild natur.

Væk fra ipad'en

En af de familier, der søndag lagde vejen forbi Provstgaards Jagthus var Lars Pedersen og Marianne Sloth fra Lem.

- Det er rigtig godt med alle de aktiviteter, der er her, og når vejret så tilmed er godt, så er det jo bare om at komme ud at få lidt frisk luft og komme lidt væk fra ipad'en, sagde Lars Pedersen.

Familien var i gang med at snitte i træ sammen med instruktøren Alex Agerbo.

Frivillig museumsvært Georg Reenberg fortæller gæster på Naturens Dag om provstgaards Jagthus. Foto: Jørgen Kirk

Smid ikke affald i naturen

Hanne Møller Jensen fra Knebel på Mols, var faktisk ikke klar over, at det var Naturens Dag søndag. Hun havde blot overnattet i en nærliggende shelter og nydt en dejlig solopgang over Skjern Enge.

Nu var det hende magtpåliggende, at Dagbladets journalist, skulle skrive i avisen, at man skal lade være med at smide cigaretskod og andet affald i naturen. Det er hermed gjort.

Hanne Møller Jensen fra Mols benyttede Naturens Dag til at fjerne lidt skrad. Lad venligst være med at smide affald i naturen, var hendes budskab. Foto: Jørgen Kirk

Nyder at fortælle

Inde i Provstgaards Jagthus var det den frivillige museumsvært Georg Reenberg, der havde fået opgaven med at fortælle alle dagens gæster om stedet.

- Jeg har været her det meste af året, og har virkeligt nydt det. Jeg har mødt rigtig mange, der har været her for 40-50 år siden og som kan fortælle historier om stedet. På et tidspunkt kom der også fire turister cyklende fra England, så det er et alsidigt job at være museumsvært, sagde Georg Reenberg med et smil.

Fra Pumpestation Nord kunne man kigge på fugle og prøve at rappelle, og neden for stod Skjern-Stauning Jagthundeklub klar.

- Det er altid dejligt at være ude i naturen, og mine to Gordon Settere her elsker at være med på sneppe og bekkesinjagt. De har hjulpet til ved rigtig mange jagter, sagde Morten Holm inden nogle af gæsterne på Naturens Dag lige skulle klappe de dygtige hunde.

Morten Holm med sine to hunde af rasen Gordon Setter. Det er mor og datter. Foto: Jørgen Kirk
Naturvejleder Emil Bak var klar, hvis der var gæster, der ville vide noget om dyrelivet ved Skjern Enge. Foto: Jørgen Kirk
Ulla og Anders Thorre Kristensen fra Spjald solgte honning på Naturens Dag. Foto: Jørgen Kirk
Mange familier benytetde det gode vejr til et besøg ved Skjern Enge på Naturens Dag. Foto: Jørgen Kirk
Afdelingsleder for Kultur, Natur og Fritid, Per Høgh Sørensen, fortalte om Ringkøbing-Skjern Kommunes nationalparkudvalgs visioner. Foto: Jørgen Kirk
Naturens Dag ved Pumpestation Nord og Provstgaards Jagthus. Foto: Jørgen Kirk
Naturens Dag ved Pumpestation Nord og Provstgaards Jagthus. Foto: Jørgen Kirk
Naturens Dag ved Pumpestation Nord og Provstgaards Jagthus. Foto: Jørgen Kirk
Naturens Dag ved Pumpestation Nord og Provstgaards Jagthus. Foto: Jørgen Kirk
Naturens Dag ved Pumpestation Nord og Provstgaards Jagthus. Foto: Jørgen Kirk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Kære transportudvalg: Det er tid til handling på Rute 15

Læserbrev: I Ringkøbing-Skjern Kommune går det godt. Vi har en lav ledighed, erhvervsmæssig vækst - og vi har lige fået bekræftet, at vi er den foretrukne feriedestination for tyske turister i Danmark. Men vi risikerer, at udviklingen stopper, hvis Christiansborg ikke tager ansvar for hele Danmarks infrastruktur. I dag holder Folketingets Transportudvalg møde, og vi har fået 15 minutter til at forklare, hvorfor det er så presserende, at Rute 15 bliver udvidet til en 2+1 vej på strækningen mellem Herning og Ringkøbing. Rute 15 er en af kommunens vigtigste livslinjer til resten af landet. Men tæt trafik, dårlig sikkerhed og tung trafik af blandt andet store vindmølletransporter, mælketankbiler og landbrugsmaskiner sænker fremkommeligheden og gør det både farligt og vanskeligt at overhale. Vi har derfor brug for en bredere, bedre og mere farbar vej. På finansloven for 2019 blev der afsat penge til en såkaldt VVM-redegørelse. Nu har vi brug for, at der også afsættes de nødvendige midler, så arbejdet med at udvide Rute 15 kan gå i gang, så snart VVM-undersøgelsen er afsluttet. I Ringkøbing-Skjern Kommune viser vi år efter år, at vi er konkurrencedygtige og omstillingsparate. Vores virksomheder har landets højeste produktivitet, og vores BNP pr. indbygger er svimlende 23 procent højere end landsgennemsnittet. Men de positive resultater kommer ikke af sig selv. På Dansk Industris måling af erhvervsvenlighed ligger Ringkøbing-Skjern Kommune på en fortjent tredjeplads. Det er vi stolte over, men vi ved også godt, at det er en tredjeplads, som det bliver svært at fastholde i de kommende år. Ikke mindst fordi infrastrukturen trækker os ned i den samlede bedømmelse. I kategorien ”Infrastruktur” ligger vi på en sølle 79. plads ud af de 93 deltagende kommuner. Virksomhederne i kommunen er afhængige af fremkommeligheden på Rute 15, og derfor efterlyser de i høj grad også bedre infrastruktur for at kunne skabe flere arbejdspladser og endnu mere vækst. I fællesskab argumenterer vi for, at hele Danmark skal kobles på den nationale infrastruktur. Vi forlanger ikke motorveje eller hurtigtog, men vi er nødt til at insistere på, at de indfaldsveje, der skal sikre, at vi kan udnytte det store potentiale, der ligger i hele Danmark bliver prioriteret på Christiansborg. Det er dét, vi vil gøre, når vi mødes med Folketingets Transportudvalg i dag.

Annonce