Annonce
Videbæk

Naturcafé i Sandbæk Plantage skal fremme forståelsen mellem folk med cykel, hest og gevær

Naturcaféen er arrangeret af foreningen Ridespor i samarbejde med Ringkøbing-Skjern Kommune, lokale medlemmer af Danmarks Jægerforbund, lokale mountainbikere og andre brugere af Sandbæk Plantage. Privatfoto
Løbere, vandrere, mountainbikere, ornitologer, jægere, svampejægere, biologer, spejdere og ryttere. Der skal være plads til alle i Sandbæk Plantage, mener ryttere, der har taget initiativ at samle alle plantagens brugere over kaffe og kage, øl og en snak.

Spjald: Sandbæk Plantage er Ringkøbing-Skjern Kommunes største plantage - og der skal være plads til alle.

Det mener ryttere, jægere og andre brugere af kommunens skove, som derfor inviterer til Naturcafé i Sandbæk Plantage lørdag 21. september kl. 13-15. Formålet er at styrke dialogen og respekten for forskellige interessegruppers brug af plantagen.

Initiativtagerne fra foreningen Ridespor forklarer, at Naturcaféen skal være med til at tydeliggøre, at både løbere, vandrere, mountainbikere, ornitologer, jægere, svampejægere, biologer, spejdere og ryttere har lov til at færdes i plantagen – og godt kan benytte og beskytte naturen side om side med respekt og forståelse.

Annonce

Alle skal føle sig velkomne

Arrangementet er kommet i stand i samarbejde med lokale medlemmer af Danmarks Jægerforbund, lokale mountainbikere og Ringkøbing-Skjern Kommune - og håbet er, at man får snakket så godt sammen på tværs, at alle føler sig velkomne i plantagen.

Det er i tråd med Ringkøbing-Skjern Kommunes politik, der skal "synliggøre det rekreative potentiale i kommunens naturområder" og sikre, at naturen er med til at "danne rammen om folks livskvalitet", påpeger arrangørerne.

Få en ridetur og en snak

Alle er velkomne til Naturcaféen, hvor man også kan få en kort ridetur på en islænderhest, en kop kaffe og kage - og en snak over en øl eller sodavand.

Ved arrangementet kan man også møde Ringkøbing-Skjern Kommunes skovfoged Poul Gregersen, som fortæller om fremtiden for Sandbæk Plantage.

Naturcaféen markerer samtidig starten af et lokalt ridelaug i og omkring Sandbæk Plantage. Bag ridelauget står lokale ryttere i samarbejde med Ridespor i Ringkøbing-Skjern Kommune. Ridelauget vil oprette en Facebookgruppe, hvor andre brugergrupper også kan lægge deres aktiviteter ind, så både ryttere og mountainbikere for eksempel ved, hvornår der er jagt i plantagen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Samarbejde kan være en kur mod butiksdød

De findes allerede mange steder - samarbejdsaftaler. Det gælder i hvert fald i foreningslivet. Her har mange klubber og foreninger på den ene eller anden måde slået pjalterne sammen for at sikre, at der er deltagere nok på de forskellige hold, og det kan være både badminton, fodbold, gymnastik eller noget helt fjerde. Alternativet har i mange tilfælde været at lukke ned, og det med at lukke ned fører sjældent noget positivt med sig. I en helt anden boldgade kan det meget vel være, at netop et samarbejde kan give god mening - nemlig når det drejer sig om at holde liv i de lokale butikker. Butiksdøden har i årevis hærget i mange af kommunens talrige landsbyer. Som regel har de lokale kæmpet til det sidste for at holde liv i dagligvareforretningen, men alt for mange gange har de måttet kaste håndklædet i ringen, og landsbyen står uden butik. Sidste år var det Stauning, der var igennem denne proces, da Brugsen lukkede. Her endte historien heldigvis lykkeligt sidst i 2019, idet Brian Pedersen overtog forrretningen, der fortsætter som en Min Købmand. Forhåbentlig bakker de lokale op om den! Nu er det andelsbutikken i Velling, der er i klemme. For nylig sagde købmanden op, men forretningen drives dog videre af behjertede frivillige. Men det går ikke for godt med økonomien, og findes der ikke en løsning, risikerer Velling at stå uden dagligvarebutik med de konsekvenser, det får for lokalsamfundet. Det bliver alt andet lige mindre attraktivt at bo i byen, når der ikke er en butik. I tirsdags var der ekstraordinær generalforsamling om butikkens fremtid. Der var blandt de fremmødte borgere opbakning til at forsøge at drive butikken videre. Og så var der en gæst, der slog de optimistiske strenge an - købmanden fra Stauning. Efter hans mening er der bestemt baggrund for en dagligvarebutik i Velling - og han kunne godt se sig selv i et samarbejde mellem de to købmandsbutiker. Det er endnu ikke bestemt, hvad et samarbejde helt konkret skal bestå af, men det lyder fornuftigt. Skal dagligvarebutikkerne i landsbyerne overleve, må de i mange tilfælde finde utraditionelle løsninger. Det kræver dog, at kunderne bakker helhjertet op. Ellers kan det være lige meget med de gode intentioner og flotte ord på en generalforsamling.

Annonce