Annonce
Ringkøbing-Skjern

Nationalparken skudt til hjørne igen

Efter mange forsøg, er det heller ikke denne gang lykkedes at få gjort Skjern Å til nationalpark. Arkivfoto Jørgen Kirk:
Heller ikke denne gang kommer kommunen i mål med at få Nationalpark Skjern Å realiseret. Lodsejerne vil ikke, og lovrevisionen lader vente på sig. Nu sættes der lid til de nye naturnationalparker.

RINGKØBING-SKJERN: Hvor mange gange det er sket, siden de første tanker om en Nationalpark Skjern Å opstod for 16 år siden, er det de færreste, der har styr på, men faktum er, at nationalparken endnu engang er skudt til hjørne, og lodsejerdialogen er sat i stå.

Værnengene kom ikke med. Mange lodsejere vil heller ikke med, og den revision af loven, som to på hinanden følgende miljøministre har lovet, lader vente på sig, og siden er der kommet naturnationalparker til. Det har fået udvalget til at tage beslutningen om at satse på det stempel i stedet.

Borgmester Hans Østergaard (V) fastslår, at selve nationalpark-tanken ikke er død, men at det lige nu er naturnationalparken, der er politisk bevågenhed om, og den mulighed skal benyttes.

Annonce

- Skulle det ikke lykkes, så laver vi vores egen naturpark, men jeg tror, at vi har et godt vindue til naturnationalpark, siger Hans Østergaard, der også ser det som en trædesten til muligvis en gang at blive nationalpark.

I en helt anden liga

Nationalparkerne var et stort tema for år tilbage, og de steder, hvor det blev til noget, har det været en branding-mæssig succes.

Derfor er viceborgmester Søren Elbæk (S) også skuffet over resultatet. Han understreger, at han naturligvis vil bakke fuldt og helt op om naturnationalparken, men at nationalparken er i en helt anden liga set i forhold til markedsføring og bosætning.

- En af vores forudsætninger var, at parken skulle skabes med frivillighed. Det har vi overholdt til punkt og prikke, og så må jeg bare konstatere, at der ikke var tilstrækkelig med frivillighed til at få et stort nok areal med, siger Søren Elbæk, der meget gerne havde set, at Ringkøbing Fjord kom med i puljen også.

Selvom de øvrige nationalparker har eksisteret i over 10 år, mener Hans Østergaard, at Skjern Å stadig kunne have budt ind med noget i forhold til de andre.

- Den unikke natur har vi jo i forvejen, og med floddeltaet har vi noget, som de andre parker ikke har, siger Hans Østergaard.

Han mener derfor heller ikke, at arbejdet er spildt, selvom det har været afhængig af en lovrevision, som muligvis - og uden garanti - kunne åbne for en sjette nationalpark.

- Arbejdet er ikke spildt. Jeg forventer, at vi kommer i mål med en naturnationalpark, fastslår Hans Østergaard.


En af vores forudsætninger var, at parken skulle skabes med frivillighed. Det har vi overholdt til punkt og prikke, og så må jeg bare konstatere, at der ikke var tilstrækkelig med frivillighed til at få et stort nok areal med.

Søren Elbæk, viceborgmester (S)
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Hvide Sande

'Hvide Sande' har stadig førstepladsen i danskernes tv-hjerter - og er nu kommet med i eksklusiv klub

Annonce