Annonce
Skjern

Nationalpark vil kopiere Ebeltoft: Her er sjældne sommerfugle flyttet til byen

Flere sommerfugle er kommet til Ebeltoft efter BiodiverCity-projektet. Arkivfoto: Jørgen Kirk

EBELTOFT: Nemt og meget billigt.

Sådan er erfaringerne fra BiodiverCity-projektet i Ebeltoft, som måske skal kopieres i Skjern og Tarm.

Ebeltoft er en del af Nationalpark Mols Bjerge, og nok er Ebeltoft kendt for sine kulturhistoriske kvaliteter, men i de senere år har byen fået en ekstra streng at spille på som en by, der også skaber mere biodiversitet.

Sjældne sommerfugle er flyttet til byen, fordi planter som blåklokker og gul snerre har fået plads at gro i området.

I Ebeltoft har man store erhvervsarealer, der aldrig er blevet bebygget. Ved at droppe græsslåningen fra april til september kommer naturtyperne fra den øvrige nationalpark frem inde i byen.

Til gengæld sætter Nationalpark Mols Bjerge et info-skilt op ved arealerne, så de besøgende kan lære noget om den natur, der er dukket op. Info-skiltet er stort set den eneste udgift ved projektet.

Skulle Ebeltoft blive ramt af en enorm erhvervsudvikling, der kræver, at arealerne inddrages til nyt byggeri, så kommer der ingen naturbeskyttelse, der hindrer det.

Ordningen er helt frivillig, og ejerne af arealerne kan droppe den fra dag til dag.

- Jeg har haft henvendelser fra virksomheder, der gerne vil være med. De har nok også set, at de kunne spare en havemands tid, fortæller Jens Reddersen, biolog hos Nationalpark Mols Bjerge.

Biodiversitet er oppe i tiden, og derfor er der også forståelse for det lidt vildere look i Ebeltoft.

- Jeg har aldrig hørt andet end positive bemærkninger fra turisterhvervet, siger Jens Reddersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Overforbrug: Mere genbrug af plastsække og -poser

Læserbrev: I et svar til mig fra Ringkøbing-Skjern Kommune fremgår, at man fremover vil ændre instruks, vedrørende plastsække og –poser, idet der nu på kommunens genbrugspladser bliver skiltet med opfordringen: 'Tøm plastsække og -poser, så de kan genbruges'. Som jeg tidligere har været inde på, er det et stort overforbrug / plastsvineri med blandt andet plastsække, der finder sted. Og så er genbrug af plastsække en vej til formindskelse heraf. Borgmester Hans Østergaard har tidligere, i brev til mig, takket mig for min indsats på området og skriver videre: ”Jeg er overordnet helt enig med dig i, at vi skal være meget opmærksomme på plastproblematikken, og finde løsninger på denne”. En af disse løsninger er at genbruge plastsække. Og det er da skønt, at Ringkøbing-Skjern Kommune er de første, der går ind for genbrug af plastsække og –poser. Der er trods alt, på landsplan, også en stor besparelse herved. Der kører p.t. en kampagne på tv der hedder: ”Plant et træ for 20 kroner”. Ifølge Danmarks Statistik er der cirka 2,7 millioner husstande i Danmark. Hvis alle kommuner går ind for ideen om at genbruge plastsække, ville landets borgere på årsbasis, efter mine beregninger, kunne spare cirka 150 millioner kroner. Og det kunne der så plantes cirka 7,5 millioner træer for. Og jeg tror, at alle er enige i, at der er mere brug for at plante træer end for et unødvendigt stort forbrug af plastsække og –poser.

Ringkøbing For abonnenter

Fælles opråb fra fire rektorer: Elever arbejder alt for meget

Annonce