Annonce
Tarm

"Nak og æd" - nu som valgfag

Eleverne skulle lære at høre forskel på ænderne og deres kald. PR-foto
Eleverne på Hoven Friskole har fået jagtundervisning og selv tilberedt maden med naturens råvarer.

Hoven: Maden kommer ikke fra køledisken i supermarkedet - så langt er eleverne på Hoven Friskole dog med, men at følge madens vej fra luftrum og skovbund til gryden var dog ikke hverdagskost for dem alle. Derfor har Hoven Friskole netop afsluttet deres første "Nak og Æd"-valgfag, og det blev en succes.

- Vi har en del børn og unge, der er meget interesserede i jagt, derfor lavede jeg en aftale med den ivrige jagt- og vildtformidler Helge Bertelsen, som også bruger en del af sin fritid på at gå på jagt - og det bliver ikke sidste gang, at vi tilbyder dette valgfag, siger skoleleder John Sørensen.

Annonce
Eleverne skulle selv plukke, rengøre og partere dyrene. PR-foto

Fuglekendere og skytter

Første del af "Nak og Æd" forgik på Skjern Enge. Eleverne kørte med skolens bus ud til naturområdet, og efter en teoretisk gennemgang af de forskellige vadefugle i området, deres biotoper, deres trækruter og kaldemåder, skulle eleverne i gang med feltarbejde, hvor de observerede gråand, krikand, spidsand, dobbelt bekkasin, pibeand, hejrer og endda hvid hejre.

Som afslutning på denne del kunne eleverne smage røgede andebryster af forskellig art.

Næste omgang af Nak og Æd foregik på en skydebane med en uddannet skydeinstruktører. Våben og ammunition blev gennemgået, inden eleverne selv kunne få lov at skyde efter lerduer og til faste mål.

Spis hjertet

Sæsonens "Nak og Æd" blev afsluttet med en kongemiddag. Elevernes lektier op mod middagen var, at de skulle gå på rov i deres lokalområde og medbringe et stort krusfuld af deres rov til jagtmiddagen, som naturligvis blev tilberedt over åben ild.

Eleverne havde medbragt både svampe, hyben, rabarber, timian, brændenælder og mange andre ting.

Herefter skulle kødet - gråænder, krikænder, en enkelt spidsand, et par dobbeltbekkasiner og en håndfuld husskader - plukkes, rengøres og parteres.

- Til at starte med var min næse helt rynket sammen, men efterhånden vender man sig til lugten. Og så skulle hjertet jo også pilles ud, for det kunne vi jo også spise, lød det fra en af de deltagende piger.

Inden middagen skulle eleverne hver især medbringe noget fra deres lokalområde, som skulle rengøres og snittes. PR-foto
Eleverne fik også en gennemgang af våben og naturligvis også mulighed for at skyde efter lerduer og faste mål. PR-foto
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Kvinder: Gå hjem og hold fri resten af året

Læserbrev: Danske mænd får i gennemsnit 15 procent mere end deres kvindelige kolleger. Det er sådan cirka halvanden månedsløn. Så hvis kvinder og mænd skal have lige løn for lige arbejde, skal kvinderne have sidste arbejdsdag den 13. november og først møde op igen til januar. I 1976 fik Danmark lov om ligeløn. Det er 43 år siden, men målet er ikke nået endnu. Skal vi for alvor gøre noget ved det, så skal der ny lovgivning til. Ellers har ligelønnen meget lange udsigter. Det vil være absurd, hvis vores børns eller børnebørns generationer på arbejdsmarkedet skal arve uligelønnen. I England har de fået en lov, der pålægger arbejdspladser med flere end 250 ansatte at offentliggøre seks bestemte nøgletal for de ansatte kvinders og mænds løn – herunder forskellen på dem. Derudover skal virksomhederne forklare, hvorfor der er forskel, og hvad man vil gøre for at nedbringe den. Det kunne jeg godt tænke mig at se her også. Det ville være relativt nemt at starte med at stille krav om offentlige, kønsopdelte lønstatistikker. Barselsorloven er et andet område, som vil kunne sætte fart på udligningen. Far skal mere hjem på barsel – og mor tidligere tilbage på job. I både Sverige og Norge tager mere end dobbelt så mange fædre barselsorlov. I denne sammenhæng er det derfor positivt, at et EU-direktiv om øremærket barsel til mænd skal være implementeret herhjemme senest i 2022. Det, at tale åbent om løn på arbejdspladserne, vil også være med til at fremme vilkårene for at få ligeløn. Det er hverken forbudt eller farligt at tale om, hvad man hver især får i løn, så tag snakken med dine kolleger. Lige løn for lige arbejde er et fair krav at stille. Vil du have flere argumenter til ligelønssnakken, så følg med på Kvindernes Sidste Arbejdsdag på facebook.

Annonce