Annonce
Ringkøbing-Skjern

Naboer har brug for mere kompensation for møller og solceller i baghaven

Der er brug for mere kompensation til naboerne til vindmølle- og solcelleparker, mener Landdistrikternes Fællesråd. Tegning: Nex
Landdistrikternes Fællesråd giver aftale for naboerstatning for sol og vind en lunken modtagelse.
Annonce

Ringkøbing-Skjern: Hvis den grønne omstilling skal slå igennem, kræver det, at de nærmeste naboer til vindmøller og solcelleparker og lokalsamfundene bliver kompenseret ordentligt.

Det mener formand Landdistriktternes Fællesråd Steffen Damgaard, som er tilfreds med, at der netop er indgået en polisk aftale, men:

- Det ærgrer mig, at aftalen langt fra yder tilstrækkelig kompensation til de udsatte naboer og lokalsamfund, der lægger baghave til de nye bæredygtige energiprojekter med vind og sol, siger han i en pressemeddelelse.

Han kalder det "dybt utilfredsstillende", at man dropper køberetsordningen, som giver de nærmeste naboer mulighed for at købe anparter i projekterne og erstatter dem med en bonusordning med et årligt skattefrit beløb på nogle få tusinde kroner.

- Fra andre sammenhænge ved vi, at fælles ejerskab gennem folkeaktier eller andele styrker den enkelte borgers ejerskab af, forståelse for og opbakning til et projekt. Og der er brug for lokal forankring og opbakning, når man skal rulle energiprojekter ud i den skala, der lægges op til med målet om 70 procents reduktion af CO2 i 2030, siger han.

Steffen Damsgaard kan dog få øje på et lyspunkt i aftalen, og det er ordningen, som betyder, at de nærmeste naboer skal have tilbud om at blive købt ud af deres huse af projektfolkene, og prisen skal fastsættes af en uvildig taksationsmyndighed. Grænsen er udvidet til at omfatte naboer, som bor fire til seks gange møllehøjden fra en ny vindmøllepark.

- Det er en fordel for de naboer, som ellers kun har været berettiget til værditab for deres boliger, lyder det fra formanden for Landdistrikernes Fællesråd.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern

Medarbejder er smittet: Folkeskole sender 130 børn og otte lærere hjem

Ringkøbing-Skjern

Ny strategi: Ansatte i hjemmeplejen og på ældrecentre bliver tilbudt corona-test

Annonce