Annonce
Ringkøbing-Skjern

Naboer har brug for mere kompensation for møller og solceller i baghaven

Der er brug for mere kompensation til naboerne til vindmølle- og solcelleparker, mener Landdistrikternes Fællesråd. Tegning: Nex
Landdistrikternes Fællesråd giver aftale for naboerstatning for sol og vind en lunken modtagelse.

Ringkøbing-Skjern: Hvis den grønne omstilling skal slå igennem, kræver det, at de nærmeste naboer til vindmøller og solcelleparker og lokalsamfundene bliver kompenseret ordentligt.

Det mener formand Landdistriktternes Fællesråd Steffen Damgaard, som er tilfreds med, at der netop er indgået en polisk aftale, men:

- Det ærgrer mig, at aftalen langt fra yder tilstrækkelig kompensation til de udsatte naboer og lokalsamfund, der lægger baghave til de nye bæredygtige energiprojekter med vind og sol, siger han i en pressemeddelelse.

Han kalder det "dybt utilfredsstillende", at man dropper køberetsordningen, som giver de nærmeste naboer mulighed for at købe anparter i projekterne og erstatter dem med en bonusordning med et årligt skattefrit beløb på nogle få tusinde kroner.

- Fra andre sammenhænge ved vi, at fælles ejerskab gennem folkeaktier eller andele styrker den enkelte borgers ejerskab af, forståelse for og opbakning til et projekt. Og der er brug for lokal forankring og opbakning, når man skal rulle energiprojekter ud i den skala, der lægges op til med målet om 70 procents reduktion af CO2 i 2030, siger han.

Steffen Damsgaard kan dog få øje på et lyspunkt i aftalen, og det er ordningen, som betyder, at de nærmeste naboer skal have tilbud om at blive købt ud af deres huse af projektfolkene, og prisen skal fastsættes af en uvildig taksationsmyndighed. Grænsen er udvidet til at omfatte naboer, som bor fire til seks gange møllehøjden fra en ny vindmøllepark.

- Det er en fordel for de naboer, som ellers kun har været berettiget til værditab for deres boliger, lyder det fra formanden for Landdistrikernes Fællesråd.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Videbæk

Kvinde hørte tyv luske rundt

Leder

Forslagene efter Hilde-sagen: En dyr omgang tidsspilde

Siden nyopererede Hilde-Kristin Reed Mogensen Kristi Himmelfartsdag sidste år lagde en selfie op på Facebook, er hendes navn blevet til et begreb. Hilde-sagen får de fleste læsere af Dagbladet til at tænke på benhård tolkning af sygedagpengeregler og på jobafklaring på kanten af sygesengen. Dagen før sin operation fik Hilde besked fra kommunen om, at hun få dage efter ville komme i et såkaldt jobafklaringsforløb og få frataget sine sygedagpenge til fordel for den lavere ressourceforløbsydelse. Sygedagpengeperioden på 22 uger var udløbet, og kommunen fandt ikke grundlag for at forlænge perioden. En shitstorm, en lang række artikler i Dagbladet samt et par kommunale kovendinger senere er Hilde i dag færdig med sin efterbehandling og håber at være kommet fri af kræften. Hun er også lige så stille på vej tilbage til sit job som dyrlæge i Tim. Samtidig er kommunen færdig med sin 'efterbehandling' af denne og andre sygedagpengesager, og det har nu ført til en henvendelse til beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard med forslag til ændringer af lovgivningen. Sygedagpengeperioden bør, mener kommunen, forlænges fra 22 til for eksempel 30 uger. Det vil selvfølgelig give den syge mere tid til at blive rask - men det er værd at minde kommunen om, at uanset om fristen er det ene eller det andet antal uger, så er en henvendelse som den, Hilde fik dagen før en alvorlig kræftoperation, helt hen i vejret. Men honnør for udspillet! Knap så højt løfter vi på hatten over de andre forslag fra kommunen. At det skulle gøre nogen forskel, om man kalder det jobafklaringsforløb eller jobudviklingsforløb, skal man vist have den store diplomuddannelse i bureaukrat-dansk for at forstå visdommen i. Det er nu en gang indholdet og ikke den sproglige indpakning, som betyder noget. Tilsvarende lyder forslaget om en landsdækkende kampagne, der skal fremhæve meningen med og værdien af jobafklaringsforløb, ærlig talt som en dyr omgang tidsspilde. Et godt råd: Brug i stedet kræfterne og pengene på at administrere både menneskeligt og fornuftigt i forhold til de muligheder, loven giver. Det kunne for eksempel have sparet Hilde for en opslidende kamp med myndighederne.

Vestjylland

Mand omkommet i drukneulykke

Annonce