Annonce
Vestjylland

Naboen: Vi lever med depotet, men er fuldstændig klar over, hvad det er

De nærmeste naboer til giftdepotet Høfde 42 finder man i Langerhuse, hvor man følger arbejdet omkring depotet.
Annonce

Langerhuse: Finn Morsing er omtrentlig den nærmeste nabo til giftdepotet ved Høfde 42. I 38 år har han ejet et lille hus i Langerhuse, der ligger syd for depotet.

- Og vi er meget bevidste om, at depotet er der. Vi følger løbende med i de tiltag, der bliver gjort for at komme af med det. Og vi har med fornøjelse bemærket, der er metoder, der kan rense det op. Det er blot ærgerligt, der endnu ikke er penge til at gøre det, siger han.


Der er ikke så stor opmærksomhed omkring det lige nu, fordi udsivningen stort set er stoppet. Men vi er fuldstændig klar over, det er der, og hvad det er. Alle ser for sig, at det en dag skal ryddes op, så den kommer helt væk. Det virker forkert, at der ligger en tikkende bombe på det sted.

Finn Morsing.


Langerhuse er ikke meget andet end en klynge huse nær havet. Et dige adskiller havet og husene. Ni høfder længere mod nord ligger Høfde 42 - mere præcist er der 3,3 kilometer til depotet. Strækningen mellem de to punkter er en del af det fredede Harboøre Tange, og det er en væsentlig årsag til, at folk vælger at bosætte sig her.

- Folk, der hor her i Langerhuse, er gennemgående meget interesseret i naturen, siger Finn Morsing.

Annonce

Cheminova fylder

Ud over det gamle giftdepot er der mange i området, som har eller har haft deres arbejde på Cheminova. Derfor fylder fabrikken i det hele taget meget i de lokales tanker, men man er også bevidst om depotet i dagligdagen.

- Vi lever for så vidt godt med, at det er der. Der er ikke så stor opmærksomhed omkring det lige nu, fordi udsivningen stort set er stoppet. Men vi er fuldstændig klar over, det er der, og hvad det er. Alle ser for sig, at det en dag skal ryddes op, så den kommer helt væk. Det virker forkert, at der ligger en tikkende bombe på det sted, siger Finn Morsing.

Den er dog ikke mere tikkende, end den er indkapslet af en spunsvæg af jern, og dermed har standset udsivningen.

Annonce

Ikke varig

- Den er tilsyneladende under kontrol, men det er ikke en løsning, der varer evigt. Os, der bor her ude ved jo godt, hvad der sker over tid. Det går med en spunsvæg som alt andet metal: Den har en begrænset levetid. Det er lige som bilforhandleren, der lover 12 års garanti på en ny bil, men garantien gælder ikke, hvis man bor nord for Hygum Bakke, siger Finn Morsing.

Alle her ude ved nemlig, at biler hurtigt ruster i den salte vestenvind.

Derfor går snakken jævnligt om giftdepotet, men det er ikke et punkt, der har optaget møderne i den lokale grundejerforening, som Finn Morsing er formand for.

- Vi kan som forening alligevel ikke gøre meget. Faktisk fylder den planlagte vindmøllepark Vesterhav Nord ud for kysten mere lige nu, siger Finn Morsing.

Møllerne kan måske få betydning for huspriserne - det har giftdepotet trods alt ikke givet anledning til endnu, vurderer Finn Morsing.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

Vestjysk minkavler: Vi afliver ingen mink i weekenden - og jeg er ikke 100 procent sikker på, vi gør det på mandag

Ringkøbing-Skjern

Nu må nordjyske minkavlere med raskmeldte besætninger sælge skindene - vestjyske kolleger må stadig ikke

Annonce