Annonce
Vestjylland

Nabo til minkgrave: - Det er som at sende brandvæsenet, når det hele er brændt ned

- Jeg frygter for grundvandet, der hvor jeg bor. Hvis myndighederne allerede har erkendt, at der er risiko for forurening, forstår jeg ikke, at man venter, siger Per Sognstrup, der er nabo til minkgravene. Arkivfoto: Morten Stricker
Fødevarestyrelsen har sendt opgravningen af de aflivede mink i licitation. De skal være væk senest i midten af juli ved Holstebro og Karup.

Minknedgravning: Per Sognstrup fra Nr. Felding ved Holstebro har fra starten af været utilfreds med, at han ufrivilligt blev nabo til tonsvis af døde mink i november. Ville de forurene grundvandet, sive ud i vandløb?

Og fremfor alt; Ville han og de øvrige borgere i området blive glemt og minkene få lov til at blive liggende, trods løfterne om, at de skulle graves op igen?

Den frygt kan han nu endegyldigt pakke væk. Fødevarestyrelsen har onsdag sendt opgaven om opgravning i udbud, og det er godt nyt for Per Sognstrup.

Annonce

- Det er dejligt, at der endelig sker noget konkret, men det er lidt som om, at brandvæsenet kommer, når det hele er brændt ned, og det hjælper jo ikke rigtigt, siger han.

Til sommer slipper Per Sognstrup for en nabo, han ville ønske, han aldrig havde fået. Her bliver de døde mink gravet op og kørt til forbrænding. Arkivfoto: Morten Stricker

Med det henviser han til, at Fødevarestyrelsen har meldt ud, at opgravningen skal begynde i slutningen af maj, og det betyder, at det først bliver i midten af juli, at de sidste mink er oppe af jorden igen.

- Det er en alt for lang tidshorisont. Jeg synes jo stadig, at man skulle have gjort noget ved det, med det samme i stedet for. Hvis alle er enige om, at det var noget skidt at grave dem ned, forstår jeg ikke, hvorfor man ikke allerede har gravet dem op, siger Per Sognstrup.

Bekymret for forurening

Det stank, så ingen i området var i tvivl om, at minkene kom, da de i slutningen af sidste år blev kørt til Nr. Felding, fortæller Per Sognstrup. Og han er heller ikke i tvivl om, at det kommer til at lugte forfærdeligt, når de til sommer skal graves op igen.

Situationen bliver ikke bedre af, at vinduerne er åbne, og folk er i haverne til sommer. Men den del skal Per Sognstrup nok overleve. Han er mere bekymret for, om grundvandet bliver forurenet.

- Jeg frygter for grundvandet der, hvor jeg bor. Hvis myndighederne allerede har erkendt, at der er risiko for forurening, forstår jeg ikke, at man venter, siger han.

Fra Fødevarestyrelsen lyder argumentet for at vente, at man skal være sikker på, at minkene er fri for coronasmitte, når de skal graves op.

Annonce

Opgave til 40 millioner

Det er et større arbejde, der venter vinderen af opgaven med at få minkene transporteret væk fra gravene ved Nr. Felding og Karup. I udbudsbeskrivelsen er det estimeret, at mellem 16.000-24.000 tons graves op og køres til forbrænding.

Erstatninger på vej

  • De danske minkavlere er begyndt at få penge ind på deres konti for aflivningen af deres dyr og for skinderstatning. Det oplyser Fødevarestyrelsen på Twitter.
  • En opgørelse på styrelsens hjemmeside viser, at de første knap 50 millioner af 18,8 milliarder kroner er udbetalt. De er fordelt til 97 minkavlere.
  • I denne uge forventer styrelsen at tage hul på udbetaling af den tempobonus, som regeringen indførte i efteråret. Her kunne de minkavlere, som hurtigt fik aflivet deres besætning, få udbetalt en bonus per mink.

Den anslåede værdi af aftalen står til 40 millioner kroner, og interesserede firmaer har nu indtil den 23. marts til at byde ind på opgaven. Som en del af opgaven skal det firma, der vinder opgaven, også stå for en reetablering af de områder, hvor minkene har været gravet ned.

Annonce
Navne For abonnenter

Corona kostede hendes fars liv: Nu har Inge skrevet en kogebog sammen med sin mor

Danmark

Søndagens coronatal: Endnu en dag med over 25.000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Skjern

Tyske oversvømmelser chokerede verden: Det kan også ske i Danmark, for vi bygger for tæt på vandet

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Spjald blev hjemby for produktion af kjoler og 40 nye arbejdspladser - og andre glimt fra Gamle Dage

Debat

Raunonia: Udsigten over fjorden er en fælles værdi

Ringkøbing

Han går fra 800 til 5000 kvadratmeter: Mr. Beef kan sagtens bruge al pladsen i ny fabrik

Bonnichsen i klumme: Efterretningsvæsenet i Danmark ligger i ruiner

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Stigende elpriser tvinger sommerhusbureau til nytænkning: Lejerne må betale, hvad strømmen reelt koster

Debat

Energipriser: Høje mål men reelt ingen selvbestemmelse

Ringkøbing

Fra rengøringsmedarbejder til kurbadschef: 24-årig rumæner har gjort lynkarriere på Hotel Fjordgården

Løvkvist om formandsdebat i DF: Messerschmidt skal tirres, indtil han forløber sig

Ringkøbing Håndbold

Fra Okinawa til Vestjylland: Japansk træner i praktik i Ringkøbing Håndbold

Skjern For abonnenter

Kom med på læsehunden Frejas første arbejdsdag: Firbenet skal hjælpe børn med at blive bedre til at læse

Sport

Gidsel bliver på hotellet under træning efter slag i maven

Annonce