Ringkøbing

Nønne kommer til byen med ældre kroppe

Koreograf og teaterleder Nønne Mai Svalholm har siden 2015 været optaget af at skabe værker inspireret af et tema om at gentænke begrebet aldring. Arkivfoto: Jørgen Kirk
I slutningen af maj vises forestillingen 'Ultima' to gange på Teatret OM i Ringkøbing.

Ringkøbing: Der venter publikum en noget alternativ oplevelse, når forestillingen 'Ultima' søndag 26. maj og mandag 27. maj bliver fremført på Teatret OM i Ringkøbing.

Bag stykket står koreograf Nønne Mai Svalholm, der siden 2015 har skabt flere danseforestillinger med deltagelse af helt almindelige danskere på den anden side af de 60.

'Ultima' giver et råt, brutalt, stærkt og autentisk billede af, hvad det vil sige at være menneske - med håb, drømme, passion og frygt.

- Der er ingen krav til specielle forudsætninger. Man skal egentlig bare have lyst. Jeg kan se et potentiale i alle kroppe, siger Nønne Mai Svalholm, der for tiden har et særligt godt øje til vestjyder.

I samarbejde med Ringkøbing-Skjern Kommune står den østjyske koreograf således bag en workshop med omkring 15 deltagere, som hver mandag mødes på Mejeriet i Tarm.

De og Nønne Mai Svalholm har blikket rettet mod 31. maj, hvor der er planlagt en performance på Aros i Aarhus i forbindelse med åbningen af festivalen 'Genopdag.'

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Pas på den 300. bilist

Det er en af den slags førstepladser, vi helst vil være foruden. Men vi kommer ikke uden om det: Vestjyske bilister er landets mest drikfældige. I alt fald hvis man måler på antallet af spritbilister, som bliver fanget i politiets kontroller. Tallene er temmelig skræmmende: Politiet har i løbet af et år stoppet 13.259 tilfældige biler, og i dem sad 44 spritbilister; det vil sige, at der i gennemsnit sad en spritbilist en ud af trehundrede biler. Prøv lige at tænke lidt over det … Hvor mange biler passerer du, når du eksempelvis kører på vejen mellem Ringkøbing og Herning eller Skjern og Holstebro? Rigtig mange! Og for hver gang, du passerer nummer 299, møder du en spritbilist. Ikke nogen rar tanke! Især ikke når man tager i betragtning, at skræmmende mange ulykker involverer sprit. De seneste tal viser, at der, i perioden 2013-2017, blev dræbt 140 mennesker i trafikken i Danmark og 829 personer kom alvorligt til skade i ulykker med spirituspåvirket fører af et motoriseret køretøj. Hvorfor kører vestjyderne markant mere spritkørsel end andre danskere? Måske handler det i virkeligheden om noget så banalt, at vestjyske spritbilister tror, de kan slippe af sted med det, fordi vi bor i et tyndt befolket hjørne af landet med langt mellem politipatruljerne. Men rent faktisk ved vi det ikke. Derfor er det også godt, at politiet nu vil bruge den store mængde data, man har indsamlet, til at kortlægge spritbilisternes adfærd - ikke mindst, hvem de er, hvor gamle de er, og hvor og hvornår, de begiver sig ud på vejene. På den måde vil politiet kunne sætte ind med både forebyggende kampagner og spritkontroller. Men vi andre - det store flertal, der ikke kører spritkørsel, og ikke kunne drømme om at gøre det - kan også gøre noget. Vi kan først og fremmest gøre det socialt uacceptabelt at sætte sig bag rattet i påvirket tilstand, hvad enten det er til hverdag eller fest. Ser vi en person slingre ud mod bilen, kan vi stoppe vedkommende, bede ham eller hende aflevere nøglen, og sørge for, at de kommer godt hjem på anden vis. Vi har et ansvar for, at der ikke er nogen derude, der møder den 300. bilist.

Annonce