Annonce
Ringkøbing-Skjern

Nægter brandstiftelse: Fotograferede maskinhus iført røverhue - to dage senere brændte det ned

Der var ikke meget tilbage af maskinstationen i Ådum, da den var brændt ned for snart to år siden. Arkivfoto: Jørgen Kirk
En 33-årig mand afviser at have sat ild til et maskinhus i Ådum for snart to år siden, men erkender både at have været på adressen et par dage før og under branden.
Annonce

Herning: Flere solide fodspor efter træsko, en kedeldragt med en tom fakkelpose i lommen og en bordeaux-rød røverhue spiller en central rolle i en sag om en brand i et maskinhus i Ådum, som i denne uge bliver rullet op ved retten i Herning.

Tøjet tilhører en 33-årig mand fra Tarm, som tirsdag sad på anklagebænken tiltalt for den 29. december 2018 at have sat ild til et maskinhus i Ådum. Der skete skader på bygning og maskiner for 3,5 millioner kroner.

I retten nægtede manden sig skyldig i brandstiftelse. Men erkendte, at han havde været på maskinstationen i Ådum nogle dage før branden, hvor han havde iført sig det særlige kostume med træsko, kedeldragt og hue for ansigtet for ikke at blive genkendt af maskinhusets ejer.

Annonce

Ville gå til politiet

Den 33-årige forklarede, at han lagde vejen forbi for at tage nogle billeder af noget udstyr i maskinhuset, som tilhørte en bekendt. Billeder, der skulle bruges som dokumentation, var en julegave til den bekendte.

- Jeg havde tøjet på for ikke at blive genkendt med det samme. Jeg ville gå til politiet med oplysningerne, forklarede han i retten.

Han oplyste at huen og kedeldragten var standardudstyr, når han overvågede ejendomme med en drone for at chikanere ejeren, forklarede han i retten.

Annonce

Så branden tæt på

Den 33-årige erkendte også, at han havde været helt tæt på det brændende maskinhus den 29. december for snart to år siden. Han havde været til familiejulefrokost om dagen og var efterfølgende blev uenig med en bekendt om ejerskabet af en trailer. Og de aftalte derfor at mødes i Tarm og køre videre mod Ådum, hvor traileren stod.

Bjarne Hedegaards maskinstation brændte ned 29. januar 2018. Arkivfoto: Jørgen Kirk

Her endte den 33-årige med at banke en sovende ven op, som han bad om et lift tilbage til Tarm. Inden de kørte hjem, skulle de dog lige kigge forbi en brand.

- Jeg kunne ikke se nogen brand fra mit hus. Men han må være kommet forbi den tidligere, forklarede vennen i retten, der ikke undrede sig over den lille udflugt.

De to venner ankom til stedet før brandvæsnet. Efter at have besøgt den bekendte, som havde udstyr i maskinhuset, vendte de ifølge vennen tilbage til branden for anden gang, inden de nogle minutter senere kørte mod Tarm.


Jeg havde tøjet på for ikke at blive genkendt med det samme. Jeg ville gå til politiet med oplysningerne.

Den 33-årige, der er tiltalt for at sætte ild i maksinhus.


Anklager Pia Koudal fremlagde en politirapport, hvor det blev slået fast, at vennen efterfølgende  kontaktede en lokal politimand for at fortælle om branden. Det kunne vennen dog ikke huske i retten. Hans hukommelse om hændelsesforløbet var i det hele taget meget sparsomt.

Annonce

Ville sælge livsværk

I retten forklarede den 33-årige, at han havde hørt, at maskinhusets ejer var i økonomiske problemer. Der gik også rygter om, at han nogle år tidligere havde været parat til at betale for at få sin maskinstation brændt ned, angav han som forklaring på branden.

Det afviste maskinstationens ejer dog selv i retten. Han fortalte, at han på grund af alvorlige rygproblemer havde været nødt til at sætte sit livsværk til salg. Det var dog ikke lykkedes, da der udbrød brand i maskinhuset.

Maskinstationens ejer fortalte, at han kun kendte den 33-årige af navn og aldrig havde talt med ham. Han havde fejret jul hos sine forældre og havde på intet tidspunkt set manden på sin ejendom.

På brandaftenen var han gået tidligt i seng, men vågnede ved et højt brag. Efterfølgende viste det sig, at det var et hjul på en af maskinerne i maskinhuset, der sprang. Han kom i tøjet og ringede 112. Han nåede at redde sin firehjulstrækker og køre en gummiged længere væk fra det brændende maskinhus – mens resten blev ødelagt af ilden, forklarede han i retten

Maskinhusets ejer undrede sig efterfølgende over, hvordan branden kunne opstå.

Annonce

Fandt røverhue og lighter

Politiets teknikere fandt i dagene efter branden dybe træskospor ved maskinhuset, der kan stamme fra det fodtøj som efterfølgende blev fundet i den ramponerede Audi, som den 33-årige havde meldt stjålet. Her fandt man også den røde røverhue og kededragten, som i lommen havde en tom plasticpose med fakkelettiket, og en lighter. DNA-spor viser, at tøjet har været brugt af den 33-årige. Han erkendte da også, at det var hans.

Sagen fortsætter i retten fredag, hvor der ventes at falde dom.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

Minkavlere sværtet uden grund: Statens Seruminstitut sendte ikke spørgeskema til avlernes e-bokse

Ringkøbing

Lærervikar smittet med corona: Ringkøbing Skole sender flere end 100 hjem

Hvide Sande

Smitte på minkfarm nær Søndervig: Stribe af farme fra Vonå til slusen i Hvide Sande falder inden for døds-zonen

Annonce