Debat

Når tilliden forsvinder, falder vi fra hinanden

Ordentlighed: Jeg husker tiden som knægt, hvor en af vor kulturs opgave var at sætte grænser for den individuelle udfoldelse. Moralen. Uskrevne love. Også at udfordre og overskride grænser, men tage konsekvenser og lærte af dem. Leve i overensstemmelse med hinanden. Stort set samme opdragelse. Vi havde nogenlunde samme syn på det at lyve, bedrage eller stjæle. Havde samme moralske forbillede, der gav den basale sammenhængskraft i vores samfund. Tillid. Når den svækkes, forandres samfundet. Det blev den gradvist af et rigt forbrugersamfund. Og teknologisering af samfundet, som medførte en ansvarsforflygtigelse, vi ikke kendte tidligere.

Vores syn på høflighed, respekt, selvbegrænsning, pligt, ansvarsfølelse, samvittighed og skyldfølelse, der var grundlaget for moralen, forandredes. Midt i denne proces oplevede vi en indvandring primært fra Tyrkiet. Mennesker, der kom for at arbejde og tjene penge. Det gjorde de for en lille betaling for arbejde, vi ikke selv ville tage. Ingen tog notits af dem. Ej heller, at de kom med en anden kultur. Andre religioner og normer. Det var dem og os. En del integreredes og blev opslugt i vores samfund. Men flere blev ikke, de flyttede i stedet sammen i et parallelsamfund. Men ikke et helt samfund, der kunne klare sig selv. Tværtimod.

De usynlige grænser mellem kulturerne, vi kender, blev og bliver overskredet. Autoriteterne er svækkede. På begge sider af grænsen. Måske i starten grundet af simpel kedsomhed, men nu har det udviklet sig. Aggressive unge mennesker, der er gået i bandekrig, trækker knive og skyder mod hinanden. Som i en anden bananrepublik. Det er en af de måder, hvorpå marginaliserede overflødige unge mænd gør sig hørt. De kalder det ytringsfrihed. De er skideligeglade. De opfører sig voldeligt, fordi de ikke frygter konsekvenserne. Det er moralsk sindssygdom. Og de er hinandens nyttige idioter.

Vil vi bevare vores ytringsfrihed, behøver vi alle i dette land at opføre os som ordentlige mennesker, og dertil har vi brug for en fungerende moralsk autoritet. Den, der har holdt sammen på vores samfund i århundrede. For dem, der vil ytringsfrihed med rettigheder og pligter, er der plads.

Bjarne Hilmersson
0/0
Annonce
Klumme For abonnenter

Klumme: Mens mange kæwler om valg, kigger jeg på æwler

Annonce
Annonce
Klumme

Ugens Prædiken: En kamp med mennesker og Gud

Klumme

Midt i en konfirmationstid: Talen, som en farfar aldrig fik holdt til sit ældste barnebarn

Klumme

Hvad har Kasper Søndergaard, min cykel og sammenhængskraft til fælles?

Leder For abonnenter

Turismevækst trues af mangel på hænder

Vi har et kæmpestort problem her i Naturens Rige: Vi mangler hænder! På en vis måde er vi blevet et offer for vores egen succes. Det går jo godt i Ringkøbing-Skjern Kommune. Der er gang i erhvervslivet, og har været det længe. Arbejdsløsheden er helt i bund, og det er nemt at få et job. Niels Hausgaard-vendingen, "der er altid arbejde til dem, der vil arbejde", er tæt på at være socialrealisme, ikke satire. I alt fald hvis man taler med bagere, købmænd, campingpladsejere og andre i sommerlandet. De får kun få eller måske endda slet ingen ansøgninger, når de slår stillinger op. Det er et problem. Et kæmpestort problem. Og der er ingen udsigt til, at det bliver bedre, snarere tvært imod. I Dagbladet i dag sætter vi fokus på problemerne for den del af erhvervslivet, der er afhængigt af turismen. Allerede nu er det svært at finde medarbejdere. I de kommende år bliver det stensikkert bare værre: - Vi regner med en vækst i turismen på omkring 50 procent frem mod 2025. Det betyder, at der skal ansættes 1500 flere i turisterhvervene. Nogle vil være på fuld tid, mens andre vil være deltids- og ungarbejdere, siger direktør Søren Lydig, Ringkøbing Fjord Turisme. 1500 flere medarbejdere på fem-seks år! På et tidspunkt, hvor der er registreret omkring 800 arbejdsløse i kommunen! Alene det kommende feriecenter Lalandia i Søndervig og oplevelsescentret Naturkraft skal tilsammen bruge hundredvis af ansatte. Det bliver svært. Især da turismeerhvervet er kendetegnet ved sæsonbetonet arbejde på ofte skæve arbejdstider og - det kommer vi næppe heller uden om - til lønninger, der har svært ved at konkurrere med en række andre brancher. - Det er noget lort, siger Bjarne Nielsen, fiskehandler på havnen i Ringkøbing. Og så kort kan det vel egentlig siges. For selv om Ringkøbing-Skjern har udsigt til kolossal vækst i turismen, hvordan skal potentialet så kunne realiseres, hvis ikke den nødvendige arbejdskraft er til rådighed? Direktør i Erhvervsrådet Hans Jørn Mikkelsen mener, at man bør begynde med at få aktiveret de ledige, vi har i kommunen - også dem, der ikke nødvendigvis kan arbejde 37 timer om ugen. Men som tallene viser, er det slet ikke nok, selv om man så fik aktiveret dem alle. Der skal mere til. Inden for turistbranchen snakker man om, hvordan man kan gøre det attraktivt for unge at tage arbejde i vort område i højsæsonen. Man vil lokke dem med, at de jo kan surfe, fiske og have sjov i fritiden og holde sommerferie, samtidig med at de tjener nogle penge. Om det lader sig gøre, er ikke til at sige. Men noget må der gøres. Vi må lægge vore vestjyske hjerner i blød og eventuelt søge assistance ude fra. Ellers mister vi en gylden mulighed for at styrke en branche i voldsom vækst. Og det vil virkelig være et problem...