Debat

Når tilliden forsvinder, falder vi fra hinanden

Ordentlighed: Jeg husker tiden som knægt, hvor en af vor kulturs opgave var at sætte grænser for den individuelle udfoldelse. Moralen. Uskrevne love. Også at udfordre og overskride grænser, men tage konsekvenser og lærte af dem. Leve i overensstemmelse med hinanden. Stort set samme opdragelse. Vi havde nogenlunde samme syn på det at lyve, bedrage eller stjæle. Havde samme moralske forbillede, der gav den basale sammenhængskraft i vores samfund. Tillid. Når den svækkes, forandres samfundet. Det blev den gradvist af et rigt forbrugersamfund. Og teknologisering af samfundet, som medførte en ansvarsforflygtigelse, vi ikke kendte tidligere.

Vores syn på høflighed, respekt, selvbegrænsning, pligt, ansvarsfølelse, samvittighed og skyldfølelse, der var grundlaget for moralen, forandredes. Midt i denne proces oplevede vi en indvandring primært fra Tyrkiet. Mennesker, der kom for at arbejde og tjene penge. Det gjorde de for en lille betaling for arbejde, vi ikke selv ville tage. Ingen tog notits af dem. Ej heller, at de kom med en anden kultur. Andre religioner og normer. Det var dem og os. En del integreredes og blev opslugt i vores samfund. Men flere blev ikke, de flyttede i stedet sammen i et parallelsamfund. Men ikke et helt samfund, der kunne klare sig selv. Tværtimod.

De usynlige grænser mellem kulturerne, vi kender, blev og bliver overskredet. Autoriteterne er svækkede. På begge sider af grænsen. Måske i starten grundet af simpel kedsomhed, men nu har det udviklet sig. Aggressive unge mennesker, der er gået i bandekrig, trækker knive og skyder mod hinanden. Som i en anden bananrepublik. Det er en af de måder, hvorpå marginaliserede overflødige unge mænd gør sig hørt. De kalder det ytringsfrihed. De er skideligeglade. De opfører sig voldeligt, fordi de ikke frygter konsekvenserne. Det er moralsk sindssygdom. Og de er hinandens nyttige idioter.

Vil vi bevare vores ytringsfrihed, behøver vi alle i dette land at opføre os som ordentlige mennesker, og dertil har vi brug for en fungerende moralsk autoritet. Den, der har holdt sammen på vores samfund i århundrede. For dem, der vil ytringsfrihed med rettigheder og pligter, er der plads.

Bjarne Hilmersson
0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing

Inden ny serie: Anders Aggers interview med 12-årig går viralt i Mellemøsten

Klumme

Den dag, Munk knækkede farvekoden: Drengebørn skal da have lyserødt tøj på

Leder For abonnenter

Hilde-sagen: Skal kun de stærke have chancen for at vinde?

Hvide Sande

Stræk og bøj: Strandfitness giver en god start på dagen

Leder For abonnenter

Det mener Dagbladet: Lyt til 'praksis-partisanens' gode råd

Praksis-partisan. Sådan kalder Peder Sørensen sig selv. Han har gennem 11 år været leder af Produktionsskolen i Skjern og ved derfor af erfaring, at en praktisk tilgang til liv og læring virker bedre end alverdens bøger. I hvert fald for de elever, som er kommet på netop den skole, fordi de af den ene eller den anden grund er løbet sur i det almindelige skolesystem. Mange af dem har ikke verdens bedste oplevelser med sig i skoletasken, og før de kan blive klar til igen at binde an med bøger og teori, skal de lære at tro på sig selv. Det sker ifølge Peder Sørensen bedst gennem netop praktisk arbejde. Det er i der, langt hovedparten af eleverne har deres styrke, og det er derfor her, der er en basis, man kan bygge en selvtillid op på. At det virker, viser de tørre tal fra skolen i Skjern: 70 procent af eleverne er kommet videre i uddannelse eller arbejde. Med andre ord masser af solstrålehistorier om mennesker, der blev grebet, efter at de var snublet i starten, og som lærte at stå på egne ben. Men nu er det slut: Skolens seneste afgangshold blev også det sidste. Landets produktionsskoler lukker nemlig med udgangen af juli og bliver i stedet til FGU'er - Forberedende Grunduddannelse, der også skal hjælpe eleverne videre til uddannelse eller arbejde. På FGU kommer eleverne ind på ét af tre spor: Et, hvor de kan forbedre sig i boglige fag, et andet til de unge, der kan lide praktisk arbejde, men som også gerne vil forbedre sig i dansk og matematik, og endelig et tredje spor, hvor de unge er i virksomhedspraktik det meste af tiden og resten af tiden i skolepraktik med undervisning i fag, der er relevante for praktikken. Forhåbentlig vil den nye uddannelse vise sig lige så effektiv til at hjælpe ikke mindst de skrøbelige blandt eleverne videre, som Produktionsskolen var. Det er som bekendt ligegyldigt, hvilken farve katten har og hvad den hedder - bare den kan fange mus. Men det vil være klogt at lytte til erfaringerne fra 'praksis-partisaner' som Peder Sørensen. For hvis man vil skabe nye solstrålehistorier, er det afgørende at have fokus på hver enkelt elevs muligheder. Først når de tror på sig selv, kan de være de klar til de boglige fag. Det lyder både enkelt og indlysende.

Danmark For abonnenter

Notre Dame var meget tættere på at styrte sammen, end folk almindeligvis ved

Videbæk

Vin og vejr: Lokal vinavler er foreløbig rigtig godt tilfreds med den danske sommer

Sommerland

Forundringens Have udfordrer sanserne: Smid skoene, luk øjnene, spis ukrudt og gå ind i en livmoder

Annonce