Annonce
Debat

Når tilliden forsvinder, falder vi fra hinanden

Ordentlighed: Jeg husker tiden som knægt, hvor en af vor kulturs opgave var at sætte grænser for den individuelle udfoldelse. Moralen. Uskrevne love. Også at udfordre og overskride grænser, men tage konsekvenser og lærte af dem. Leve i overensstemmelse med hinanden. Stort set samme opdragelse. Vi havde nogenlunde samme syn på det at lyve, bedrage eller stjæle. Havde samme moralske forbillede, der gav den basale sammenhængskraft i vores samfund. Tillid. Når den svækkes, forandres samfundet. Det blev den gradvist af et rigt forbrugersamfund. Og teknologisering af samfundet, som medførte en ansvarsforflygtigelse, vi ikke kendte tidligere.

Vores syn på høflighed, respekt, selvbegrænsning, pligt, ansvarsfølelse, samvittighed og skyldfølelse, der var grundlaget for moralen, forandredes. Midt i denne proces oplevede vi en indvandring primært fra Tyrkiet. Mennesker, der kom for at arbejde og tjene penge. Det gjorde de for en lille betaling for arbejde, vi ikke selv ville tage. Ingen tog notits af dem. Ej heller, at de kom med en anden kultur. Andre religioner og normer. Det var dem og os. En del integreredes og blev opslugt i vores samfund. Men flere blev ikke, de flyttede i stedet sammen i et parallelsamfund. Men ikke et helt samfund, der kunne klare sig selv. Tværtimod.

De usynlige grænser mellem kulturerne, vi kender, blev og bliver overskredet. Autoriteterne er svækkede. På begge sider af grænsen. Måske i starten grundet af simpel kedsomhed, men nu har det udviklet sig. Aggressive unge mennesker, der er gået i bandekrig, trækker knive og skyder mod hinanden. Som i en anden bananrepublik. Det er en af de måder, hvorpå marginaliserede overflødige unge mænd gør sig hørt. De kalder det ytringsfrihed. De er skideligeglade. De opfører sig voldeligt, fordi de ikke frygter konsekvenserne. Det er moralsk sindssygdom. Og de er hinandens nyttige idioter.

Vil vi bevare vores ytringsfrihed, behøver vi alle i dette land at opføre os som ordentlige mennesker, og dertil har vi brug for en fungerende moralsk autoritet. Den, der har holdt sammen på vores samfund i århundrede. For dem, der vil ytringsfrihed med rettigheder og pligter, er der plads.

Bjarne Hilmersson
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern Håndbold

Skjern sejrede sikkert mod oprykkerne - men de kunne have vundet større

Mest læste

Leder For abonnenter

For lidt og for meget: Pas på vores unge mennesker

Bare kom i gang! Tag dig sammen! Jeg har da aldrig taget skade af... Men på den anden side: Skal jeg ikke lige gøre det for dig? Pas nu godt på dig selv - og husk, at du altid kan spørge mig om hjælp. Det er da også alt for hårdt for dig, at ... For lidt og for meget fordærver som bekendt alt. Det gælder også for de unges fritidsarbejde. Fire rektorer på uddannelsesinstitutioner i Ringkøbing-Skjern har her i avisen hejst et advarende flag: De og deres lærere oplever, at mange unge arbejder alt for meget. Eleverne bliver trætte og deprimerede, når kalenderen byder på skoledage fra 8 til 15, efterfulgt af arbejde fra 16 til 22. Læg dertil, at der gerne skulle være tid til også at lave sine lektier - så hænger døgnet ikke ret godt sammen længere. På Facebook var nogle af kommentatorerne til rektorernes opråb ude med en opfordring til de unge om bare at tage sig sammen. Beskyldninger om curling og klassikeren 'i min tid ...' blev trukket af stalden - for set i bakspejlet har man selvsagt altid oplevet det, der var meget værre. Men er det curling at opfordre forældre og arbejdsgivere til ikke at presse de unge til for mange og for lange vagter? Jeg synes det ikke. Lige så godt, det er, at de unge i Ringkøbing-Skjern Kommune er blandt landets mest arbejdsomme, når det gælder fritidsjob ved siden af skolen - lige så skidt vil det være for både vores samfund og for de unge selv, hvis de knokler på i en grad, så de glemmer at gøre nok ved den uddannelse, som trods alt er deres hovedbeskæftigelse. Det er vigtigt og rigtigt, at vores børn og unge lærer, at ansvarlighed og arbejdsomhed betaler sig. Fritidsjob baner vejen for uddannelse og 'rigtige' voksenjob. Men for lidt og for meget fordærver alt - så kære forældre: Hold lige lidt snor i, at der er en fornuftig balance mellem skole og fritid. Kære virksomheder: Find fleksible løsninger for jeres unge ansatte, så de både kan passe jobbet og skolen. Og kære, kloge Facebook-kommentatorer: Hvis man pudser sine generationsbriller og kigger rigtig godt efter, er nutidens ungdom måske ikke så meget værre og mere forkælede, end vi selv var ...

Annonce