Annonce
Indland

Muslimske svigerbørn mødes med skepsis

Ny måling viser, at blot hver tiende vil være positivt stemt over for en muslimsk svigerdatter eller -søn.

Op mod halvdelen af danskerne vil møde muslimske svigerbørn med skepsis.

Det viser en måling, som analyseinstituttet YouGov har foretaget for Kristeligt Dagblad.

47 procent af de adspurgte danskere, svarer i undersøgelsen, at de vil reagere negativt eller meget negativt, hvis deres datter skulle gifte sig med en muslimsk mand.

Tilsvarende svarer 38 procent, at de er negativt indstillet over for en muslimsk svigerdatter.

Ifølge målingen vil blot hver tiende være positivt stemt over for en muslimsk svigerdatter eller -søn.

Jens Peter Frølund Thomsen, der er lektor i statskundskab på Aarhus Universitet, siger til avisen, at giftemål er en klassisk indikator på, om forskellige grupper integreres.

- Og her er udviklingen blandt indvandrergrupper i alle vestlige lande langsommelig, siger han til Kristeligt Dagblad og fortsætter:

- Afghanere gifter sig med afghanere, tyrkere med tyrkere, for valget af ægteskabspartner er en måde at opretholde minoriteten på og bevare særpræget.

Frølund Thomsen peger på, at det ikke blot er et danske fænomen, men et af international karakter, som findes i USA og andre europæiske lande.

- Internationale undersøgelser viser, at der skal gå et antal generationer, før mønsteret brydes, og man gifter sig uden for minoriteten, siger han til avisen.

YouGov har i målingen spurgt 1102 repræsentativt udvalgte personer, som er født i Danmark eller et andet vestligt land. Ingen af respondenterne er ikke-vestlige indvandrere eller efterkommere.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Alle taler om vejret... og noget skal der gøres ved det

I nat vågnede denne lederskribent ved en kun alt for velkendt lyd … Lyden af regndråber mod vinduet. Endnu en nat med regn, endnu en smaskvåd morgen, hvor morgengymnastikken består i at springe uden om regnpytter på fortove og veje og prøve at undgå at blive oversprøjtet af de biler, der pløjer sig vej gennem kæmpestore vandpytter på kørebanen. Det forekommer, som om hele efteråret er druknet i regn; skimlede husmure, græsplæner, der er som våde svampe, smattede stier og veje, marker under vand, fugt i kældrene. Helt forkert er det ikke. Lige nu tyder meget på, at vi slår en våd rekord: Efteråret 2019 er tæt på at være det vådeste, vi nogensinde har oplevet. Nogle få millimeter mere, så er den der, rekorden. Og der skal såmænd heller ikke så mange flere millimeter til, før Danmarksrekorden for hele året er slået. Noget af en kontrast til den tørre og varme sommer sidste år! Noget tyder på, at dette vejrmønster er kommet for at blive. Om det er et udtryk for egentlige langsigtede, varige klimaforandringer, eller om det er udsving, der ligger inden for det normale, er svært at sige. Men at det stiller samfundet over for nogle udfordringer, kan enhver se med egne øjne. Kældrene og gaderne i byerne bliver oversvømmet, hvis ikke ledningsnettet fornys og kloak- og regnvand adskilles. Sommerhusområder kommer til at stå under vand, efterhånden som grundvandet stiger. Landmændene har svært ved at komme i marken, når de mere eller mindre står under vand. Byer skal sikres mod højvande og skybrud. Arbejdet har stået på længe. I Ringkøbing-Skjern Kommune er forsyningen i fuld gang med at kloakseparere de byområder, hvor det ikke er sket endnu, og snart begynder også kloakeringen af de sommerhusområder, der ikke er sluttet til kloaknettet. Digebyggeri for at sikre truede kyster står også på dagsordenen. Det er træls, det er dyrt for os alle sammen, men det er ikke til at komme uden om. Alle taler om vejret - og vi bliver nødt til at gøre noget ved det. De dommedagsagtige billeder, vi alle har set de seneste dage fra Venedig, viser, hvad der er på spil.

Annonce