Indland

Muslimske svigerbørn mødes med skepsis

Ny måling viser, at blot hver tiende vil være positivt stemt over for en muslimsk svigerdatter eller -søn.

Op mod halvdelen af danskerne vil møde muslimske svigerbørn med skepsis.

Det viser en måling, som analyseinstituttet YouGov har foretaget for Kristeligt Dagblad.

47 procent af de adspurgte danskere, svarer i undersøgelsen, at de vil reagere negativt eller meget negativt, hvis deres datter skulle gifte sig med en muslimsk mand.

Tilsvarende svarer 38 procent, at de er negativt indstillet over for en muslimsk svigerdatter.

Ifølge målingen vil blot hver tiende være positivt stemt over for en muslimsk svigerdatter eller -søn.

Jens Peter Frølund Thomsen, der er lektor i statskundskab på Aarhus Universitet, siger til avisen, at giftemål er en klassisk indikator på, om forskellige grupper integreres.

- Og her er udviklingen blandt indvandrergrupper i alle vestlige lande langsommelig, siger han til Kristeligt Dagblad og fortsætter:

- Afghanere gifter sig med afghanere, tyrkere med tyrkere, for valget af ægteskabspartner er en måde at opretholde minoriteten på og bevare særpræget.

Frølund Thomsen peger på, at det ikke blot er et danske fænomen, men et af international karakter, som findes i USA og andre europæiske lande.

- Internationale undersøgelser viser, at der skal gå et antal generationer, før mønsteret brydes, og man gifter sig uden for minoriteten, siger han til avisen.

YouGov har i målingen spurgt 1102 repræsentativt udvalgte personer, som er født i Danmark eller et andet vestligt land. Ingen af respondenterne er ikke-vestlige indvandrere eller efterkommere.

/ritzau/

0/0

Tophistorier

Annonce
Erhverv For abonnenter

Høhotel, laks og islændere: Skjern BnB går nye veje

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern

Stafet for Livet: Over 200.000 kroner til kampen mod kræften

Erhverv

Et paradis for islændere: Landi-Askja på opdagelse omkring Skjern Å

Danmark For abonnenter

Thorbjørn har skabt millionforretning på influencere: Branchens omsætning kan tredobles i år

Tophistorier

Skjern For abonnenter

Galleri: 581 deltog i stafet for livet

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Vis lidt respekt for - og på - kirkegårdene

Et instagram moment finder man på Bispebjerg Kirkegård, når de japanske kirsebærtræer blomstrer. Så hippe er de lyserøde selfies, at de er nævnt i dagbladet Politikens 'ultimative byguide til nye studerende', som advarer om, at man får travlt i trængslen: "Du er langt fra den eneste, der fifler med at skrive #sakura på din telefon, og det tager tid at sikre det helt rigtige stoiske smil, når du skal fange dit hoppebillede", hedder det i avisens anbefalinger. Kirkegårde er åbne for alle, ikke kun for de sørgende. Men roen og gravfreden er nogle steder ved at blive overdøvet af selfies, solbadning og udflugter med det hele. For tre år siden gik det helt galt, da en to-dreng legede gemmeleg med sine forældre på Vestre Kirkegård i København: En gravsten faldt ned over drengen, som døde. Ulykken har betydet, at kirkeministeriet og arbejdstilsynet har krævet sikring af kirkegårdenes gravmonumenter. Ikke nogen billig øvelse - og økonomi er da også begrundelsen for, at menighedsrådet i No har besluttet at nedlægge sit lapidarium - stedet, hvor sten fra nedlagte grave står opbevaret. Hvis efterladte ikke inden årets udgang har bedt om at få udleveret sløjfede sten, vil de blive sendt til knusning, lyder det på et opslag ved kirken. Det er vel ikke helt urimeligt at spørge, om et enkelt tragisk dødsfald virkelig behøver at føre til destruktion af kulturarv, fordi menighedsråd føler sig økonomisk presset af sikkerhedskrav. Sikkerhedskrav, som vel at mærke ikke ville være nødvendige, hvis folk kunne færdes med helt almindelig pli på kirkegårdene. Det vil sige uden at tumle larmende omkring mellem - eller for den sags skyld på - gravstenene. Kirkegårdene er for både de døde og de levende. Førstnævnte gruppe tager formentlig både selfies og solbadning i stiv arm, men der er alle gode grunde til, at de levende gør sig klart, at kirkegårde er steder, hvor der først og fremmest skal være plads til ro og fordybelse. Hvis det var udgangspunktet for alle kirkegårdsbesøg, ville der næppe være brug for den helt vilde sikring af gravstenene, og vi ville kunne bevare den kulturhistorie, som stenene er enestående eksponenter for. Det er sten med sjæl - og det vil være blodig synd, hvis de skal ofres for ussel mammon og sjælløs mangel på respekt.

Tarm For abonnenter

73-årig giver atter Europa pedal: Mads Peder cykler ny cykel hjem fra Italien

Navne For abonnenter

Henriette blev kun 33 år: Hun nåede ikke med til barnedåb

Skjern

HydraSpecma investerer i ny fabrik og svensk hovedkontor

Ringkøbing IF

Brændte chancer og store forsvarsfejl kostede nyt nederlag

Annonce