Annonce
Ringkøbing-Skjern

Museumsinspektør venter spændt på, hvordan de kan åbne museer

Bork Vikingemarked vil være et af de nemmere steder at åbne sikkert for Ringkøbing-Skjern Museum. Her ses museumsdirektør Mette Bjerrum Jensen (tv.) og Mette Bjørg Karup Frederiksen med en offergave i sølv. Arkivfoto: Jørgen Kirk
Museumsdirektør Mette Bjerrum Jensen er glad for, at der kom en støtteordning, de kan søge. Tiden går lige nu med at forberede sig på alle mulige scenarier for, hvordan der kan kommer gæster, når der bliver åbnet op.

Ringkøbing-Skjern: Sidste år satte Ringkøbing-Skjern Museums 10 besøgssteder besøgsrekord. Hele 226.000 besøgende kiggede forbi Lyngvig Fyr, Ringkøbing Museum og Bork Vikingehavn med flere.

Den store succes betyder også ganske store entré-indtægter, og derfor var det naturligvis en bekymret museumsdirektør, der kunne se, at museet ikke var omfattet af den første corona-kulturstøtte-ordning, som Folketinget vedtog.

- Heldigvis ser det nu ud til, at vi er omfattet af den ordning, som Folketingets partier blev enige om i weekenden, så vi nu også vil kunne søge om at få dækket en del af vores indtægtstab. Det vil også betyde, at jeg kan kalde nogle af vores hjemsendte medarbejdere på arbejde igen, så vi for eksempel vil kunne genoptage vores tilbud til folkeskoler, siger Mette Bjerrum Jensen.

Museets medarbejdere kan også forvente at blive inddraget i den igangværende drøftelse af, hvordan museets mange besøgssteder kan åbne op, når de får lov.

- Vi prøver at vende alle muligheder, men lige nu er alt jo meget usikkert. Får vi lov til at åbne for små grupper eller for 100 mand eller måske 500 ad gangen? Det ved vi ikke. Men vi går ud fra, at åbningen vil komme med en stribe restriktioner. For eksempel er det ikke sikkert, at vores cafeér får lov til holde åbent, siger Mette Bjerrum Jensen.

Grøn eller rød lampe

En af udfordringerne for Ringkøbing-Skjern Museum er også, at besøgsstederne er meget forskellige.

- Der er ret stor forskel på, om vi taler om Bork Vikingehavn, hvor der er ret god udendørs plads eller Lyngvig Fyr, hvor der er en smal trappe. Men måske kan vi ved fyret opsætte en rød eller grøn lampe, der kan signalere, hvornår man må gå op eller ned, siger Mette Bjerrum Jensen.

- Vi er også ved at undersøge markedet for hvilke online billetsystemer, der findes, der kan hjælpe os med at sælge billetter, der kun kan/må bruges i et bestemt tidsrum, og som dermed kan hjælpe os med at sprede besøgsflowet ud over dagen. Nogle systemer kræver desværre en ret stor investering. Men vi kigger på, om der findes et system, der passer til vores behov, og om det giver mening at investere i, siger Mette Bjerrum Jensen

Hvordan er det at være museumsinspektør lige nu?

- Det har ikke været sjovt at skulle sende en masse medarbejdere hjem, der gerne vil arbejde. Derfor er det også rigtig dejligt, hvis den nye politiske aftale gør, at nogle af dem kan komme på arbejde igen, og vi kan øge vores indsats. Det værste er naturligvis usikkerheden, der også er omkring, hvornår og hvordan, vi kan åbne lidt op. Vi lærer virkeligt at gebærde os i usikkerhed. Og så tror jeg, at vi alle håber, at der ikke går et helt år, før vi kan genoptage vores hverdag, siger Mette Bjerrum Jensen.

Selv om Ringkøbing-Skjern Museum nu får mulighed for at søge støtte for mistede entréindtægter under corona-krisen, vil støtte ikke kunne opveje hele tabet, og Mette Bjerrum Jensen håber derfor, at mange mennesker husker på, at de på flere måder kan støtte op om det arbejder, der gøres på museet.

- Der kan naturligvis købes årskort på levendehistorie.dk. Vi har også en gavefond, hvor man give en donationer á 200 kroner. En donation er rigtig meget værd for os, for hvis vi opnår 100 donationer, vil vi kunne få momsrefussion, og i 2019 gav det os faktisk en besparelse på 130.000 kroner, siger Mette Bjerrum.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing-Skjern

Torsdagens coronatal: Indleder Kristi himmelfartsferien med meget få nye smittede

Annonce