Annonce
Ringkøbing-Skjern

Museumsinspektør er vild med brætspil og Balkan - og lidt fanatisk med Bowie

I maj-måned var museumsvært hos Abelinesgaard, Lasse Justesen, travlt optaget af at lave egnsspisen Dabs. Den engang så traditionelle spise laves om foråret og hænges op for at konserveres i den salte vind. Foto:Jørgen Kirk
Museumsinspektør Lasse Justesen fra Ringkøbing-Skjern Museum får nok at se til i efterårsferien. Høstmarked, Nat på Museet og en vandretur i klitheden står på menuen, når skolerne lukker ned, og børne og forældre har fri.

En god søndag for mig er en dag, hvor jeg kan slappe helt af. Jeg plejer at sove, til jeg vågner - det vil sige intet vækkeur! Så laver jeg gerne en stor kande kaffe og kaster mig over dagens aviser. Det kan jeg fint få den halve dag til at gå med, inden jeg gerne ret tidligt begynder at interessere mig for, hvad aftensmaden skal bestå af. Ind imellem kaster jeg mig over en computer, min violin eller et eller andet nørdet spil.

Jeg bruger også gerne mine søndage på at geare helt ned til noget god musik. Der må meget gerne dumpe et par venner ind i løbet af dagen til lidt hygge, måske over et brætspil, men de store planer lægger jeg ikke selv en søndag.

Annonce

Hvis jeg får en udenbys gæst på besøg, så vil jeg helt klart vise vedkommende Abelines Gaard! Det er måske et lidt nemt valg, da jeg arbejder der, men jeg tager alle mine gæster med forbi museet på Holmsland Klit. Stedet rummer rigtig mange fantastiske fortællinger, er super hyggeligt og Vesterhavet ligger lige ved siden af, så for mig har det hele pakken.

Jeg bor i Ringkøbing, så mine gæster skal selvfølgelig også med rundt i de hyggelige gader i den gamle købstad og et smut forbi Ringkøbing Museum.

Mit seneste besøg i en kirke var til et bryllup i engang August... Jeg er ikke ligefrem den store kirkegænger, men holder meget af kirkernes arkitektur, historie og kulturelle betydning.

Hvis jeg bliver bedt om at vælge en sang på en karaokebar, så skal det være noget med David Bowie. Han er en kunstner, jeg opdagede i de formative teenageår. Hans mange forskellige personaer, ofte kryptiske temaer, insisterende fornyelse og mod til at eksperimentere gjorde stort indtryk på mig, og det har aldrig sluppet mig igen. Jeg er lidt af en fanatiker, når det kommer til ham, så jeg skimmer som regel altid et karaokekatalog for Bowie-sange - selvom jeg sjældent kaster mig ud i faktisk at hoppe op på scenen...

Min sangstemme er sådan nogenlunde. Om ikke andet synger jeg højt! Jeg kan egentlig godt lide at synge, men jeg finder ikke så ofte anledning til det. Jeg plejer dog også at have min violin med, når der skal synges, men det hjælper heller ikke på det - den har dog aldrig været med på Karaokebar endnu!

Hvis jeg ud af det blå vinder 50.000 kroner til en drømmerejse, så vil jeg tage til et af Balkanlandene eller Georgien. Historisk og kulturelt set er der utroligt meget, der gør den del af verden spændende. Jeg tror, det er, fordi det er et mix af noget, man kender - og så en helt anden verden.

De store rejser med bountystrande og all inclusive siger mig ikke så meget. Jeg tager selvfølgelig gerne med, men skal jeg selv vælge, tager jeg gerne noget mere jordnært og gerne noget med en traditionsrig historie.

Hvis jeg kunne få en middagsaftale med en kunstner, så skulle det være David Bowie! - hvis ikke han var død... Ellers kunne det godt være en kunstner som Kristian von Hornsleth. Hornsleth er en kunstner, der ikke er bange for at provokere - han bruger det tilsyneladende som et bevidst værktøj. Selv er jeg ret pragmatisk anlagt og kan måske netop derfor godt lide kunstnere, der er lidt provokerende.

I næste uge ser jeg frem til en travl uge på Ringkøbing-Skjern Museum. Uge 42 er en utrolig begivenhedsrig uge for mig. Halvdelen af ugen går med høstmarked på Abelines Gaard, hvor jeg får besøg af en masse flinke frivillige og forhåbentligt også mange glade museumsgæster.

Jeg skal lave rundvisninger, spille spillemandsmusik, lave redningsøvelser og i det hele taget bare være 100 procent på.

Jeg har også sagt ja til at skræmme en masse børn til Nat på Museet på Ringkøbing Museum torsdag, og om fredagen skal jeg med Klitfogeden ud på en vandretur på Holmsland Klit, så ugen er fuld af højdepunkter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce