Hvide Sande

Museum ramt: Tyveknægte løb med 30 kilo dabs

I begyndelsen af maj bød Abelines Gaard inden for, så folk kunne være med til at salte isinger, der efter en tid på en tørresnor bliver til tørrede dabs. 30 kilo dabs blev det til, men det var spildt arbejde, for de mange dabs er blevet stjålet. Foto: Jørgen Kirk

Haurvig: Det er ikke kun i Hvide Sande, at usle tyveknægte har været i gang med at stjæle tørrede dabs.

Natten mellem torsdag 16. maj og fredag 17. maj blev 300 dabs fjernet fra en carport i Hvide Sande, men nu viser det sig, at Ringkøbing-Skjern Museums Abelines Gaard, der ligger i Haurvig syd for Hvide Sande, også har haft besøg af tyveknægte.

Museumsvært på Abelines Gaard, Lasse Justesen, fortæller, at hele 30 kilo dabs er blevet stjålet.

- Dabsene hang helt fint lørdag eftermiddag, men søndag morgen var alle dabs væk. Tyvene har simpelthen kappet de to snore og taget alle dabs med, fortæller en ærgerlig museumsvært.

Museet har de seneste fire år haft dabs hængende. Det er første gang, der har været tyveknægte forbi, men den kedelige oplevelse med stjålne dabs får ikke Lasse Justesen til at droppe traditionen med at hænge fladfisk til tørre.

- Tørrede dabs er en historisk tradition her i området, og her på Abelines Gaard vil vi gøre, hvad vi kan for at holde den tradition i hævd. Det kan da godt være, at vi skal finde et mere sikkert sted at hænge dem op til næste år. Måske det bliver mellem skorstenene, for så hænger de forhåbentlig så højt, at tyveknægte ikke lige kan komme forbi og snuppe dem, lyder det fra Lasse Justesen.

En ting er - desværre - sikker, og det er, at gæsterne på Abelines Gaard ikke bliver tilbudt en tørret dabs i år.

- Nej, vi kan simpelthen ikke nå at tørre nogen nye, for efterhånden som vejret bliver varmere, vil fluerne kaste sig over dabsene, og så giver det ingen mening at salte nogen afløsere, lyder det fra museumsværten.

Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Leder For abonnenter

Pas på den 300. bilist

Det er en af den slags førstepladser, vi helst vil være foruden. Men vi kommer ikke uden om det: Vestjyske bilister er landets mest drikfældige. I alt fald hvis man måler på antallet af spritbilister, som bliver fanget i politiets kontroller. Tallene er temmelig skræmmende: Politiet har i løbet af et år stoppet 13.259 tilfældige biler, og i dem sad 44 spritbilister; det vil sige, at der i gennemsnit sad en spritbilist en ud af trehundrede biler. Prøv lige at tænke lidt over det … Hvor mange biler passerer du, når du eksempelvis kører på vejen mellem Ringkøbing og Herning eller Skjern og Holstebro? Rigtig mange! Og for hver gang, du passerer nummer 299, møder du en spritbilist. Ikke nogen rar tanke! Især ikke når man tager i betragtning, at skræmmende mange ulykker involverer sprit. De seneste tal viser, at der, i perioden 2013-2017, blev dræbt 140 mennesker i trafikken i Danmark og 829 personer kom alvorligt til skade i ulykker med spirituspåvirket fører af et motoriseret køretøj. Hvorfor kører vestjyderne markant mere spritkørsel end andre danskere? Måske handler det i virkeligheden om noget så banalt, at vestjyske spritbilister tror, de kan slippe af sted med det, fordi vi bor i et tyndt befolket hjørne af landet med langt mellem politipatruljerne. Men rent faktisk ved vi det ikke. Derfor er det også godt, at politiet nu vil bruge den store mængde data, man har indsamlet, til at kortlægge spritbilisternes adfærd - ikke mindst, hvem de er, hvor gamle de er, og hvor og hvornår, de begiver sig ud på vejene. På den måde vil politiet kunne sætte ind med både forebyggende kampagner og spritkontroller. Men vi andre - det store flertal, der ikke kører spritkørsel, og ikke kunne drømme om at gøre det - kan også gøre noget. Vi kan først og fremmest gøre det socialt uacceptabelt at sætte sig bag rattet i påvirket tilstand, hvad enten det er til hverdag eller fest. Ser vi en person slingre ud mod bilen, kan vi stoppe vedkommende, bede ham eller hende aflevere nøglen, og sørge for, at de kommer godt hjem på anden vis. Vi har et ansvar for, at der ikke er nogen derude, der møder den 300. bilist.

Annonce