Hvide Sande

Museum ramt: Tyveknægte løb med 30 kilo dabs

I begyndelsen af maj bød Abelines Gaard inden for, så folk kunne være med til at salte isinger, der efter en tid på en tørresnor bliver til tørrede dabs. 30 kilo dabs blev det til, men det var spildt arbejde, for de mange dabs er blevet stjålet. Foto: Jørgen Kirk

Haurvig: Det er ikke kun i Hvide Sande, at usle tyveknægte har været i gang med at stjæle tørrede dabs.

Natten mellem torsdag 16. maj og fredag 17. maj blev 300 dabs fjernet fra en carport i Hvide Sande, men nu viser det sig, at Ringkøbing-Skjern Museums Abelines Gaard, der ligger i Haurvig syd for Hvide Sande, også har haft besøg af tyveknægte.

Museumsvært på Abelines Gaard, Lasse Justesen, fortæller, at hele 30 kilo dabs er blevet stjålet.

- Dabsene hang helt fint lørdag eftermiddag, men søndag morgen var alle dabs væk. Tyvene har simpelthen kappet de to snore og taget alle dabs med, fortæller en ærgerlig museumsvært.

Museet har de seneste fire år haft dabs hængende. Det er første gang, der har været tyveknægte forbi, men den kedelige oplevelse med stjålne dabs får ikke Lasse Justesen til at droppe traditionen med at hænge fladfisk til tørre.

- Tørrede dabs er en historisk tradition her i området, og her på Abelines Gaard vil vi gøre, hvad vi kan for at holde den tradition i hævd. Det kan da godt være, at vi skal finde et mere sikkert sted at hænge dem op til næste år. Måske det bliver mellem skorstenene, for så hænger de forhåbentlig så højt, at tyveknægte ikke lige kan komme forbi og snuppe dem, lyder det fra Lasse Justesen.

En ting er - desværre - sikker, og det er, at gæsterne på Abelines Gaard ikke bliver tilbudt en tørret dabs i år.

- Nej, vi kan simpelthen ikke nå at tørre nogen nye, for efterhånden som vejret bliver varmere, vil fluerne kaste sig over dabsene, og så giver det ingen mening at salte nogen afløsere, lyder det fra museumsværten.

0/0
Forsiden netop nu
Navne For abonnenter

Karsten Sandal har styr på beton, vind, sol og Ølstrup

Videbæk

Fælles motion med FCM: Grønbjerg er blevet 170 kilo lettere

Portræt For abonnenter

Det ville kræve et stort gulv at skrive hele Hans Ejner Jepsens livshistorie

Kultur

Se alle billederne: 100 vestjyder mødtes for at trække i våddragterne

Læserbrev

Rød og grøn og blå - og Vesterled-slottets gyldne skjolde

Læserbrev: De, der følger med i dagens Danmark, vil i den sidste tid have oplevet en del farveflimmer. Nogle røde vil være grønne, og nogle med en mere udefineret, alternativ kulør vil både være røde og grønne; og der er enkelte blå, der vil være grønne. Af disse grunde faldt tanken på Ingemanns ”Der står et slot i Vesterled”. Ingemann så solnedgangen i Vesterhavet ”tækket med gyldne skjolde”. Derhenne i Vesterhavet ”går hver aften solen ned bag rosenskyernes volde”. Og ”fra tusind tårne funkler guld, porten skinner som ravet…”. Hvilken farvepragt! Nu er der ikke noget, der tyder på, at hverken røde, grønne eller blå eller forvirrede alternative nogensinde har set hverken rosenskyer eller gyldne solnedgange i Vesterled; men det skulle de tage sig tid til, inden det er for sent. Så ville de sørge for at bevare solnedgangen i Vesterled og fri den for de vindmøller fire km ude i havet, som svenskere har tænkt sig at opstille. Helt galt synes det at være gået for dem med den mere udefinerede alternative kulør (drømmerne), og for dem, der siger, at de er blå, men hellere vil være grønne (de naive forvirrede). For de læsere, der endnu ikke har forstået et muk, så handler det om et projekt, der hedder kystnære havvindmøller i Vesterhav Syd, hvor der snart bliver placeret et ”festfyrværkeri” af blinkende møllevinger på toppen af 20 styk 190 meter høje møller kun fire km ude i havet i Vesterled (det koster tæt ved ingenting at flytte dem 20-30 km ud på havet) (P.s. Københavns rådhustårn er 108 meter). Håbet er, at nogen snart får det stoppet. Derfor denne appel til især nogle blå, der gerne vil være grønne, og til nogle alternative, der ikke vil eller ikke forstår at bekende kulør.

Ringkøbing-Skjern

Hagl og skybrud: Forsikringsselskab forventer hundrede skader

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Advarsel til politikere om besparelse: Borgere vil blive synlige med uhensigtsmæssig adfærd i bybilledet

Ringkøbing-Skjern

Haglstorm gav enorme skader på landbrugsbygninger og udestuer i Hover-området

112

Rettidig omhu på teknisk skole: To tyveknægte filmet af nye overvågningskameraer