Videbæk

Museum for Arne Haugen Sørensen opføres i Videbæk

Kunstner Arne Haugen Sørensen på eftermiddagens pressemøde i Videbæk. Foto: Jørgen Kirk

Kunstneren Arne Haugen Sørensen forærer over 70 værker til fonden bag Vestjyllands Kunstpavillon, der nu opfører en bygning, hvor værkerne skal udstilles.

På et pressemøde onsdag eftermiddag er det blevet afsløret, at den 83-årige meget anerkendte kunstner Arne Haugen Sørensen gennem længere tid har ført forhandlinger med Fonden for Vestjyllands Kunstpavillon. Forhandlingerne har ført til, at Arne Haugen Sørensen donerer over 70 værker fra sin private samling til fonden. Værkerne vurderes at have en værdi på et tocifret millionbeløb.

Kunstværkerne skal danne grundstammen i et kommende Arne Haugen Sørensen Museum, der opføres i tilknytning til Vestjylland Kunstpavillon i Videbæk Anlæg.

Den nye bygning bliver en tro kopi af den bestående, som er tegnet af den verdenskendte, nu afdøde arkitekt Henning Larsen, og som blev indviet i 2012. Henning Larsens tegnestue tegner også den nye bygning, som forventes at kunne tages i brug i august 2017.

Ringkøbing-Skjern Kommune har vedtaget at give fire millioner til projektet og SKAK-fonden giver en million. Bygningen forventes at ville koste omkring 8,5 millioner kroner at opføre, så der søges i øjeblikket fonde om det resterende beløb.

Åbenbaring

Kontakten mellem Vestjyllands Kunstpavillon og den i Spanien bosatte Arne Haugen Sørensen blev skabt i efteråret 2014, da han sammen med sin kone, der også er kunstner, udstillede i Videbæk.

På pressemødet sagde Arne Haugen Sørensen:

»At få et eget museum er ikke mange kunstnere forundt, så jeg er ufatteligt glad og taknemmelig. Det er mit håb, at museet må blive til glæde for mange mennesker og for Videbæk, der har taget initiativ til museet. Det føltes som en åbenbaring første gang, jeg kom forbi den smukke bygning i Videbæk. Her var stedet, hvor vi kunne lave den udstilling, vi altid har drømt om. Det blev virkelighed i 2014. Siden har vi knyttet os tættere til stedet og dets 'skæve' beboere, og nu står vi her og bekendtgør, at man vil udbygge pavillonen til at rumme mine værker. Det er som at komme hjem.«

Arne Haugen Sørensen slog fast, at grundstammen i museet bliver hans »bedste værker«, som han har beholdt for sig selv og ikke solgt på gallerier. Han håber desuden, at private vil donere værker og museer udlåne værker til det nye museum.

Totalt mørklagt

Planerne om det nye museum har været totalt mørklagt. Blandt politikerne har det kun optrådt på lukkede møder.

Borgmester Iver Enevoldsen sagde på pressemødet:

»Første gang jeg hørte om planerne, blev jeg orienteret af Jan Holm Rasmussen og Erling Damgaard (formand for fonden og formand for foreningen, red). Jeg kunne forstå, at de var tændte på planen, og de fik også mig overbevist. Vi fik sat turbo på, så vi kan få det på plads. Det passer fint med at åbne museet i 2017, hvor Aarhus er kulturhovedstad, hvilket vi markerer i regionen fra øst til vest. Her har Ringkøbing-Skjern noget, vi kan markere i den anlending.«

Iver Enevoldsen kaldte det en flot donation og Vestjyllands Kunstpavillon for et stort aktiv for kommunen.

»Vi efterpørger tit oplevelsestilbud til vores egne borger og turister, og med realiseringen af dette projekt vil mange tage en tur til Videbæk og Kunstpavillonen. Så der er ingen tivivl, om, at vi vil støtte med fire millioner og lægge jord til den nye bygning. Det vil løfte det kulturelle tilbud i Ringkøbing-Skjern Kommune,« sagde borgmesteren.

0/0
Annonce
Videbæk For abonnenter

Nicoline, Kasper og Lukas: Hvis vi ikke havde klubben, ville vi sidde hjemme foran en skærm

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing

Atletikformand: "Der kan havne en diskos eller hammer på fortovet eller ude på vejen"

Erhverv

Blåtårn har fået konkurrence: Ny værftsbygning har helt overtaget Hvide Sandes "skyline"

Kultur For abonnenter

Nu kan du blive voksenspejder: Et glas rosé til råbåndsknobene

112

Hærværk og tyveri af gadelamper i Skjern

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Det er ganske gratis at sige ja til at gøre en forskel

Per Fjord bor i Skjern. Det samme gør Emmanuel Cinzah. Annie Pihlmann bor i Hvide Sande. Tre mennesker med en aldeles forskellig baggrund og uddannelse. De kender sandsynligvis ikke hinanden på det mere personlige plan og har nok ikke holdt grillfester sammen, men på vidunderlig vis er de alligevel fælles om noget af det, der for alvor giver værdi. De er på hver sin måde frivillig, og det er vel at mærke med så tilpas stort et hjerte, at det er umuligt at lade være med at give dem en "skriftlig krammer" her på lederplads. I den seneste uge har de i Dagbladet fortalt om deres passion - det at være frivillig - og det er læsning, der trænger helt ind under huden og giver stof til eftertanke. Når Annie Pihlmann, der de seneste ni år har stået i spidsen for at holde styr på de 90 frivillige på Anker Fjord Hospice i Hvide Sande, på beskeden vis siger: "Det er en gave at være med i frivilligt arbejde. For os er det helt naturligt at være frivillige, fordi du kan være med til at gøre en forskel på en god måde. Det giver så meget mening" ... Når Per Fjord, der gennem tiden har været involveret i omkring 25 foreninger samt tiltag i og omkring Skjern, understreger, at det altid har været fællesskabet, der har trukket det store læs: "Det, man får igen, er at se glæde hos andre. Det er belønning nok i sig selv" ... Når Emmanuel Cinzah, fortæller, hvorfor det betyder meget for ham, at han - ud over at være præst for 200 voksne og børn i den baptistiske menighed i Skjern, køre skolebus for Lyne Friskole morgen og eftermiddag og have opgaver som tolk - har arbejdet for at etablere et børnehjem i Myanmar for at hjælpe børn i det land, han selv flygtede fra, fordi han blev forfulgt: "Vi skal hjælpe, og vi skal gøre så meget, som vi kan for vores hjemland" ... Når man hører om sådan et engagement, burde det ikke lade til at være svært at lokke flere frivillige til at give en hånd med. Men sådan er verden anno 2019 ikke skruet sammen. Annie Pihlmann kan godt bruge flere frivillige hænder på hospice i Hvide Sande, og Per Fjord har haft mere end svært ved at finde en afløser til at fylde Tigris-dragten, den grønne figur, der er med til at underholde tilskuerne under Skjern Håndbolds hjemmekampe. Det er ikke så mærkeligt, at han frygter, at de unge kommer til at gå glip af noget: "Det er da klart sjovere at møde folk i virkeligheden end at møde dem gennem en skærm". Hvor har Per Fjord ret, og forhåbentlig er der alligevel om 30, 40 og 50 år både en Per, en Emmanuel og en Annie her i lokalområdet. For det er mennesker som de tre, der er med til at gøre det lettere for alle os andre at bo og leve her i kommunen. Så husk nu - det er ganske gratis at sige ja til at være frivillig og være med til at gøre en forskel. Og det giver også noget til én selv.

Kultur

Landsby udvider byens samlingspunkt for millioner: Stedet giver en masse liv

Ringkøbing-Skjern

Trods sparetider skyder kommunen 300.000 kroner i stjernespillers træningskoncept

Ringkøbing-Skjern

Langt til hospital giver flest helikopterture i regionen: Det giver tryghed