Annonce
Ringkøbing-Skjern

Museet indhenter mere end forventet efter nedlukningen - men er stadig udfordret på økonomien

Bundsbæk Mølle har i juli haft 804 gæster mod 1154 sidste år. Det skyldes åbningsdagene er gået fra fem til fire dage om ugen i år. Foto: Johan Gadegaard
Selvom der er kommet flere sommergæster på museerne, er økonomien hos Ringkøbing-Skjern Museum ikke sikret.
Annonce

RINGKØBING/SKJERN: Selvom Ringkøbing-Skjern Museum kan se tilbage på juli med smil på læben, er der stadig bekymring i sindet. Antallet af gæster har hen over sommeren været højere end forventet, men der kommer stadig til at mangle mindst en fjerdedel af besøgende set over hele året.

- I maj regnede vi med at komme til at mangle omkring 50 procent af årets gæster, men som det ser ud nu, bliver det omkring 25 procent, fortæller museumsdirektør Mette Bjerrum Jensen, der dog understreger, at det er forudsat, at vintersæsonen ikke bliver ramt af en eventuel ny corona-nedlukning.

Annonce

Håb om kompensation

Sidste år havde museerne i Ringkøbing-Skjern 226.075 besøgende, hvilket var et rekordår. I år var der, før coronaen ramte, budgetteret med omtrent 220.000 gæster. Indtil videre har der været cirka 76.000 gæster, men august, september og oktober forventes at hive besøgstallet noget højere op.

Spørgsmålet er derfor ikke, om museet får økonomiske udfordringer, men alene hvor store udfordringerne bliver.

- Vi kommer til at mangle penge, men vi har stadig håb om at få kompensation, der dækker 80 procent af vores tab, fortæller Mette Bjerrum Jensen.

For selv med blot 25 procent færre gæster i 2020 betyder det, at museerne kommer til at mangle penge.

- Det er ikke sikkert, at vi ligefrem går rabundus i 2020, men 2021 bliver rigtig svær, hvis det her fortsætter, og vi begynder året med røde tal på bundlinjen, siger Mette Bjerrum Jensen, der  med et slag på tasken vurderer, at museet kommer til at mangle mellem en og to millioner kroner.

Annonce

Uklare kriterier

Det er Kulturministeriet, der står for kompensationspuljen til museer og andre kulturelle institutioner. Museet regner med at søge inden september, men kriterierne for at få kompensation for 80 procent af tabet er uklare, forklarer museumsdirektøren.


Vi er ikke ved at gå rabundus i 2020, men 2021 bliver rigtig svær, hvis det her fortsætter, og vi begynder året med røde tal på bundlinjen.

Mette Bjerrum Jensen, museumsdirektør Ringkøbing-Skjern Museum


Kriterierne lyder blandt andet, at institutioner, der får kompensation, skal være konkurstruet.

- Intentionerne fra politikerne var, at museerne ikke skulle stå med hele tabet selv, og at ingen skulle lukke. Men hvordan kriterierne skal tolkes, ved kun Kulturministeriet, så vi står på usikker grund, siger Mette Bjerrum Jensen.

- Hvis de tolker, som vi håber, kommer vi ikke selv til at stå med hele underskuddet, men kun tyve procent af det, tilføjer hun.

Annonce

Dygtigt publikum

Hen over sommeren har der været halv pris på entrebilletter, ligesom mange danskere har holdt sommerferie hjemme. Det har lokket mange nye museumsgæster til, hvilket er årsagen til sommerugernes pæne besøgstal.

Kaj Munks præstegård er værd at bemærke. Her har der faktisk været 1000 ekstra besøgende i juli end normalt.

Museumsdirektør Mette Bjerrum Jensen holder nøje øje med besøgstallene, der er blevet bedre end forventet, efter at coronaen ramte, men som stadig ligger langt under det normale. Foto: Jørgen Kirk

- Vi kommer 6000-7000 besøgende over normalt i Bork Vikingehavn og ved Lyngvig Fyr, når vi det samme antal som sidste år. Det skyldes også, at gæsterne opfører sig rigtig fint og har taget godt imod de foranstaltninger, vi har lavet, forklarer Mette Bjerrum Jensen.

Billetter sælges online, og selvom folk møder op uden en forhåndskøbt billet, finder de hurtigt ud af at bestille via nettet og booke sig ind på forskellige tider, så antallet af gæster ikke overstiger det tilladte.

- Det giver faktisk også en god ro i eksempelvis vikingehavnen, og holder køerne til aktiviteterne korte, ligesom det går fint med at komme op og ned i Lyngvig Fyr, siger Mette Bjerrum Jensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Debat: Vi vil have rent vand i hanerne

Coronavirus

Live:  Danmark finder første tilfælde af sydafrikansk virusvariant

Annonce