Annonce
Hvide Sande

Muligt at lave en Netto-genvej i Søndervig, men den politiske top er imod

Demokratisk manipulation. Sådan betegner viceborgmester Søren Elbæk (S) muligheden for at lave en lokalplan for et boligområde ved Nyhavn for efterfølgende at ændre det til butiksformål for at bane vej for Netto-ansøgningen. Arkivfoto: Jørgen Kirk
Der kan banes vej for en Netto i Søndervig, hvis kommunen først udlægger området til boliger i en ny lokalplan og straks efter laver lokalplanen om til butiksformål. Borgmester og viceborgmester er imod 'falske forudsætninger' og 'demokratisk manipulation'.
Annonce

Søndervig: Hvor der er vilje, er der vej, siger man.

Og nu viser det sig, at der faktisk eksisterer en genvej til at placere en dagligvarebutik ved den kommende omfartsvej i Søndervig, sådan som Salling Group ønsker det.

Det viser en korrespondance mellem kommunen, Salling Groups rådgiver fra Cowi og Erhvervsstyrelsen.

Ifølge Erhvervsstyrelsen er det nemlig muligt at omdanne Nyhavn-området til byzone og dermed bane vej for butiksbyggeri.


Det vil betyde, at vi skal gennemføre en planlovsproces, hvor vi skaber nogle falske forudsætninger. Vi sender en lokalplan for et nyt boligområde i høring hos borgerne, men har ingen intentioner om at udlægge området til boliger

Hans Østergaard (V), borgmester


I kommuneplanen er Nyhavn udlagt til boliger. Hvis kommunen laver en ny lokalplan til boligformål og overfører området til byzone – og straks derefter ændrer anvendelsen til butiksformål i lokalplanen - så kan Netto-byggeriet realiseres, mener Erhvervsstyrelsen.

Men der er et problem.

Annonce

Falske forudsætninger

- Det vil betyde, at vi skal gennemføre en planlovsproces, hvor vi skaber nogle falske forudsætninger. Vi sender en lokalplan for et nyt boligområde i høring hos borgerne, men har ingen intentioner om at udlægge området til boliger, siger borgmester Hans Østergaard (V), der langt fra er begejstret for løsningen.

Ifølge kommunens egen forvaltning kan ’den falske lokalplan’ da også være ulovlig.

”Det er vores vurdering, at en proces, hvor arealet først udlægges til boligområde i overensstemmelse med kommunalplanrammen, for umiddelbart derefter at ændre anvendelse med en ny lokalplan og et kommuneplantillæg til butiksformål, vil være en omgåelse af reglerne i planloven,” lyder vurderingen fra leder af kommunen vej og planafdeling Niels Peter V. Lauridsen i et brev til Salling Groups rådgiver fra Cowi.

Borgmester Hans Østergaard (V) er ikke indstillet på at sende en lokalplan i høring, som kommunen ikke ønsker at realisere. Foto: Mads Dalegaard

- For mig at se er det ikke nogen ’walk over’. Jeg har intet imod en ny dagligvarebutik i Søndervig, men jeg mener, der er andre placeringsmuligheder, fastholder borgmesteren.

Annonce

Demokratisk manipulation

Heller ikke viceborgmester Søren Elbæk (S) er begejstret. Han har fået en kort mundtlig overlevering af seneste nyt i Netto-sagen, og er helt på linje med borgmesteren i sin afvisning.

- For mig vil der være tale om demokratisk manipulation og lidt kolbøtte, hvis vi sender en lokalplan ud for et boligområde, og vi så efterfølgende laver en ny lokalplan, hvor vi ændrer det til butiksområde. Vi må gerne være kreative, men det vil være over stregen, siger Søren Elbæk.

Viceborgmesteren fastholder, at en dagligvarebutik vil underminere udviklingsplanen for Søndervig, som han selv har stået i spidsen for. Planen er at samle Søndervig, og derfor vil det ifølge Søren Elbæk være uhensigtsmæssigt at etablere butikker udenfor den eksisterende bymidte. Desuden er der brug for ekstra parkeringsareal for netop at afhjælpe trafikkaos i badebyen, og det skal Nyhavn-området blandt andet bruges til, mener han.

- Hvis det ovenikøbet strider mod planloven, så kan vi bruge masser af tid uden at få noget ud af det, siger viceborgmesteren.

Annonce

Rådgiver optimist

Salling Groups rådgiver glæder sig i korrespondancen med kommunen over, at man - med Erhvervsstyrelsens melding - kun er en lokalplan og en lokalplansændring fra en tilladelse.

”Jeg tænker, at det samlede tidsforbrug til begge runder vil kunne blive begrænset, og med et optimalt forløb være på plads i løbet af efteråret 20212, skriver rådgiveren, der altså ikke deler borgmesterens og viceborgmesterens forbehold.

Hvis der skal laves ny lokalplan, skal den vedtages af et flertal i byrådet. Forinden vil den skulle sendes i offentlig høring.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce