Annonce
Skjern

Mulig hvidvask-sag i Skjern Bank: Trecifret millionbeløb kan stamme fra ulovlig våbenhandel

Skjern Bank kan være havnet i en større hvidvasksag. Foto: Jørgen Kirk
Lækkede dokumenter afslører, at Skjern Bank kan have haft en rolle i en stor hvidvask-sag. Bankdirektør Per Munck fastslår, at banken har gjort, hvad den skulle.
Annonce

Skjern: Skjern Bank kan være havnet i en skandalesag, efter en af bankens kunder kobles sammen med hvidvask af store millionbeløb og våbensmugling mellem Ukraine og Rusland. Der skriver DR på sin nyhedsside.

At Skjern Bank skulle være brugt af kriminelle, er blevet afsløret af den vestjyske banks amerikanske samarbejdspartner Bank of New York Mellon i en samling lækkede dokumenter kaldet FinCen Files.

I 2016 skulle der være overført 720 millioner kroner mellem Skjern Bank og den lettiske bank Regionala Investiciju Banka, der tidligere har været involveret i ulovligheder.

På overfladen skulle det dreje sig om handel med korn, men det skulle i virkeligheden være tale om handel med våben fra Ukraine og Rusland, der blandt andet sælges til verdens konfliktzoner som Venezuela og Assad-styret i Syrien.

Annonce

Tvivlsom bankforbindelse i Riga

Overførslerne skulle være sket mellem det danske såkaldte postkasseselskab Agrinora K/S, som er kunde i Skjern Bank, og det ukrainske selskab Ample Speed Limited, der er kunde i Regionala Investiciju Banka i Riga.

- Man har taget en kunde ind, som ikke ser ud til at have nogen forretning i Danmark, og som er ejet af en lang række selskaber med adresser i mistænkelige jurisdiktioner. Derfor bør Skjern Bank også være ekstra påpasselig med sådan en kunde, siger Kalle Johannes Rose, der er adjunkt på CBS og ekspert i international hvidvaskbekæmpelse til DR.

Skjern Banks direktør Per Munck har ikke ønsket af udtale sig til DR om sagen.

Til Dagbladet siger Per Munck torsdag morgen:

- Vi har overholdt alle regler og gjort alt, hvad vi skulle, men på grund af lov om finansiel virksomhed og hvidvaskloven, hverken kan eller må jeg sige mere.

Uanset hvad der er foregået, kan hele sagen komme til at koste Skjern Bank på troværdighedskontoen. Banken har i de senere år markedsført sig på ordentlighed, og derfor kommer en hvidvasksag meget ubelejligt.

- Det generer mig, at det her risikerer at medføre et hak i troværdigheden for Skjern Bank, fastslår Per Munck.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

Coronasmittede mink lukker samtlige plejehjem i Ringkøbing-Skjern

Ringkøbing-Skjern

Ringkøbing-Skjern er blevet mørkerød: - Det er noget, der ligner anden bølge

Danmark

Få overblikket: Her er de nye restriktioner, der gælder fra mandag

Annonce