Annonce
Vestjylland

Mos på taget er det mindste problem: Tækkefirma kæmper for at følge med

Henrik Jensen har travlt for tiden. Ordrerne strømmer ind, for nu skal de sidste huse inden sommerferien tækkes færdige; men det kniber med at nå det hele. Foto: Jan Briks
Der er kunder nok at tage af hos Ulfborg Tækkefirma, der ligesom mange andre firmaer i bygge- og anlægsbranchen har kronede dage i coronatiden. Men manglen på lærlinge og materialer har i lang tid stukket en kæp i hjulet - eller taget - om man vil.

Husby/Ulfborg: Mosset har lagt sig som et genstridigt tæppe henover sommerhusets stråtag på Svollingvej i Husby. Så Henrik Jensen er gået i gang med tækkeskovlen. Det øverste lag mos skal raspes af, bankes pænt og gives en særlig algebehandling.

Der er 1100 stråtækte sommerhuse i området ved Husby, og der er rigtig mange, der for tiden ønsker en lignende behandling:

- Der er massiv travlhed i øjeblikket, og vi må ofte sige nej til opgaver. Rigtig mange vil jo gerne have ordnet sommerhustagene inden sommerferien, siger Henrik Jensen.

Annonce

Firmaet, Ulfborg Tækkefirma, startede han i 2007 efter at Ulfborgs lokale tækkemand gik på pension. Siden er det gået slag i slag.

Men i det seneste corona-år er omsætningen eksploderet. Og det kniber med at følge med. Ikke kun fordi, der ikke er mandskab nok til alle de opgaver, men også på grund af stigende priser på leverancer, når strå fra verdens længste græsart skal importeres fra Kina, Polen og Rusland.

- Førhen kostede en container bare i fragt 10.000 - 12.000 kroner, men i dag er vi oppe på 30.000 - 40.000 kroner for det samme. Så kommer materialeprisen oveni, og det er bare for dyrt. Vi har en del materialer hjemme nu, men når vi kommer hen til efteråret, så får alle i tækkebranchen et problem med at få fat i materialer til en ordentlig pris - eller bare skaffe materialer i det hele taget, siger Henrik Jensen.

Problemet med lærlinge

Dertil kommer udfordringen med at skaffe lærlinge nok. Her kan corona dog næppe udpeges som årsag.

- Jeg tror, at mange af de unge ude på skolerne forbinder det med et kedeligt, gammeldags fag. Men der er jo netop også en masse tømrerarbejde, og der er altså nogle ret imponerende og spændende byggerier indimellem i branchen, siger Henrik Jensen.

Igennem hele firmaets levetid har det været vanskeligt at skaffe lærlinge. Men lige netop i år ser det ud til at være lykkedes at skaffe de to, man gerne vil have.

- Lærling nummer to ringede til mig så sent som i morges. Han har arbejdet i mange år som finansøkonom, men vil gerne ud og lave noget med sine hænder. Så ham regner jeg med at tage ind som voksenlærling, siger Henrik Jensen.


Der er massiv travlhed for tiden, og vi må ofte sige nej til opgaver. Rigtig mange vil jo gerne have ordnet sommerhustagene her inden sommerferien.

Henrik Jensen, indehaver af Ulfborg Tækkefirma


Det er ikke kun lærlinge, der er vanskelige at få. Faglært arbejdskraft er en mangelvare i tækkebranchen.

- Det hænger sammen med, hvor mange, der får uddannelsen. I fjor blev kun 11 udlært som tækkere - i hele landet, siger Henrik Jensen.

https://modules.wearehearken.eu/dagbladet-holstebro-struer/embed/6827.js
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce