Annonce
Navne

Morten Olsen var både dansk helt og skurk

I 2017 rettede Det Australske Fodboldforbund henvendelse til Morten Olsen om et landstrænerjob. Men han sagde nej tak, da han ikke ville møde Danmark ved VM i 2018. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Danmark kiksede i 2015 kvalifikationen til EM, og kort efter meddelte Morten Olsen, at han stoppede som landstræner efter 15 år. I dag 14. august fylder han 70 år.

Danmark: Morten Olsen har været et fyrtårn i dansk fodbold i mere end 40 år, men det sluttede med et ærgerligt farvel.

I efteråret 2015 tabte det danske landshold playoffkampene til Sverige om en plads ved EM-slutrunden, og som konsekvens stoppede Morten Olsen øjeblikkeligt som landstræner.

Dermed sluttede 15 år i spidsen for landsholdet for Morten Olsen, der i dag onsdag 14. august fylder 70 år.

Han overtog et dansk landshold, som havde leveret et katastrofalt EM i 2000, hvor det var blevet til tre nederlag af tre mulige i gruppespillet og ikke en eneste dansk scoring at juble over. Landsholdet var i knæ.

Det fik den tidligere mangeårige landsholdsanfører rettet op på fra start. Han førte holdet til både VM-slutrunden i 2002 og EM i 2004, hvor det blev til henholdsvis en ottendedelsfinale og en kvartfinale.

Siden gik det både op og ned for landsholdet, og Olsens berettigelse som træner blev heftigt debatteret blandt den fodboldgale befolkning.

I Dansk Boldspil-Union (DBU) var man dog overvejende tilfreds, og Olsens kontrakt blev flere gange forlænget, indtil han selv sagde stop.

Som spiller var Morten Olsen kendt for sin ledende rolle i forsvarsspillet og i det opbyggende spil og førte blandt andet Anderlecht og FC Köln til flere succeser.

Han ydede også en imponerede indsats for Danmark og blev den første danske spiller, der nåede over 100 landskampe.

Olsen spillede sin 102. og sidste A-landskamp i 1989 i en alder af 39 år, og han trådte kort tid efter ind i trænergerningen.

Trænerjobbet bragte ham til Brøndby, Ajax Amsterdam og FC Köln, hvor han både nåede at få succes og blive fyret. Men det siger noget om både Olsen og branchen, at hans ry som en fagligt yderst kompetent træner ikke led skade af fyringerne.

Det er også disse kvalifikationer, han gennem årene har fået ros for af spillerne på det danske landshold, som han har styret gennem 166 landskampe.

Han er flere gange blevet kåret til årets træner og blev i 2016 optaget i Fodboldens Hall of Fame. I 2010 modtog han ridderkorset af Dannebrogordenen.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Bøjer de i vinden? Vesterhav Syd og vores lokale erhverv

Læserbrev: Er Energistyrelsen og Vattenfall ligeglade med vore lokale erhverv? Og hvad agter byrådet nu at gøre? De spørgsmål stiller vi os uvilkårligt, efter at aktindsigt har vist, hvad VVM-tillægget for Vesterhav Syd-møllerne skal indeholde. Som du kan læse nedenfor, udelades nemlig to helt fundamentale undersøgelser for turismen og fiskeriet. Bevares, der kommes vidt omkring med “kollisionsrisiko for trækfugle og flagermus” samt “sejladsforhold og lystfiskeri i undersøgelsesområdet”, og meget andet mere eller mindre (u)nyttigt. Men som med mange af den slags rapporter er det værd at bemærke sig, hvad der ikke skal afdækkes i VVM-tillægget. Og her springer særligt to forhold i øjnene. Både at (s. 11) “Der skal ikke redegøres for økonomiske eller konkurrencemæssige forhold i relation til turismeerhvervet”. Det skriger jo til himlen med turismen som vort største erhverv og i betragtning af, at det nationale Center for Kystturisme er placeret i netop Hvide Sande. Og at der godt nok (s. 22) skal undersøges, hvad indvirkningerne er på fiskeriet, men IKKE hvorvidt det kan gøres muligt at fiske mellem møllerne. Eventuelt blot for mindre fartøjer under for eksempel 20, 15 eller 12 meter. Dette til trods for, at der i flere høringssvar er opfordret til at få netop dette klarlagt. Derimod skal der (s. 26) redegøres for kumulative effekter for andre planlagte projekter, i både Danmark, Holland og Tyskland. Og betydningen for de klimapolitiske mål og CO2-reduktionen skal beskrives. Alt sammen noget meget overordnet og fjernt for os, der bor her. Men noget, der kan bruges i den luftige argumentation for den grønne omstilling på Christiansborg. Det virker nu, som om projektet skal klemmes igennem! Og Energistyrelsen helt bevidst vælger at undlade krav om inddragelse af netop de to argumenter, der kan være med til at flytte Vesterhav Syd langt til havs. Nemlig at turismens indvendinger skal tages alvorligt, og fiskernes tabte fiskevand - ved at flytte møllerne længere til havs - kan kompenseres ved at åbne for fiskeri mellem møllerne. To forhold, der kan tale for at flytte møllerne, belyses nu helt bevidst ikke! Og Vattenfall erkendte jo på et møde d. 1. marts 2018 i Søndervig, at det drejer sig om småpenge, for at flytte møllerne … så hvorfor ikke? Nu hvor der også er god tid til at ændre i projektet … Hvad gør byrådet, formanden for erhvervsudvalget Søren Elbæk eller borgmesteren? Overlader de det endnu engang til brancheorganisationerne og de små erhvervsdrivende? Eller mander de sig op og går i brechen for to store erhverv i kommunen? Eller bøjer de i vinden? Jens Bollerup, cand. merc., Geflevej 221, Hvide Sande Dan Broesch Jensen, cand. merc. aud., Lyngvejen 100, Klegod Tonny Lemqvist, maskinmester, Præstegårdsmarken 35, Velling Karsten Fyhn, sommerhusudlejer, Sønder Klitvej 20, Hvide Sande Birgitte Vinding, journalist, Stauning Finn Ebbe Jakobsen, advokat, Beddingen 7, Ringkøbing Jens Møller, forretningsdrivende, Bakkevej 22, Hvide Sande

Annonce