Annonce
Navne

Mogens Frydendahl siger farvel til isværket efter 40 år som direktør

For Mogens Frydendahl har det været et god hobby at være direktør for Hvide Sande Isværk i de seneste 40 år. Som købmand har hen elsket at få indsigt i teknikken i isværket. Foto: Johan Gadegaard
- Det er da lidt vemodigt at forlade isværket. Det har været mere hobby end job, men heldigvis er jeg stadig aktiv på havnen. Sådan siger Mogens Frydendahl, der har stået i spidsen for Hvide Sande Isværk de seneste 40 år.
Annonce

Hvide Sande: Egentlig kunne denne historie være sluttet, inden den overhovedet kom igang. Mogens Frydendahl fik nemlig den kolde skulder, da han for 40 år siden blev opfordret til at stille op til Hvide Sande Isværks bestyrelse.

- Det specielle ved isværket er, at det er et folke-/fiskerejet isværk, og som købmand var det interessant for mig at få et helt andet område ind i mit liv, nemlig det tekniske. Derfor sagde jeg naturligvis ja til at blive opstillet. Jeg blev ikke valgt, men efterfølgende spurgte formanden, om jeg ikke kunne tænke mig at blive direktør, og sådan blev det. Og jeg har virkeligt nydt det. Det har været som en hobby, siger Mogens Frydendahl.

Når han næste gang vender årskalenderen, vil den vise 75 livsgrønne blade, og det faktum har naturligvis spillet ind, når han nu har valgt at overlade pladsen til Søren Vejrup, der har været tilknyttet værket som deltidsbogholder i en periode.

- Det er da lidt vemodigt. Men det er også klart, at man skal gå, før man bliver smidt ud, siger Mogens Frydendahl med et smil - og tilføjer i samme sætning, at han da heldigvis stadig vil have sin gang på havnen i Frydendahls domicil på Numitvej.

- Jeg kan godt lide at gå på arbejde, siger han.

Når han tænker tilbage på de sidste 40 år, er der især én ændring, der har været afgørende.

- Ole Borum har været værkfører på isværket i samtlige 40 år. Han har været fantastisk at arbejde sammen med. Han er meget kreativ og dygtig, og han udviklede allerede for 35 år siden et udleveringsystem, der har været helt unikt. Fiskerne skulle bare have en nøgle, så kunne de selv hente is døgnet rundt. Systemet gjorde også, at vi gik fra fire til to ansatte, siger Mogens Frydendahl.

Da Mogens Frydendahl blev direktør for isværket, var der 225 skibe i havnen. I dag er der 30, og de nye store kuttere har deres egne isværker.

- At drive et isværk er en stille og rolig forretning, og omsætningen har været vigende i mange år. Heldigvis har vi også fremmede skibe inde og laste is, når de fisker efter tobis eller brisling. Vi er også begyndt at levere 25-30 ton is om ugen til Thorsminde. For mig at se, vil det være katastrofalt for havnen i Hvide Sande, hvis isværket forsvinder. Heldigvis er der aktuelt intet, der tyder på, at værket ikke skulle kunne overleve i mange år endnu, siger Mogens Frydendahl.

Efter 40 år på posten - for en beskeden hyre - kunne Mogens Frydendahl nok have set frem til at blive æret på en stor generalforsamling, men intet er som bekendt, som det plejer for tiden.

- Det blev til en platte på Fiskeriets Hus, hvor vi sad med behørig afstand. Det var nu rigtig hyggeligt, og jeg fik en pakke med ene gode ting og en check, som jeg vil bruge sammen med min familie, siger Mogens Frydendahl.

Hvordan er det at drive Frydendahs forretninger lige nu?

- I vores garnforretning sælger vi normalt 50 procent via eksport og 50 procent nationalt. Det nationale kører, som det plejer, men eksporten er svær. Der er lukket ned i hele verden. Det kom over natten. Det er ikke rart. Vores fabrik i Malaysia har for eksempel været lukket helt ned i to måneder nu. Vi har haft det godt i Danmark. Det må man bare sige. I Estland kører fabrikken, men jeg plejer at besøge den én gang om måneden. Det kan jeg naturligvis ikke gøre nu, siger Mogens Frydendahl.

- På campingpladsen ligger vi i index 15. Der savner vi virkelig de tyske kunder. Så vi hører naturligvis til dem, der gerne ser grænsen blive åbnet igen, siger Mogens Frydendahl.

Mogens Frydendahl fylder 75 år næste gang. Han elsker stadig at komme på havnen hver dag, og han har ikke sådan lige planer om også at stoppe med at arbejde for Frydendahls firmaer. Foto: Johan Gadegaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern

Bar, sognegård og fitnesscenter ramt: Coronaen blusser op i Ringkøbing-Skjern

Annonce