Hvide Sande

Minus skal vendes til plus: Hvide Sande-firma købt af nordjysk torskerogns-producent

Friske, MSC-certificerede torsk fra det nordnorske farvand skal fremover fileteres hos Knud Søndergaard Fiskeeksport i Hvide Sande, som er solgt til Amanda Seafoods. Arkivfoto: Steffen Ortmann

Knud Søndergaard Fiskeeksport er solgt til Amanda Seafoods, som vil forsøge at vende Hvide Sande-virksomhedens underskud til overskud - og ansætte flere folk.

Hvide Sande: Det har ikke set for kønt ud med regnskaberne hos Knud Søndergaard Fiskeeksport, der sidste gang havde overskud på årsresultatet i 2013. Men det skal der laves om på nu, hvor Hvide Sande-virksomheden er blevet opkøbt af Amanda Seafoods fra Frederikshavn, der især er kendt for sin produktion af torskerogn på dåse.

Opkøbet er en del af en ambitiøs vækststrategi, som er sat i gang af den norske koncern Insula, der ejer Amanda Seafoods. Ifølge planen skal Amanda Seafoods op og have en markedsandel på det danske fiskemarked på 40 procent fra seks-syv procent i dag.

Og her bliver Knud Søndergaard Fiskeeksport en del af ambitionen. Den nye direktør Jesper Kold Sørensen ser nemlig store muligheder i den vestjyske fiskefabrik.

- Vi har ledt efter den rette partner, som går op i kvaliteten af de fisk, der fileteres og produceres. Vi så den kvalitet på daglig basis hos Knud Søndergaard Fiskeeksport og syntes, at de øvrige faciliteter var på meget højt niveau, som matcher de høje krav, vi stiller, siger han til Dagbladet.

Rogn på dåse

Det var Amanda Seafoods, der fandt på at putte torskerogn på dåse. Amanda Seafoods skriver således på sin hjemmeside:"I midten af 1950'erne opstod idéen om produktion af torskerogn på dåse, da kun en lille del af den bedste torskerogn på daværende tidspunkt blev udnyttet industrielt.

Direktør Finn Tengberg-Hansen, efterkommer af Chr. Hansen (grundelægger af fabrikken, red.), eksperimenterede med den flydende torskerogn, der ved kogning koagulerer til en fast masse. Dette blev startskuddet til Amandas torskerogn på dåse, og sådan startede eventyret om Amanda torskerogn, et industrielt produkt, der først gik sin sejrsgang i Danmark og sidenhen uden for landets grænser."

Vil ansætte flere

Der er imidlertid ikke blot tale om at køre forretningen videre, da den på nuværende tidspunkt giver underskud:

- Vi vil ikke bare videreføre fabrikken, men også udvikle den og bringe en større volumen med, for der har været en vis underbelægning i produktionen, siger Jesper Kold Sørensen.

- Vi forventer, at hvis vi er dygtige nok til at realisere vores planer, så får vi brug for yderligere arbejdekraft i 2019. Vi tror meget på, at der er efterspørgsel efter den perfektion, man mestrer hos Knud Søndergaard Fiskeeksport, understreger direktøren.

Gennem overtagelsen vil man også have vendt underskuddet på fabrikken til et overskud allerede fra næste regnskabsår, siger Jesper Kold Sørensen:

- Det er den klare ambition at have sorte tal på bundelinjen i 2019, siger han, og fortæller, at man på sigt vil fordoble omsætningen.

Uforløst potentiale

Jesper Kold Sørensen ser et uforløst potentiale i fabrikken, hvor en del af underskuddet blandt andet skyldes, at det har været svært at skaffe fisk af den rette kvalitet hele året. Den knude løses nu, hvor Insula gennem Amanda Seafoods står bag Knud Søndergaard Fiskeeksport.

- Derved får fabrikken adgang til bæredygtige linefangede torsk fra Barentshavet, der er en virkelig god råvare, som udskiller sig på kvalitet, fortæller Jesper Kold Sørensen.

Det er netop på kvalitet, at fabrikken skal markere sig, slår direktøren fast. Forbrugernes øgede fokus på god smag og bæredygtigt fiskeri er, hvad man fra Amanda Seafoods og Knud Søndergaard Fiskeeksport vil sælge sig på.

- Vi ved, at billigprodukter fylder meget for forbrugere, men flere folk er begyndt at værdsætte kvalitet. Dybest set tror jeg, at mange, som køber ind efter laveste pris, bliver skuffede, når de kommer hjem, og jeg tror på, at vi kan ramme efterspørgslen hos forbrugerne, der er opmærksomme på kvalitet.

0/0
Hvide Sande

Festival, frivillige og fed musik: Og festen forsætter hele lørdagen

Hvide Sande

Waterz lægger fra land med ny hjemmeside

Hvide Sande

Klar til strandrace på fede cykler: 120 deltagere kan få en vild oplevelse

Hvide Sande

En sørgelig og fantastisk verden udstilles i kunstnerboligen

Kultur

Danmarks største havefest opgraderer oplevelsen: Det ser lovende ud

Hvide Sande

Skibsværft bygger ny hal til større fartøjer: Ansatte slipper for kulde og regn

112

Mobiltelefon stjålet fra bord

Erhverv

Borgmesteren: Vi er helt bevidste om de trafikale udfordringer - og vi gør noget ved dem!