Annonce
Kultur

Anmeldelse: 'Minkavlerne' er humor næsten uden mink

Hjemme på farmen hos mor Gerda (Kirsten Lehfeldt) og far Niller (Niels Hausgaard). I midten sønnen Jakob (Ruben Søltoft) og til højre sønnen Martin (Kasper Gross). Foto: Per Arnesen/TV2
Komedieserien "Minkavlerne" er tilbage på TV2 Zulu uden ret mange mink, men med familiehemmeligheder, pengemangel og platte fiduser. Det foregår på landet i Nordjylland, og det er sjovt.

Anmeldelse: Vi befinder os stadig i 2018. Det står klart lige fra begyndelsen af anden sæson af komedieserien "Minkavlerne". Og lige så klart er det, at holdet bag serien selvfølgelig har fundet det nødvendigt at markere årstallet tydeligt, for minkavl er ikke et erhverv i Danmark i 2021.

Det tager dog lige en tanke eller 10 at overgive sig til det fiktive 2018, for udryddelsen af virkelighedens mink er stadig i frisk erindring.

Kan man gøre grin med et erhverv, som ikke længere findes, kan man derfor også spørge, men det vil ikke være retfærdigt, for "Minkavlerne II" handler trods sin titel ikke meget om mink og kunne derfor med fordel have heddet noget andet eller mere.

Annonce

Temaerne er derimod livet i et lille samfund på landet i Nordjylland, et familieforetagende i knæ, sammenhold og det modsatte, familiehemmeligheder, pengemangel og platte fiduser.

Flere af hovedpersonerne er udstyret med en alternativ form for intelligens, der byder på momentvis stupiditet, men altid med en underliggende og høj grad af snuhed.

Gået i brugsen

En stor del af handlingen er denne gang henlagt til lokalsamfundets lille brugs, hvor en af gårdens sønner, Martin, bliver uddeler. Det gør han selvfølgelig ikke af hjerte for brugsen, men for at fifle med likviderne i håb om at skaffe hurtige penge til at redde farmen.

Lillebror Allan, der i den grad er leveringsdygtig i nye problemer, insisterer på at sidde ved kassen, og imens viser det sig, at brugsens revisor har en fortid i Skat.

Den tredje og tilsyneladende klogeste bror, Jakob, har gang i kærligheden - præstens smukke datter. Problemet er blot, at hun muligvis er hans halvsøster. Og imens flyder et kunstigt ben rundt i gårdens lille sø - et ben, der kan have tilhørt den forsvundne Torben Træben. Hans enke er landsbyens forbitrede tosse, eller er hun nu også skør?

Bittermåsen er muligvis den eneste, som har styr på sammenhængene.

Annonce

Hjerte for platheder

Første sæson af "Minkavlerne" modtog en Zulu Award for bedste tv-serie, men også sure anmeldelser for at være fladpandet.

"Minkavlerne II" har som sin forgænger et stjernecast udi komik, og de fleste roller virker skræddersyede, men indimellem er der desværre overtændte skæverter og for overdrevne karikaturer, som Mia Lyhnes landsbytosse.

Uanset. Hvis man trænger til en slapper og har hjerte for platheder og tummelumsk komik, og hvis man indimellem gerne vil underholdes, uden at der bliver gravet helt til Kina efter den dybere mening, er "Minkavlerne II" både sjov og seværdig.


Hvis man trænger til en slapper og har hjerte for platheder og tummelumsk komik, og hvis man indimellem gerne vil underholdes, uden at der bliver gravet helt til Kina efter den dybere mening, er "Minkavlerne II" både sjov og seværdig.

Uddrag af anmeldelsen


Den er godt skruet sammen med varme for og indsigt i små samfund, hvor man er beskyttet af fællesskabet, men også udsat, fordi der ikke er gemmesteder. Det er hverdagskomik, der rammer plet, når Niels Hausgaard som familieoverhoved skælder ud på behersket, men sydende sarkastisk nordjysk uden at blive rigtig gal, eller når den forfjamskede, men velmenende præst, Frank Hvam, får munddiarré med alle de hemmeligheder, der nu ikke er det længere.

Bemærk, at far Niller har en metaldetektor i favnen. For mens sønnen Martin forsøger at redde økonomien ved at fifle i brugsen, tror farmand, at farmen ligger på en nedgravet naziskat. Foto: Per Arnesen/TV2

"Minkavlerne II" kan streames på TV2 Play og hver mandag ses på TV2 Zulu kl. 20.40. Serien i otte afsnit er skrevet af Jonas Mogensen og Kasper Gross og instrueret af Mick Øgendahl - alle tre står også på rollelisten sammen med Niels Hausgaard, Frank Hvam, Kirsten Lehfeldt, Ruben Søltoft, Anna Stokholm, Bodil Jørgensen, Mia Lyhne og Lars Lilholt. Produceret af Lone Bang/ Falster Inc.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce