Annonce
Vestjylland

Minkavlere venter på afklaring: Stop de politiske slagsmål

Minkavlere venter utålmodigt på en afklaring af deres erstatninger, efter alle mink blev aflivet i november. Nogle til pelsning - og andre direkte til containeren. Arkivfoto: Johan Gadegaard
Efter to måneder er der fortsat ingen aftale på Christiansborg om erstatninger til de minkavlere, som blev pålagt at aflive alle deres dyr. Formand for landboforening appellerer til en hurtig afklaring for de pressede tidligere minkavlere.
Annonce

HOLSTEBRO: Det er to måneder siden, at regeringen 4. november beordrede alle danske mink aflivet. Men endnu er der ingen afklaring på spørgsmål om erstatninger og kompensation, og det kritiserer Kristian Gade, der er formand for Holstebro-Struer Landboforening. Han er træt af at høre på dårlige undskyldninger fra Christiansborg.

- Jeg synes ikke, at man kan være det bekendt. Det er mennesker, som vi har med at gøre, og de bruger hele dagen på at tænke på deres situation, siger Kristian Gade.

Han husker, at erhvervsminister Simon Kollerup dengang sagde, at der inden for 14 dage ville være fundet en løsning og fået kompensationerne skruet sammen.


Jeg synes ikke, at man kan være det bekendt. Det er mennesker, som vi har med at gøre, og de bruger hele dagen på at tænke på deres situation

Kristian Gade, formand for Holstebro-Struer Landboforening


- Intet har vi hørt. Nu er der gået to måneder, og minkavlerne bliver holdt hen i uvished, siger Kristian Gade, som ikke vil sige, at skylden ligger i rød eller blå blok.

- Jeg synes bare, at de skal se at få taget sig sammen. Politikerne skal sætte sig sammen og få lavet en aftale, siger han.

Annonce

Eu som begrundelse

På et pressemøde henviste statsminister Mette Frederiksen (S) til, at sagen skal godkendes af EU, og der skal laves en aftale.

At spørgsmålet om erstatning er sendt til EU for en nøjere granskning af, om det er ulovlig erhvervsstøtte, er med til at forhale processen, påpeger Kristian Gade, som dog mener, at man sagtens kunne komme i gang.

- Minkavlerne blev for eksempel lovet en tempobonus for at få minkene aflivet i en fart. Denne bonus og erstatning for minkene burde man kunne udbetale. Hvis ikke andet så som en solid aconto-udbetaling, for minkavlerne mangler penge, siger Kristian Gade.

Kristian Gade, der er formand for Holstebro-Struer Landboforening appellerer nu til Christiansborg om at få en aftale på plads om erstatninger til minkavlere - og sikre at minkavlere i første omgang får en a´conto udbetaling, så de kan betale deres regninger. Arkivfoto: Morten Stricker

Han erkender også, at spørgsmålet om ekspropriation af minkfarmene, vil tage længere tid.

- Der er to faser i det her, og vi undgår nok ikke, at der skal en ekspropriationskommission ud og vurdere den enkelte minkfarm. Og det vil tage længere tid, siger Kristian Gade.

Målet med hans opråb er at få politikernes på Christiansborg op i gear.

- Det vil klæde vores demokrati, at man få det her løst. Og det er der behov for i respekt for minkavlerne, så de kan komme videre, siger Kristian Gade.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Tarm

Køber af konkursramt efterskole jubler over politikernes ja: Nu er vi flyvende

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Læs 140 høringssvar om planlagt lukning af X-bus: Som studerende er jeg glad for at have ruten som bindeled mellem mit studieliv og mit barndomsområde

Danmark

Lyt til Danmark Fortæller:  Scandinavian Star - Bror til brandoffer har ikke mange forhåbninger til ny efterforskning af skibsbrand

Annonce