Annonce
Erhverv

Minkavlere om milliard-erstatning: Det ser ikke fuldstændig skævt ud, men vi får aldrig minkene tilbage

Niels Christian Poulsen fra No havde en drøm om at starte op igen i 2022, når det igen bliver lovligt at drive minkfarm. Men den drøm kaster han nu en hvid pil efter med den politiske kompensationsaftale. Foto: Poul Osmundsen.
Niels Christian Poulsen tror ikke længere på, at han kan genoplive sin minkfarm, men han er glad for, at en kompensation på op mod 19 milliarder kroner nu er på vej til avlerne.

Ringkøbing-Skjern: Ventetiden har været både lang og ulidelig.

Men i aftes fik minkavler Niels Christian Poulsen fra No og hans kolleger en slags afklaring, da der blev indgået en bred politisk aftale om kompensation for deres nedlagte erhverv på op mod 19 milliarder kroner.


Undervejs i det her forløb er der sket masser af fejl. Vi er blevet mistænkeliggjort, og det hele har været meget kaotisk. Derfor havde jeg da også frygtet det værste på forhånd.

Niels Christian Poulsen, minkavler


- Der er rart, at vi nu har fået en afklaring. Vi ved endnu ikke, hvad det præcist kommer til at betyde for os hver især. Men umiddelbart ser det ikke fuldstændigt skævt ud. Jeg håber og tror på, at det er en fair aftale, lyder meldingen fra Poulsen.

- Undervejs i det her forløb er der sket masser af fejl. Vi er blevet mistænkeliggjort, og det hele har været meget kaotisk. Derfor havde jeg da også frygtet det værste på forhånd, siger han.

Annonce

Mere ro på

Også Mads Østergaard, der sammen med sin bror Jakob, drev minkfarm i Ølstrup, indtil coronaen ramte farmen i oktober, er lettet over, at politikerne nu er klar med kompensation.

- Det er dejligt, at der er indgået en bred politisk aftale. Ventetiden har været rigtig træls. Vi kender ikke betingelserne endnu. Om vi kan være tilfredse, vil afhænge af, hvordan vi bliver stillet, men det giver da lidt mere ro på, siger han.

Brødrene Mads og Jakob Østergaard fra Ølstrup venter nu på at få en afklaring af, hvad kompensationsaftalen betyder for deres farm. Foto: Johan Gadegaard

Han er tilfreds med, at den samlede kompensation til minkerhvervet er langt større end regeringens første meldinger.

- Regeringen spillede ud med 3,8 milliarder. Jeg er sikker på, at Venstre har været med til at trække det i den helt rigtige retning til de op mod 19 milliarder, så stor tak for det, siger Mads Østergaard.

Annonce

Slut med mink

Kompensationsaftalen er samtidig et endegyldigt farvel til minkavl i Danmark, mener Niels Christian Poulsen.

Godt nok valgte politikerne at sætte 60 millioner kroner af til en såkaldt dvaleordning, som giver avlerne mulighed for at genoptage erhvervet, når det tidligst bliver tilladt til januar 2022.

- Vi havde en drøm om at starte op igen. Håbet var, at vi kunne gå i gang med 40.000 tæver, så snart det blev lovligt at drive minkfarm igen og på to år få en fuld produktion på 250.000-300.000 skind. Det er helt urealistisk nu. Med aftalen bliver vi nødt til at stoppe helt, siger han.

Mads Østergaard har heller ingen forhåbninger om at kunne genoptage sit erhverv. Det bliver nødvendigt at gå andre veje.

Mens minkavlerne kan se frem til mere ventetid, inden en taksationskommission har vurderet, hvordan lukningen af deres farme skal kompenseres, så er der udsigt til en afklaring på den tempobonus og erstatning for skind, som politikerne for længst er blevet enige om, men endnu ikke er udbetalt.

Annonce

Ukendt skindpris

De penge skulle ifølge aftalen blive udbetalt i februar og marts. Hvor meget avlerne kan se frem til at få i erstatning for deres skind, er dog uvist.

- Jeg har hørt rygter om 250 kroner pr. skind. Det er bedre end de 199, vi hørte om i første omgang. For mig betyder det ti millioner kroner, så det er bestemt ikke uvæsentligt, siger Niels Christian Poulsen.

Dagbladet har bedt Fødevarestyrelsen om tal for, hvor mange minkavlere i Ringkøbing-Skjern som på nuværende tidspunkt har fået udbetalt tempobonus og har fået lønnen for aflivningen af deres dyr, men har endnu ikke fået svar.

De sidste mink i Ringkøbing-Skjern blev slået ned for to måneder siden.

Radio4 Morgen tog snakken om fremtidsudsigterne med forhenværende minkavler Niels Christian Poulsen, og her var døren ikke helt lukket i endnu. Men han erkender, at der er flere udfordringer, der skal løses, før han kan få minkavlen op at køre igen. Hør interviewet her under:

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Skjern Håndbold

Ambitiøst talentakademi fyrer to trænere: Afløserne er Skjerns ligatrænere Kasper Søndergaard og Claus Dalgaard-Hansen

Skjern For abonnenter

31-årige Danni skal modernisere Tvindmøllen til fremtiden: - Jeg vil tro, at den også kører om 50 år

Annonce