Annonce
Ringkøbing-Skjern

Minkavlere har ryggen mod muren: Hele branchen producerer med tab

Minkavlerne har ryggen mod muren; hvis ikke skindpriserne snart stiger, må mange producenter formentlig lukke. Arkivfoto Morten Stricker.
Minkavlerne har "skruet på alle håndtag"; men det koster stadig alt for meget at producere skindene. Lokalformand for pelsdyravlerne frygter, at mange kan blive tvunget til at forlade branchen.
Annonce

RINGKØBING-SKJERN: Krisen i minkbranchen bliver stadig dybere; konsekvensen kan blive, at stadig flere producenter tvinges til at forlade branchen.

Det mener både formanden for de lokale minkavlere, Jesper Kvist Jensen, og økonomichef Søren Behrmann, Vestjysk Landboforening.

Den store auktion hos Kopenhagen Fur i september bragte ingen løsning på krisen. Priserne på skind er stadig for lave til, at minkavlerne kan slippe for de røde tal på bundlinjen.

- Den grundlæggende årsag til krisen er, at priserne på skind er så lave, at producenterne ikke kan tjene omkostningerne ind. Minkavlerne har skruet på alle håndtag, og nu er der ikke flere tilbage, de kan skrue på. Og alligevel kan de ikke tjene penge. Man kan producere på den måde en overgang, men ikke i længden, siger Søren Behrmann.

Gennemsnitsprisen på auktionerne har i år været på 198 kroner.

- Vi skal op på mellem 260 og 270 kroner pr. skind, for at vi begynder at kunne få en løn, siger Jesper Kvist Jensen.

Eneste lyspunkt er, at antallet af usolgte skind er gået ned fra to millioner til 600.000 efter septemberauktionen.

- Så det er altså mere end en årsproduktion, der er solgt, siger Jesper Kvist Jensen.

Annonce

Ud af branchen

Med de priser, der er i øjeblikket, er der ingen minkavlere, der kan tjene penge. Derfor forudser både han og Søren Behrmann da også, at nogle vil vælge at forlade branchen.

- Der kan godt være dem, der vælger at pelse helt ned, når vi starter pelsningen til november, siger Jesper Kvist Jensen.

Det er dog ikke så enkelt endda at gøre det, understreger han.

- Hvis man vælger at tømme burene, skal man tænke på, at miljøtilladelsen bortfalder efter tre år. Så risikerer man at stå med et produktionsapparat, der er helt værdiløst, og som skal fjernes.

- Der er flere, der har valgt at sige, at så drosler de ned; i øvrigt hænger de i og tilpasser driften mest muligt. Men det er forståeligt, at minkavlerne er frustrerede, når de ikke selv kan påvirke det grundliggende problem, siger Søren Behrmann.

At markedsbetingelserne også ændrer sig i negativ retning i en tid, hvor skind som beklædning i visse kredse ikke regnes om helt politisk korrekt, rammer også efterspørgslen.

Annonce

Banker strammer op

Krisen bliver ikke nemmere af, at adskillige banker er begyndt at stramme op på kreditten til minkavlerne.

- Det begyndte de allerede med i foråret, og det er sådan set ikke så underligt. Når priserne er så lave, produceres der jo på bankernes risiko, siger Søren Behrmann.

Jesper Kvist Jensen har også hørt, at nogle banker har strammet kreditgivningen over for minkavlerne, men har ikke selv været ude for det. Heller ikke alle banker er - efter hvad han har hørt - lige restriktive.

Uanset, hvordan man end vender og drejer det, er der dog kun en ting, der kan redde minkbranchen, er han og Søren Behrmann enige om: Priserne skal op; og det sker kun, hvis produktionen tilpasses efterspørgslen.

Ingen af dem har dog en idé om, hvor mange minkavlere her i området, der vil være tilbage når årets pelsningssæson og februarauktionen på Kopenhagen Fur er overstået.

Annonce

Banken samarbejder

I Landbobanken giver minkbranchens udfordringer rådgiverne travlhed lige nu, fortæller bankdirektør Jørn Nielsen.

- Pelsningssæsonen starter snart, så det er nu, minkavlerne skal beslutte, om de måske skal pelse helt ned for at gå ud af branchen eller snarere sætte produktionen ned, indtil priserne retter sig, siger han.

Minkbranchen udgør kun en meget beskeden del af Landbobankens samlede udløn.

- Men for den enkelte avler er situationen selvfølgelig alvorlig, og vi er i tæt dialog med minkavlerne for at finde den bedste løsning for hver enkelt. Vi arbejder i de fleste tilfælde hen imod at skære mest mulig ned på omkostningerne og at skalere produktionen ned. På et tidspunkt må priserne begynde at stige igen, men ingen tør sige, hvornår det sker, siger Jørn Nielsen.

Jørn Nielsen peger på, at mange minkavlere lige nu står over for nogle afgørende beslutninger.

Vælger de at køre produktionen helt ned, kan det være svært at bygge den op igen. Og vælger de at stoppe produktionen helt, står de med et produktionsanlæg, der kan være svært at sælge.

- Men vi prøver i tæt dialog med den enkelte minkavler at finde den bedste løsning for vedkommende, siger Jørn Nielsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Justitsminister har bedt om redegørelse af kræmmermarkedsag: Rigspolitiet og Midt- og Vestjyllands Politi beklager vildledning

Annonce