Annonce
Ringkøbing-Skjern

Minkavler har været overbevist om det: Forskere finder coronasmitte på måge

Forskere har fundet coronasmitte under foden på en måge. De kan derfor være bærere af smitten til minkfarmene, som minkavler Niels Christian Poulsen hele tiden har været overbevist om. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Minkavler Niels Christian Poulsen fra No har hele tiden været sikker på, at coronasmitten kom ind på farmene via mågerne. Nu får han opbakning fra ny undersøgelse.

Ringkøbing-Skjern: Måger kan være skyld i coronasmitte på minkfarme.

Det fortæller DR.

Det har længe været en gåde, hvordan coronasmitten har bredt sig fra farm til farm. Flere minkavlere har peget på, at den kommer flyvende. Blandt dem Niels Christian Poulsen, som længe har været overbevist om, at mågerne er smittespredere.

Annonce

I forrige uge fortalte han, at han mente, at det var måger fra Hvide Sande, som trækker ind over landet fra morgenstunden. De flyver fra farm til farm for at spise af minkenes mad. Og derfor mente han, at de var smittebærere.

Hidtil har Fødevarestyrelsen afvist, at måger kunne være synderne. På styrelsens hjemmeside fremgår det, at det "smitte via måger og fugle er usandsynligt ifølge DK-VET, da fugle ikke kan blive inficeret med COVID-19".

Men nu har Københavns Universitet undersøgt fire måger, og én af dem havde coronasmitte på foden. Det betyder, at den kan være bærer af sygdommen.

- At få det belyst, er det aller allervigtigste for at forebygge, at flere farme bliver smittet, og at man forhindrer yderligere smittespredning. Det allervigtiste er at vide, hvordan det flytter sig, siger Anne Sofie Vedsted Hammer, der er lektor og dyrlæge på institut for veterinærhusdyrvidenskab på Københavns Universitet, til DR.


Det kræver ikke den store videnskabelige indsigt at regne ud, at mågerne kommer med smitten.

Niels Christian Poulsen, minkavler


Minkavler Niels Christian Poulsen er meget tilfreds med, at hans teori nu bliver undersøgt.

- Det kræver ikke den store videnskabelige indsigt at regne ud, at mågerne kommer med smitten. Jeg kan kun være tilfreds med, at der bliver lavet nogle undersøgelser, der bakker op om det vi har troet hele tiden. Det er afgørende, at vi hele tiden bliver klogere og klogere på smitten, hvis den skal stoppes, siger han.

Minkavlerne kan ifølge Niels Christian Poulsen forsøge at skræmme vilde fugle fra at lande på deres farme, noget der hidtil ikke har været brugt.

Uanset, hvad der bliver den endelige konklusion på virusspredningen på de danske minkfarme, så hjælper det ikke Niels Christian Poulsen. Han er i gang med at slå alle sine mink ned. Nogle, fordi de ligger ligger i en radius på 7,8 kilometer. Andre, fordi en enkelt af hans ejendomme selv er ramt af corona. Her begyndte hans medarbejdere og myndighederne aflivningen søndag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Restauranter i Søndervig og Hvide Sande lider under taxa-mangel: - I yderste tilfælde har vi selv kørt gæster hjem

Navne

Ny post til RAH-formand

Ringkøbing

Politi efterlyser fedladen værktøjstyv: Blev fanget på byggecenters videokamera

Annonce