Annonce
Udland

Medlemslande vil hjælpe rejsende med farvekodet EU-kort

Enrique Calvo/Reuters
Mere ensartede kriterier vil gøre det nemmere at gennemskue, hvor i EU man må rejse til, mener EU-ministre.
Annonce

EU's medlemslande vil forsøge at følge fælles retningslinjer for rejser inden for unionen under coronapandemien.

Det er landenes europa- og udenrigsministre blevet enige om tirsdag på et møde i Luxembourg.

De fælles retningslinjer skal gøre det nemmere for borgere og virksomheder at gennemskue, hvor de kan - og ikke kan - rejse i EU under pandemien.

Landene har tidligere forsøgt at koordinere dette uden større succes, men denne gang medfølger et nyt europakort farvet som et trafiklys - grøn, gul og rød.

Ifølge Michael Roth, Tysklands EU-minister, er det EU's pligt at sørge for bedre koordination.

- Rejserestriktioner har gjort det svært for nogle af vores borgere at komme på arbejde, universitetet eller besøge deres kære.

- Det er vores fælles ansvar at sikre koordination af tiltag, som kan påvirke den fri bevægelighed, og give vores borgere al den information, de har brug for, når de fastlægger deres rejse, siger han i en pressemeddelelse.

Ifølge EU-ministrene bør alle restriktioner, der påvirker den fri bevægelighed, løftes, så snart situationen igen tillader det.

Juridisk er der tale om en henstilling, som ikke er bindende. En henstilling giver EU-Kommissionen mulighed for at give sin mening til kende og foreslå en fremgangsmåde, uden at det pålægger modtageren forpligtelser.

Det vil sige, at det ikke nødvendigvis får betydning for, hvordan Danmark udarbejder sine rejsevejledninger.

Rejsevejledningerne skal ifølge henstillingen ensartes på baggrund af data, som behandles af Det Europæiske Center for Sygdomsforebyggelse og Sygdomskontrol (ECDC).

Hver uge skal medlemslandene sende tre slags data til ECDC. Antallet af smittede per 100.000, antal test udført per 100.000 og en procentsats for smittede ud af dem, der bliver testet.

På den baggrund vil EU-Kommissionen løbende opdatere et EU-kort, hvor regioner farves grønne, gule eller røde afhængigt af smitteniveauet.

Nogle regioner vil blive grå, hvis der ikke foreligger tilstrækkeligt med data fra disse.

Direktør Michael Svane i brancheorganisationen Dansk Luftfart under Dansk Industri vurderer, at det er en god og vigtig beslutning.

- Det gør det nemmere og mere sikkert at rejse i EU, hvilket vil gavne både erhvervsrejsende og turister, siger Michael Svane i en skriftlig besked.

/ritzau/

Link til pressemeddelelse på EU-Rådets hjemmeside
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tarm For abonnenter

Rasmus Paludans skolekøb får en vinterkold modtagelse: - Det her kan skabe splittelse i byen

Annonce