Annonce
Indland

Ministerier ordknappe om evakueret dreng fra IS-lejr

En dansk dreng er blevet hentet ud af IS-lejr. Myndigheder er tavse omkring, hvem der har taget beslutningen.

Søndag evakuerede de danske myndigheder en alvorligt såret dansk dreng fra en fangelejr i det nordlige Syrien.

Evakueringen blev ifølge Udenrigsministeriet gennemført af en dansk delegation, som blev ledet af en repræsentant for Udenrigsministeriet.

Men hvorvidt beslutningen om at hente den omkring 13-årige dreng ud af al-Hol-lejren og evakuere ham til et tredjeland er truffet på politisk niveau, ønsker ingen af de relevante ministerier at svare på.

Udenrigsministeriet oplyser i et skriftligt svar, at der er "etableret en fælles myndighedsgruppe med deltagelse af blandt andet Justitsministeriet, Udenrigsministeriet samt Udlændinge- og Integrationsministeriet"

Myndighedsgruppen tager stilling til, hvad der er den bedste løsning i hver enkelt sag, men det har ikke været muligt at få oplyst, hvorvidt beslutningen om evakueringen er truffet på ministerniveau eller på embedsmandsniveau.

Det har heller ikke været muligt at få en udtalelse fra fungerende udenrigsminister Anders Samuelsen (LA).

Justitsministeriet henviser til Udenrigsministeriet, og det samme gør Udlændinge- og Integrationsministeriet.

Det har heller ikke været muligt at få en kommentar fra Søren Pape Poulsen (K) eller Inger Støjberg (V), som er henholdsvis fungerende justitsminister og udlændinge- og integrationsminister, indtil en ny regering tager over.

Danske myndigheder havde indtil søndagens begivenhed afvist at hente danske statsborgere hjem fra lejren med den begrundelse, at det er for farligt.

Søren Espersen (DF), som indtil før valget var formand for Det Udenrigspolitiske Nævn, siger, at det vil være skandaløst, hvis myndighedsgruppen har truffet beslutning om evakuering på egen hånd.

Samtidig mener han, at det er betænkeligt, hvis det er fungerende udenrigsminister Anders Samuelsens beslutning.

- Vi har i månedsvis diskuteret, hvad vi gør med de her børn af syriensterrorister, og så har man handlet i en situation, hvor vi ikke har nogen regering, siger Søren Espersen.

- Jeg har til gode at finde ud af, hvad der er sket, men hvis den her myndighedsgruppe har handlet på egen hånd i en betændt politisk sag, så duer det simpelthen ikke, og så er der nogle - som efter min opfattelse - har overtrådt sine beføjelser.

Den 13-årige dreng har i flere måneder opholdt sig på et hospital og i al-Hol-lejren med sin mor og søskende.

Ifølge DR blev han skudt i ryggen under kampene om Islamisk Stats sidste højborg i Syrien i byen Baghouz.

Ifølge Udenrigsministeriet er drengens pårørende i Danmark orienteret om evakueringen, og de vil snarest overtage ansvaret for drengen og selv stå for hjemtransporten til Danmark.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Gør din borgerpligt - gå på restaurant

Hånden på hjertet... Hvornår har du sidst spist på en restaurant i din hjemby? Hvornår har du og din bedre halvdel sagt til hinanden: "I aften går vi ud at spise på Restaurant Xxx"? Hvornår har du og en flok venner senest sat hinanden stævne på en af byens restauranter for få en kulinarisk oplevelse? Og det tæller altså ikke, at I en fredag aften dropper madlavningen og henter en pizza eller noget andet ud af huset-mad. Vi taler om et rigtigt restaurantbesøg med menukort, opvartning og hele pibetøjet. Det er længe siden, ikke sandt? Et tilbagevendende samtaleemne blandt borgere her i kommunen er, hvorfor pokker vi ikke har ret mange gode restauranter. Ikke et ondt ord om ud af huset-spisesteder eller burger-, kylling- og pommefrites-restauranter, som vi har masser af; de kan såmænd sagtens være udmærkede. Vi taler om restauranter med kok i køkkenet, spisekort og tjener, der serverer en god middag, lavet på gode råvarer til en pris, der gør det muligt for en familie at spise ude uden at blive ruineret. De findes selvfølgelig - ingen nævnt, ingen glemt. Men når vestjyder taler med hinanden om restaurant-situationen, høres en tilbagevendende klage: Der er alt for få steder, hvor vi kan spise en ordentlig middag til rimelig penge! Vi lokale er ikke alene om beklagelserne. Den seneste tilfredshedsundersøgelse blandt turister viser, at de, der rejser til vort område, har den samme oplevelse; og den er særlig gal i Ringkøbing-Skjern Kommune på trods af, at vi har millioner af turistovernatninger hvert år. Udfordringen giver turistbranchen grå hår i hovedet. Med god grund. Et bredt udbud af spisesteder af god kvalitet øger et turistmåls tiltrækningskraft. De behøver ikke at være Michelin-klasse; men de må gerne hæve sig over fast food- og buffet-niveau. Hele turistbranchen og kommunen med har fokus på madområdet, hvor nøgleordet ikke mindst er "lokale råvarer". Desværre rykker det bare ikke rigtig. Kokkene vil åbenbart hellere arbejde østpå, tjenerne ligeså, og efterspørgslen svinger vildt, alt afhængig af årstiden. Det er ikke nemt... Der er kun en udvej. Vi må alle gøre vores borgerpligt. Vi må til at spise noget mere ude!

Portræt For abonnenter

Jiesper er både elektriker, antropolog og en klimaforsker der kigger ind i en skræmmende fremtid

Annonce