Annonce
Ringkøbing-Skjern

Ministeren er klar i mælet: Forureneren skal betale uanset hvad

Genbrugsbutikkerne og de velgørende organisationer skal betale for at slippe af med affaldet. PR foto
Der er ikke udsigt til, at velgørende organisationer og foreninger kan slippe for at betale for at slippe af med affaldet på genbrugspladsen.

Ringkøbing-Skjern: At frivilligt drevne foreninger og humanitære organisationer skal betale gebyr for at benytte genbrugspladsen har fyldt en del i debatten i Ringkøbing-Skjern.

Nogle har været utilfredse med, at den slags skulle betale for at komme af med affald på genbrugspladsen, ligesom det er tilfældet for alle andre med et CVR-nummer. Faktisk har det været så stort et debatemne, at klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen har svaret på et udvalgsspørgsmål svaret, om han synes, gebyrbetalingen er i orden.

Og det synes han.

"Det er vigtigt for mig at sikre, at de frivillige organisationer har mulighed for at sælge de varer, som nogen ikke vil have, til dem, der vil have dem. Det er godt for klimaet og vores planet, og overskuddet går til et godt formål i Danmark eller ude i verden. Samtidig synes jeg, at der kan argumenteres for rimeligheden i, at de frivillige organisationer - ligesom alle andre virksomheder og borgere - betaler for håndteringen af deres affald efter, at de har solgt deres varer. Det svarer eksempelvis til, at de frivillige organisationer - ligesom alle andre virksomheder og borgere - også betaler for strøm, varme og vandforsyning. Dette er med til at sikre overensstemmelse med det grundlæggende princip om, at forureneren betaler, som giver incitament til at begrænse mængden af affald, samt EU's statsstøtteregler," hedder det i ministerens svar.

Annonce

Tilfreds udvalgsformand

Dette svar er Ringkøbing-Skjern Kommune godt tilfreds med.

- Ministeren kommer med sit svar rundt om de emner, vi også har haft oppe at vende i udvalget ad flere omgange. Vi anerkender fuldt ud værdien af det frivillige arbejde, men på samme tid er affaldshåndteringen - på linje med det at få leveret strøm og varme - en udgift, der hviler på os alle. Vi har lavet så smidig og enkel en ordning, vi kan, for at komme organisationerne i møde. Men samtidig siger vi lige så stilfærdigt, at vil man støtte foreningslivet, kan man med fordel finde andre og mere oplagte måder at gøre det på end via gebyret for adgang til genbrugspladserne, siger John G. Christensen, formand for teknik- og miljøudvalget John G. Christensen, i en pressemeddelelse.

Det koster godt 2000 kroner om året for virksomheder og foreninger ar få et klistermærke, der giver adgang til genbrugspladsen. Dette er sædvanligvis pr. bil. Kommunen har dispenseret for de humanitære foreninger og organisationer, så tilladelsen ikke er begrænset til et bestemt køretøj.

/cak

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Corona. Fødevareforsyningen skal sikres trods lukkede grænser

Læserbrev: Følgerne af coronavirussen er mange, og en af dem risikerer snart at få konsekvenser for danske landbrug og gartnerier. Lige nu frygter landmænd i Tyskland, at årets avl af hvide asparges rådner op, fordi sæsonarbejdere fra Østeuropa ikke kan komme frem som følge af de grænsekontroller, flere EU-lande har indført. Problemet han hurtigt blive aktuelt i Danmark, når sæsonen i frilandsgartnerierne starter om en måned. I sidste uge annoncerede Tyskland et decideret indrejseforbud for sæsonarbejdere. Det betyder, at op imod 300.000 østeuropæere, der er en helt afgørende forudsætning for den tyske landbrugssektor, må blive hjemme. Også sæsonarbejdere, der bruger Tyskland som transitland til for eksempel at komme til Danmark, rammes af forbuddet. Det må vække bekymring i den danske landbrugs- og fødevaresektor. I Tyskland og Frankrig har myndighederne ligefrem opfordret til, at folk, der ikke kan varetage deres arbejde på grund af coronavirus, i stedet tilbyder deres arbejdskraft på markerne. Men behovet for hænder er stort, og nogle funktioner kræver speciel viden og erfaring. Derfor er fælleseuropæiske løsninger også afgørende. I Danmark har såvel fødevareminister Mogens Jensen som beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard sagt, at det er vigtigt, at EU-landene samarbejder, så de nødvendige fødevarer og arbejdskraft fortsat kan komme ind i Danmark, selvom der er indført grænsekontrol. Det er Europa-Kommissionen, der koordinerer arbejdet med at få Europa til at hænge sammen transportmæssigt under krisen. Kommissionen har udarbejdet retningslinjer for den fri bevægelighed for personer, der varetager kritiske funktioner. Her betragtes sæsonarbejdere i landbrugssektoren nu som personer, der varetager en kritisk funktion – fødevareforsyning – og det skal derfor sikres, at de kan nå frem, selv om de krydser en grænse undervejs. Da landene begyndte at lukke deres grænser i midt-marts, var der rapporter om, at både dyr og medicinsk udstyr holdt i kø ét til to døgn. Kommissionen krævede på den baggrund ”grønne korridorer”, som skulle sikre, at vareleverancer ikke blev blokeret. En grøn korridor et særligt vejspor ved grænsen, som det højest må tage 15 minutter at krydse – nok til for eksempel at helbredsscreene chaufføren. Det arbejde har bidraget til at nedbringe ventetiderne ved grænsen, og man håber nu at kunne skabe en lignende situation for sæsonarbejdere. Det bliver et stort arbejde at få EU bragt tilbage til den åbenhed, som var en realitet inden coronakrisen. I mellemtiden bliver samarbejdet om grønne korridorer afgørende for at sikre fødevareforsyningen.

Danmark

Se billederne fra en lukket covid-afdeling: Sådan modtages corona-patienterne

Annonce