Annonce
Skjern

Minister vil ikke gå ind i Lauge Bonde-sagen

Foto: Christian Baadsgaard
Kollektive kampskridt er essentielle i den danske model, og indskrænker man den ret, vil det underminere den danske model, mener beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard Thomsen.

BORRIS: Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard Thomsen (S) har nu svaret Venstres bekæftigelsesordfører Hans Andersen, der har stillet spørgsmål om Lauge Bonde-sagen, hvor Borris-virksomheden føler at de er blevet presset til at indgå overenskomst med 3F, efter at have haft overenskomst med Kristelig Arbejdsgiverforening i 18 år.

Hans Andersen ville gerne vide, hvad ministeren mener om de metoder, som 3F har brugt til at få en overenskomst med Lauge Bonde.

Ministeren vil ikke gå ind i sagen, og han ser ikke grund til at overveje om den danske model er tidssvarende.

- Generelt kan jeg oplyse, at retten til at iværksætte kollektive kampskridt for at opnå overenskomst er et essentielt element i den danske arbejdsmarkedsmodel, og denne ret vil efter min opfattelse ikke kunne indskrænkes, uden at modellen undermineres. Jeg har ingen intentioner om at rokke ved dette væsentlige aspekt af den danske model, skriver Peter Hummelgaard Thomsen i sit svar.

I stedet henviser Peter Hummelgaard Thomsen til, at Lauge Bonde og andre virksomheder har mulighed for at indbringe sagen for Arbejdsretten, hvor de kan få afprøvet lovligheden af kollektive kampskridt.

Den danske model er 120 år gammel, og kort fortalt betyder den, at arbejdsmarkedets parter selv indgår aftaler og at der kun er et minimum af lovgivning på arbejdsmarkedsområdet. Den fastslår også, at der ikke må strejkes i en overenskomstperiode. Arbejdsgiverne har ret til at lede og fordele arbejdet, mens arbejdstagerne har ret til at organisere sig. Som konfliktvåben har arbejdsgiverne lockout, og arbejdstagerne har strejken. Kristelig Arbejdsgiverforening står udenfor denne aftale, og har frasagt sig konfliktvåbene.

Annonce
Annonce
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Millionprojekt skal samle landsbyen: Efter flere års arbejde, utallige møder og store indsamlinger begynder nedrivningen

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Norddjurs

Sejlere kæmpede for livet i otte timer på vej mod Bønnerup Havn: - Ingen vidste hvor vi var

Annonce