Erhverv

Minister indviede kæmpeanlæg: En festdag for den oversete grønne energi

Finansminister Kristian Jensen var ikke bange for at få fingrene i ... nå ja, lorten, da han var på rundtur på biogasanlægget Nature Energy Videbæk, som han indviede mandag. Foto: Mads Dalegaard
Det store biogasanlæg i Videbæk blev mandag indviet og vil fremover gøre kommunens klimaaftryk betydeligt mindre - men lovgivningen omkring biogas kunne godt blive grønnere endnu, mente direktøren.

Videbæk: Valgkampen 2019 vil nok især blive husket for, at klimaet stod højt på rigtig mange vælgeres - og dermed også politikeres - dagsorden.

Især flere elbiler og færre flyrejser har fyldt en del i debatten. Stod det til administrerende direktør hos Nature Energy, Ole Hvelplund, måtte biogas dog gerne komme langt højere op på listen over grønne emner i valgkampen.

Mandag eftermiddag var al opmærksomheden da også helliget netop biogassen, da det store biogasanlæg Nature Energy Videbæk nær Trøstrup officielt blev indviet.

Finansminister Kristian Jensen blev vist rundt af Nature Energys administrerende direktør Ole Hvelplund (tv.) og bestyrelsesformand Peter Gæmelke. Foto: Mads Dalegaard

For dyrt at blive grønnere

Anlægget, hvis produktion så småt blev startet op i januar og nu kører på fuld tryk, er da også en brik i det vestjyske klimaspil, som det er svært at komme udenom: Nature Energy Videbæk vil fremover dække fem procent af kommunens samlede forbrug af vedvarende energi.

Det er i øvrigt Arla i Videbæk, der aftager al gassen.

- Biogas passer perfekt ind i den klimadebat, vi har i øjeblikket. Hos landmændene står gylle og afgasser og sender skadelige metangasser op i atmosfæren, men vi henter gyllen hos landmændene og udnytter den gas, som eller bare ville dampe af. Samtidig kan vi lave designergylle af den afgassede gylle, som har en bedre gødningsværdi og passer nøjagtigt til de marker, den skal bruges på, sagde Ole Hvelplund ved indvielsen af anlægget.

Samtidig har man hos Nature Energy et ønske om at blive endnu grønnere, men det kræver hjælp fra politikerne.

- Vi ville gerne have, at vores lastbiler også kunne køre på biogas, men det er for dyrt med afgifterne, som det ser ud nu, fortalte Ole Hvelplund.

Elbiler er ikke nok

Der er imidlertid politikere nok til at lytte på direktørens ønsker ved indvielsen.

Både Ringkøbing-Skjerns borgmester Hans Østergaard (V), viceborgmester Søren Elbæk (S) samt medlem af folketinget for Venstre Thomas Danielsen og folketingskandidat for samme parti Kenneth Mikkelsen var til stedet, ligesom finansminister Kristian Jensen (V) havde lagt vejen forbi og blev budt velkommen på løberen, der naturligvis ikke var rød, men grøn.

Det var ministeren, der skulle stå for den officielle indvielse, og for hans skyld kunne biogassen også godt fylde mere i klimadebatten.

- Der er mange, der tror, vi løser klimaproblemerne med elbiler, men vi er også nødt til at se på andre energitiltag, sagde ministeren.

Borgmester Hans Østergaard ved indvielsen af biogasanlægget Nature Energy Videbæk, der er et af landets største biogasanlæg. Foto: Mads Dalegaard

Erstatter sort diesel

Netop i forhold til biogassen er der plads til forbedring, ikke mindst i forhold til den tunge lastbiltrafik, hvor biogas kunne erstatte diesel, lød det fra Kristian Jensen:

- Det er et område, hvor afgifter spænder ben for den grønne omstilling. Vi vil gerne være med til at få ændret afgifterne, men det kræver, at der er flertal for det efter valget.

Borgmester Hans Østergaard var begejstret for anlægget, som er blandt Danmarks største, og han mener også, at biogassen er vigtig i kommunens mål om at være selvforsynende med vedvarende energi i 2020.

- Jeg er glad for, vi har fået sådan et anlæg, og for at det foruden gassen kan producere designergylle, der har nøjagtigt det gødningsindhold, som marken kræver. Og så slipper man for lugtgener, for når gyllen er afgasset, er lugten væk, sagde borgmesteren.

Finansminister Kristian Jensen indviede mandag Nature Energy Videbæk, der er et af landets største biogasanlæg. Foto: Mads Dalegaard
0/0
Forsiden netop nu
Ringkøbing

Rejs tilbage til 1700-tallet: Festival brager løs med flere end 60 arrangementer

Kultur

Vestjyllands ånd udkommer nu som fotobog og på vinyl

Ringkøbing IF

To gange Mikkel forlænger aftalerne

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Det er ganske gratis at sige ja til at gøre en forskel

Per Fjord bor i Skjern. Det samme gør Emmanuel Cinzah. Annie Pihlmann bor i Hvide Sande. Tre mennesker med en aldeles forskellig baggrund og uddannelse. De kender sandsynligvis ikke hinanden på det mere personlige plan og har nok ikke holdt grillfester sammen, men på vidunderlig vis er de alligevel fælles om noget af det, der for alvor giver værdi. De er på hver sin måde frivillig, og det er vel at mærke med så tilpas stort et hjerte, at det er umuligt at lade være med at give dem en "skriftlig krammer" her på lederplads. I den seneste uge har de i Dagbladet fortalt om deres passion - det at være frivillig - og det er læsning, der trænger helt ind under huden og giver stof til eftertanke. Når Annie Pihlmann, der de seneste ni år har stået i spidsen for at holde styr på de 90 frivillige på Anker Fjord Hospice i Hvide Sande, på beskeden vis siger: "Det er en gave at være med i frivilligt arbejde. For os er det helt naturligt at være frivillige, fordi du kan være med til at gøre en forskel på en god måde. Det giver så meget mening" ... Når Per Fjord, der gennem tiden har været involveret i omkring 25 foreninger samt tiltag i og omkring Skjern, understreger, at det altid har været fællesskabet, der har trukket det store læs: "Det, man får igen, er at se glæde hos andre. Det er belønning nok i sig selv" ... Når Emmanuel Cinzah, fortæller, hvorfor det betyder meget for ham, at han - ud over at være præst for 200 voksne og børn i den baptistiske menighed i Skjern, køre skolebus for Lyne Friskole morgen og eftermiddag og have opgaver som tolk - har arbejdet for at etablere et børnehjem i Myanmar for at hjælpe børn i det land, han selv flygtede fra, fordi han blev forfulgt: "Vi skal hjælpe, og vi skal gøre så meget, som vi kan for vores hjemland" ... Når man hører om sådan et engagement, burde det ikke lade til at være svært at lokke flere frivillige til at give en hånd med. Men sådan er verden anno 2019 ikke skruet sammen. Annie Pihlmann kan godt bruge flere frivillige hænder på hospice i Hvide Sande, og Per Fjord har haft mere end svært ved at finde en afløser til at fylde Tigris-dragten, den grønne figur, der er med til at underholde tilskuerne under Skjern Håndbolds hjemmekampe. Det er ikke så mærkeligt, at han frygter, at de unge kommer til at gå glip af noget: "Det er da klart sjovere at møde folk i virkeligheden end at møde dem gennem en skærm". Hvor har Per Fjord ret, og forhåbentlig er der alligevel om 30, 40 og 50 år både en Per, en Emmanuel og en Annie her i lokalområdet. For det er mennesker som de tre, der er med til at gøre det lettere for alle os andre at bo og leve her i kommunen. Så husk nu - det er ganske gratis at sige ja til at være frivillig og være med til at gøre en forskel. Og det giver også noget til én selv.

Videbæk For abonnenter

Nicoline, Kasper og Lukas: Hvis vi ikke havde klubben, ville vi sidde hjemme foran en skærm

Ringkøbing-Skjern

Socialudvalg har udpeget sparemål: Klippekort og normeringer til demente slipper