Annonce
Ringkøbing-Skjern

Minister har sat kryds i kalenderen: Naturnationalpark rykker tættere på

Miljøminister Lea Wermelin (S) skal besøge Skjern Å til april. Arkivfoto: Morten Stricker
13 nye naturnationalparker, der skal være med til at sikre biodiversiteten, er på vej, og håbet er, at Skjern Å kan få stemplet, efter at nationalparken ikke lykkedes i denne ombæring. Borgmester Hans Østergaard er optimistisk.

SKJERN: Nu intensiveres arbejdet med at få en naturnationalpark ved Skjern Å, efter at natur- og biodiversitetspakken er vedtaget som en del af finansloven.

Den afsætter 888 millioner kroner over fire år til naturen, hvilket gør, at der bliver mulighed for at etablere 13 nye naturnationalparker, og netop den løsning har Ringkøbing-Skjern Kommune arbejdet på, siden det stod klart, at lodsejerne ikke ville være med til en nationalpark i denne ombæring.

Til april kommer miljøminister Lea Wermelin (S) på besøg ved Skjern Å, og borgmester Hans Østergaard (V) har store forhåbninger til projektet.

Annonce

- Vi øjner en god chance, og det, der nu er vedtaget, er god musik i vores ører, siger Hans Østergaard.

Han erkender, at drømmen naturligvis var en nationalpark, men det handler om at bruge de muligheder, der nu engang er, og det er så naturnationalparkerne, der bliver åbnet for i denne omgang, og i forhold til det forarbejde, der har været de seneste måneder, lander beslutningen med Hans Østergaards ord som en appelsin i turbanen.

Naturnationalparken handler om at bevare naturen og sikre tilgængeligheden. Både Skjern Å-deltaet og Borris Hede er oplagte steder, og kommer begge steder med, så er det tæt på den størrelse, som nationalparken oprindelig blev spillet ud med.

- Der følger penge med, og jeg synes ikke, det er noget dårligt alternativ, konstaterer Hans Østergaard.

Dialog med statslige ejere

Arbejdet for at få det kørt igennem denne gang er i fuld gang i det sekretariat, der tidligere har været rundt og snakke med lodsejere, og kulturchef Per Høgh Sørensen, der er leder af sekretariatet, konstaterer, at den finanslovsbevilling, som projektet har ventet på, nu er kommet.

Naturnationalparkerne laves på statslige arealer, og allerede nu har der været en dialog med Naturstyrelsen om Skjern Å, mens der skal være en drøftelse med Forsvaret om Borris Hede.

Desuden er sekretariatet i dialog med forligspartierne bag aftalen, og det vil styrkes i den kommende tid, ligesom kommunikationsindsatsen overfor borgerne skal øges. På sigt kan det vise sig, at indsatsen giver dobbelt gevinst.

- Nationalparken er ikke droppet, men det her er en pejling af det politiske landskab, og det kan være, at det kan bruges som en løftestang til, at det senere kan blive en nationalpark, siger Per Høgh Sørensen.


Der følger penge med, og jeg synes ikke, det er noget dårligt alternativ.

Hans Østergaard, borgmester (V)
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Tage Elkjærs følelsesladede tur på knallert til Herning i 1960: Da otte danske landsholdsspillere mistede livet bare få timer før en landskamp i Herning

Sport

Genlæs livebloggen: Danmark taber 1-2 efter formidabel præstation  

Videbæk For abonnenter

Mangel på medarbejdere: Hvis Center Bakkehuset var et hotel ville belægningen være nede på 79 procent

Annonce