Annonce
Alarm 112

Minister afviser behov for uvildig undersøgelse af teleskandale

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Der er behov for uvildig undersøgelse, mener Venstre, Dansk Folkeparti og Enhedslisten om teledatasag.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) afviser, at der er behov for flere undersøgelser af Rigspolitiet i forbindelse med omfattende fejl i teledata, der kan afsløre folks færden.

Rigspolitichefen, Rigsadvokaten og Justitsministeriet har alle afleveret redegørelser, der kritiserer politiets håndtering af teledata, og ministeren har udtalt skarp kritik.

Venstre, Dansk Folkeparti og Enhedslisten har tidligere kritiseret, at myndighederne undersøger sig selv og opfordrer til en uvildig undersøgelse. Det afviser justitsministeren dog.

- Efter at have læst myndighedernes redegørelser i teledata-sagen mener jeg konkret ikke, at sagen giver anledning til at iværksætte yderligere undersøgelser, skriver han i et folketingssvar.

Politiets efterforskere har måttet gennemgå tusindvis af straffesager for fejl, fordi Rigspolitiets centrale it-system i en årrække har givet forkerte teleoplysninger i nogle sager.

Afvisningen fra justitsministeren skyldes, at der er afleveret flere detaljerede redegørelser, at myndighederne selv har redegjort for problematiske forhold, og at der allerede er iværksat tiltag til at rydde op.

- Jeg mener på den baggrund umiddelbart ikke, at man kan forvente, at yderligere undersøgelser af sagen skulle kunne tilføje noget så væsentligt, at det giver anledning til at ændre de dragne konklusioner, skriver justitsministeren.

Flere medier har fortalt, at Justitsministeriet i flere måneder kendte til problemerne med teledata uden at orientere hverken ministeren eller offentligheden.

Redegørelsen fra myndighederne retter dog det mest kritiske lys mod Rigspolitiets rolle i sagen. Rigspolitiet kritiseres for at levere mangelfulde orienteringer til Justitsministeriet.

De Konservative har krævet en uvildig undersøgelse, men tidligere justitsminister Søren Pape Poulsen (K) er tilfreds med retsvæsenets undersøgelse af sig selv.

Fra medio august til og med 18. oktober var der et midlertidigt stop for brug af teledata som beviser. Det medførte, at et stort antal retssager blev udsat, og at en række personer blev løsladt fra varetægtsfængsling.

Teledata er oplysninger om, hvilke mobiltelefoner der forbindes til hinanden, og hvilke telemaster de enkelte enheder skaber forbindelse til.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce