Hvide Sande

Minister afviser at betale Vattenfall for at flytte kystnære møller

Energiminister Lars Christian Lilleholt vil ikke betale Vattenfall for at flytte de kystnære møller længere ud på haven, selv om det måske godt kan lade sig gøre. Arkivfoto: Mads Dalegaard

Selv om energiminister Lilleholt (V) ikke vil udelukke, at staten kunne kompensere Vattenfall for ekstraudgifter ved at flytte Vesterhav Syd-møllerne, så afviser han at gøre det.

Vestkysten: De omstridte Vesterhav Syd-møller har endnu en gang været omkring energiminister Lars Christian Lilleholts bord.

Denne gang fordi folketingsmedlem Dennis Flydtkjær (DF) har stillet spørgsmål til sagen om placeringen af møllerne.

Af svarene fremgår det dog klart, at ministeren afviser at betale kompensation til Vattenfall mod at de flytter møllerne længere ud på havet end de planlagte fire-otte kilometer.

- Jeg havde gerne set, at Vattenfall kunne rykke møllerne længere ud i koncessionsområdet, og selv om jeg forstår frustrationen over de kystnære havvindmøller, så vurderer jeg, at det ikke vil være hensigtsmæssigt at afprøve en kompensationsløsning, fastslår ministeren i sit skriftlige svar til Dennis Flydtkjær.

Energiministeren understreger, at staten ikke har ret til at kræve møllerne flyttet - heller ikke mod kompensation. Energistyrelsen vil dog ifølge Lars Christian Lilleholt ikke udelukke, at en kompensationsløsning kan gennemføres i overensstemmelse med udbudsretten. Men Energistyrelsen vurderer også, at det vil være forbundet med risiko kompensere Vattenfall, blandt andet fordi det vil være vanskeligt at vurdere kompensationens størrelse.

Flytter man møllerne, vil det kræve en ny tidsramme, fordi selskabet ikke vil kunne overholde fristen i koncessionsaftalen, og det kan være i strid med udbudsreglerne og indebærer en risiko for et sagsanlæg, lyder vurderingen også.

Ministeren skriver, at Vattenfall under et møde med ham og den nu tidligere miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) fortalte, at man arbejder med undersøge, om man kan "minimere de visuelle gener ved møllerne" og at man arbejder på at anvende "intelligent advarselslys til fly, så man slipper for at møllerne lyser op hele tiden, når det er mørkt".

Det har ikke været muligt at træffe Dennis Flydtkjær for en kommentar til energiministerens svar.

0/0
Kultur

Danmarks største havefest opgraderer oplevelsen: Det ser lovende ud

Hvide Sande

Klar til strandrace på fede cykler: 120 deltagere kan få en vild oplevelse

112

Mobiltelefon stjålet fra bord

Hvide Sande

En sørgelig og fantastisk verden udstilles i kunstnerboligen

Hvide Sande

Skibsværft bygger ny hal til større fartøjer: Ansatte slipper for kulde og regn

Erhverv

Borgmesteren: Vi er helt bevidste om de trafikale udfordringer - og vi gør noget ved dem!

Hvide Sande

Opråb til politikerne: Fik nej til soppebassin på stranden - så kom de kystnære møller

112

Ejendom i Søndervig ramt af hærværk