Annonce
Indland

Minister advarer om farligt legetøj fra internethandler

Erhvervsministeriet/Free
Sikkerhedsstyrelsen har testet 22 produkter fra platforme uden for EU. 21 af produkterne havde farlige fejl.

Populære handelssider på internettet som Wish, Amazon, eBay og Aliexpress er kendt for at sælge billige produkter fra platforme uden for EU.

I en ny kontrol fra Sikkerhedsstyrelsen viser det sig, at en stor del af produkterne fra platformene også kan være farlige.

Sikkerhedsstyrelsen har testet 16 stykker legetøj og børneprodukter samt seks elprodukter fra hjemmesiderne. 21 af produkterne havde alvorlige fejl.

Resultatet fra kontrollen er "uhyggeligt", mener erhvervsminister Simon Kollerup (S), der retter en skarp kritik af platformene.

- Det betyder konkret, at børn kan blive kvalt i legetøjet, og at produkter som mobilopladere og julelyskæder kan give stød eller bryde i brand.

- Som forbruger og ikke mindst som far er det noget, der giver mig helt ondt i maven, siger erhvervsminister Simon Kollerup.

Ud af seks elprodukter var alle farlige, mens de fem udgjorde en alvorlig risiko, vurderede Sikkerhedsstyrelsen. Ud af 16 stykker legetøj og produkter til børn var 15 farlige.

Ifølge kontorchef ved Sikkerhedsstyrelsen Lone Brose er det virksomhedernes ansvar, at den sikrer sine produkter. Forbrugerne selv kan også gøre noget.

- Det er vigtigt, at forbrugerne bruger deres kritiske sans og overvejer, om et tilbud er for godt til at være sandt, siger hun.

Sikkerhedsstyrelsen vil henvende sig til platformene og bede dem fjerne de farlige produkter, der er testet, fortæller kontorchef desuden.

Erhvervsministeren oplyser, at regeringen næste år vil fremsætte et lovforslag om bedre kontrolmuligheder og øgede strafmuligheder over for internethandler.

Ifølge Venstres bæredygtighedsordfører, Marie Bjerre, er regeringens lovforslag ikke ambitiøst nok.

- Som det er nu, har forbrugerne jo ingen chance for at vide, at de køber farlig kemi. Det bliver vi simpelthen nødt til at slå hårdt ned på, og jeg vil derfor presse på, for at regeringen får strammet op og set på, om vores lovgivning er tilstrækkelig - også i forhold til EU, siger Marie Bjerre.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Samarbejde kan være en kur mod butiksdød

De findes allerede mange steder - samarbejdsaftaler. Det gælder i hvert fald i foreningslivet. Her har mange klubber og foreninger på den ene eller anden måde slået pjalterne sammen for at sikre, at der er deltagere nok på de forskellige hold, og det kan være både badminton, fodbold, gymnastik eller noget helt fjerde. Alternativet har i mange tilfælde været at lukke ned, og det med at lukke ned fører sjældent noget positivt med sig. I en helt anden boldgade kan det meget vel være, at netop et samarbejde kan give god mening - nemlig når det drejer sig om at holde liv i de lokale butikker. Butiksdøden har i årevis hærget i mange af kommunens talrige landsbyer. Som regel har de lokale kæmpet til det sidste for at holde liv i dagligvareforretningen, men alt for mange gange har de måttet kaste håndklædet i ringen, og landsbyen står uden butik. Sidste år var det Stauning, der var igennem denne proces, da Brugsen lukkede. Her endte historien heldigvis lykkeligt sidst i 2019, idet Brian Pedersen overtog forrretningen, der fortsætter som en Min Købmand. Forhåbentlig bakker de lokale op om den! Nu er det andelsbutikken i Velling, der er i klemme. For nylig sagde købmanden op, men forretningen drives dog videre af behjertede frivillige. Men det går ikke for godt med økonomien, og findes der ikke en løsning, risikerer Velling at stå uden dagligvarebutik med de konsekvenser, det får for lokalsamfundet. Det bliver alt andet lige mindre attraktivt at bo i byen, når der ikke er en butik. I tirsdags var der ekstraordinær generalforsamling om butikkens fremtid. Der var blandt de fremmødte borgere opbakning til at forsøge at drive butikken videre. Og så var der en gæst, der slog de optimistiske strenge an - købmanden fra Stauning. Efter hans mening er der bestemt baggrund for en dagligvarebutik i Velling - og han kunne godt se sig selv i et samarbejde mellem de to købmandsbutiker. Det er endnu ikke bestemt, hvad et samarbejde helt konkret skal bestå af, men det lyder fornuftigt. Skal dagligvarebutikkerne i landsbyerne overleve, må de i mange tilfælde finde utraditionelle løsninger. Det kræver dog, at kunderne bakker helhjertet op. Ellers kan det være lige meget med de gode intentioner og flotte ord på en generalforsamling.

Annonce