Annonce
Ringkøbing-Skjern

Minimumsnormeringer på finansloven: - Enormt positivt, men uklart hvad det betyder for kommunen

Trine Ørskov ser positivt på minimumsnormeringer, men det er for tidligt at sige, hvad det konkret kommer til at betyde for daginstitutionerne i Ringkøbing-Skjern Kommune. Arkivfoto: Jørgen Kirk.
Ifølge formanden for børne- og familieudvalget er det alt for tidligt at sige noget om, hvad minimumsnormeringerne konkret kommer til at betyde for Ringkøbing-Skjern Kommune.
Annonce

Ringkøbing-Skjern: Regeringen og dens støttepartier er blevet enige om at indføre minimumsnormeringer i børnehaver og vuggestuer landet over. Det fremgår af næste års finanslov. Det betyder, at der fremover maksimalt må være seks børn per voksen i børnehaverne og tre børn per voksen i vuggestuerne. Men hvad det konkret kommer til at betyde for Ringkøbing-Skjern Kommune, er for tidligt at sige noget om, siger formanden for børne- og familieudvalget, Trine Ørskov (S).

- Jeg er enormt positiv over, at man har kigget på kvaliteten i dagtilbuddene i finanslovsforhandlingerne. Men det er stadig uklart, hvad det kommer til at betyde for vores kommune, så det er jeg spændt på at se, siger hun.

En af de ting, der ikke ligger fast, er, hvordan normeringerne skal opgøres. Det kan gøre en stor forskel for den enkelte børnehave og vuggestue, om tallene opgøres for hver institution eller for hele kommunen.

Minimumsnormeringer

  • Lovbundne minimumsnormeringer er en del af næste års finanslov, der er indgået af regeringen, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet.
  • Minimumsnormeringer betyder, at det maksimalt må være seks børn per voksen i børnehaverne og tre børn per voksen i vuggestuerne.
  • Der er afsat 500 millioner kroner til minimumsnormeringer i 2020.
  • Det tal stiger gradvist til 1,6 milliarder kroner i 2025, hvor minimumsnormeringerne skal være fuldt indfaset.

Kilde: Finansministeriet

Annonce

For tidligt at snakke prisstigning

Ifølge tal fra BUPL, der er pædagogernes fagforening, er normeringen i Ringkøbing-Skjern Kommune 3,4 børn per voksen i vuggestuen og 6,6 børn per voksen i børnehaven. Andelen af personale, der er pædagogisk uddannet, er 55 procent. BUPL anbefaler, at den andel er 80 procent.

- Tallene opgøres på mange forskellige måder, så kommunens egne tal ser anderledes ud. Men vi har en målsætning om, at andelen af uddannet personale skal være på 60 procent. Personligt kunne jeg godt ønske mig, at det så anderledes ud, fordi forskning viser, at personalets uddannelse er vigtig for børnenes udvikling, siger Trine Ørskov.

Hun understreger samtidig, at det er for tidligt at sige noget om, hvorvidt forældrebetalingen kommer til at stige. Tidligere på året beregnede tænketanken Cepos, at minimumsnormeringer ville kommer til at koste 4.000 kroner mere i forældrebetaling for en vuggestueplads om året, mens en børnehaveplads ville koste knap 2.000 kroner mere.

- Det er alt for tidligt at sige noget om. Hidtil, når vi har hævet normeringerne, er forældrebetalingstaksten steget tilsvarende. Det, synes jeg, som udgangspunkt er fair, at prisen stiger, når kvaliteten stiger. Men det er en politisk beslutning, som vi tager, når vi når dertil, siger udvalgsformanden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

KD’s vælgererklæringer er i hus: - En milepæl på vejen mod Folketinget

Annonce