Annonce
Læserbrev

Minimumsnormeringer: Hvis man vil have ry for at være børnenes statsminister, skal det vel gælde alle børn

Der er altså en risiko for at skabe et A- og B-hold af daginstitutioner, hvor de små ildsjæle- og forældredrevne dagtilbud i landdistrikterne enten har dårligere normeringer end de øvrige dagtilbud eller kun bliver tilgængelige for velstillede forældre på grund af en forhøjet forældrebetaling.

Læserbrev: Regeringen og dens støttepartier har lavet en aftale om fordelingen af 500 millioner kroner til daginstitutionerne, der skal sikre mere personale i daginstitutionerne.

Aftalen om udmøntning af midler til bedre normeringer i dagtilbud udelukker dog "private daginstitutioner" fra at få del i midlerne.

Problemet er, at man har overset, at de såkaldte "privatinstitutioner" oftest er selvejende og eventuelle overskud dermed går til formålet - altså institutionen.

90 procent af de "private" dagtilbud i Danmark er etableret som selvejende nonprofit-organisationer. Disse er ofte drevet af forældre eller pædagogiske ildsjæle, der ønsker at bevare små dagtilbud i nærmiljøet i mindre landsbyer, hvor kommunen har opgivet at drive daginstitution.

"Privat" er blevet et skældsord, men det er absurd, at de små daginstitutioner, som blandt andet er koblet til rigtig mange friskoler, ikke kan få del i midlerne, alene fordi de på grund af betegnelsen i dagtilbudsloven "privatinstitutioner" bliver udelukket.

Samtidig er disse daginstitutioner jo i konkurrence med de kommunale institutioner, så når normeringerne stiger generelt, må friskolernes daginstitutioner følge med.

Der kan endog vise sig at følge et lovkrav med om, at friskolernes daginstitutioner skal matche normeringerne i de kommunale institutioner.

Men hvem skal betale regningen?

Det vil i praksis være forældrene. Det er både urimeligt og uhensigtsmæssigt, hvis man samtidig er optaget af ikke at skabe ulighed i det her samfund.

Det kan jo have den slagside, at nogle forældre må fravælge en ønsket institution på grund af for høj forældrebetaling.

Der er altså en risiko for at skabe et A- og B-hold af daginstitutioner, hvor de små ildsjæle- og forældredrevne dagtilbud i landdistrikterne enten har dårligere normeringer end de øvrige dagtilbud eller kun bliver tilgængelige for velstillede forældre på grund af en forhøjet forældrebetaling.

Det kan ganske enkelt ikke være meningen!?

Det kolliderer kraftigt med de fine slagord om bedre kvalitet i daginstitutioner til gavn for børn.

Hvis man vil have ry for at være børnenes statsminister, skal det vel gælde alle børn.

Peter Bendix Pedersen. Pressefoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kirken skal være åben for alle på én gang

Vi kan efterhånden ikke være i tvivl om, at følgende ligesom er måden at opføre sig på lige nu: Bliv hjemme. Hold afstand. Undgå nærkontakt med andre. Statsminister Mette Frederiksen har sagt det mere end én gang. Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm har sagt det mere end én gang. Næsten alle fra 7 til 97 år kan gentage de tre opfordringer, hvis de bliver vækket midt om natten. Når det er sagt, var det lige før, at jeg fik fornemmelsen af, at en af statsministerens holdkammerater, kirkeminister Joy Mogensen, havde pjækket fra sit job de seneste uger. Det var i hvert et faktum, at 1. april - og nej, det var ikke en aprilsnar - blev ideen om at genåbne kirkerne i løbet af påsken lanceret. Større form for modstrid med de regler, myndighederne selv har opstillet for at undgå, at coronasmitten spreder sig, skal der ledes lang tid efter. Bare tanken om at samle kirkegængere, og der er altså tale om mange ældre mennesker med et skrøbeligt helbred, var langt ude. Samtidig er der ingen tvivl om, at både præster og menighedsråd har arbejdet hårdt og kreativt for, at kirkelivet har levet videre så godt som muligt. Det er blandt andet sket ved at sende ugens prædiken via sociale medier. Der er endda eksempler på flere til tilhørere til en prædiken på nettet i forhold til en traditionel prædiken, der som bekendt kræver, at folk kigger forbi kirken. Der vil dog stadig være faste kirkegængere, der ikke kan være med på de betingelser, og det kan ikke være rigtigt. Derfor var det glædeligt at læse, hvad provesteforeningens formand Peter Birchs blandt andet havde at sige om ministeriets idé: "Når vi genåbner, skal det være for, at vi kan samles. Den her udmelding lægger op til en påskefejring efter først til mølle-princippet, og det er uigennemtænkt. Det er uacceptabelt at gøre gudstjenesten til noget for nogle. Gudstjenesten er og skal altid være åben for alle". Om det er Peter Birchs udmelding, Joy Mogensen har fået tilsendt, eller om hun har slået øverste etage til efter en nedsmeltning, skal jeg lade stå hen i det uvisse. Et eller andet er der i hvert fald sket fra 1. april til 2. april, for kirkerne forbliver lukket i påsken, og sådan skal det selvfølgelig være.

Annonce