Annonce
Ringkøbing-Skjern

"Minding the baby" hjælper sårbare forældre og giver gode resultater: - Det er svært at yde omsorg, hvis man ikke har fået det selv

Hvis man selv er blevet svigtet i barndommen, kan det være svært at yde omsorg for sit eget barn. Det prøver folkene i projektet "Minding the baby" at ændre. Arkivfoto: Jens Thaysen
Det kan være svært at yde omsorg for sit barn, hvis man ikke selv har mærket omsorg i sin barndom. Men gennem projektet "Minding the baby" hjælper Britt Holmstrup og Dan Jelling-Petersen sårbare forældre med at danne relationer og sikre et godt fundament for familien og barnet. Resultaterne har været overvældende for Britt og Dan.

Ringkøbing-Skjern: - Vi kan slet ikke få armene ned, siger familiekonsulent Dan Jelling-Petersen som det første, da han bliver spurgt om projektet "Minding the baby", som han har arbejdet på siden projektets spæde start i begyndelsen af 2018.

"Minding the baby" er en del af et amerikansk forskningsprojekt fra Yale University, der i Danmark arbejder sammen med Metodecentret og en række danske kommuner - heriblandt Ringkøbing-Skjern.

Projektet skal hjælpe sårbare forældrepar i udsatte familier, som har behov for ekstra hjælp og støtte i barnets første to år.

Annonce

I Ringkøbing-Skjern arbejder to par bestående af en sundhedsplejerske og en familiekonsulent på projektet. Det ene af parrene er sundhedsplejerske Britt Holmstrup og familiekonsulent Dan Jelling-Petersen.

Mange kan godt være skeptiske i begyndelsen, når de skal møde os, fordi de har dårlige erfaringer med hjælp fra kommunen, der er mislykket. Men en stor del bliver også lettede. De har ikke selv haft en god barndom, og derfor er det en lettelse, at nogen vil hjælpe dem.

Britt Holmstrup, sundhedsplejerske

Skrøbeligt fundament

Allerede fra uge 20 af graviditeten, og altid før barnet er født, begynder Britt og Dan i forløbet med de ventende forældre, som har brug for en ekstra hånd. Og indtil barnet fylder to år, er de en fast støtte for familien. Det første år kommer de på skift hver uge, og det andet år på skift hver anden uge.

- Det er mennesker, som kun har en skrøbelig sokkel at stå på. Måske har de psykiske problemer, måske kommer de selv fra en udfordret familie. Mange har nogle traumer fra deres egen barndom og har haft svært ved at træffe fornuftige valg igennem deres liv, fortæller Dan Jelling-Petersen.

Indtil videre har de hjulpet små 20 familier med projektet - inklusiv igangværende forløb. Og det har ifølge Britt Holmstrup og Dan Jelling-Petersen været overvejende positivt.

Annonce

Fra skeptisk til lettet

Det er typisk en jordemoder, lægen eller jobcentret, der tager kontakt, hvis de møder nogen, de tænker ville have godt af at blive en del af sådan et forløb. Og hvis det bliver vurderet relevante, tager Britt og Dan ud og møder dem.

- Mange kan godt være skeptiske i begyndelsen, når de skal møde os, fordi de har dårlige erfaringer med hjælp fra kommunen, der er mislykket. Men en stor del bliver også lettede. De har ikke selv haft en god barndom, og derfor er det en lettelse, at nogen vil hjælpe dem. Det er svært at yde omsorg, hvis man ikke har fået det selv, fortæller Britt Holmstrup.

Det er frivilligt, om de kommende forældre vil deltage i forløbet eller ej.

- I begyndelse kan nogen godt tro, at vi kommer for at tage deres baby. Men sådan er det ikke. Og det finder de ud af, når vi snakker med dem. Hvis de takker nej, kan de risikere at ende i langt tungere forløb. Vi møder dem, fordi vi ser et råt potentiale, der kan udvikle sig til noget godt, forklarer Dan Jelling-Petersen.

Indtil videre har ingen takket nej til at deltage i forløbet.

Annonce

Relationer skal repareres

Arbejdet med familierne handler til dels om, hvordan man tager sig af en baby og sørger for, at barnet får en god start på livet. Men i høj grad handler det også om at bygge relationer.

- Det er krævende at få et barn, og har man et spinkelt og skrøbeligt netværk, er det endnu sværere. Derfor arbejder vi meget på at styrke deres relationer. Vi arbejder jo på at gøre os selv overflødige, så vi fokuserer blandt andet på at få dem til at finde personer i deres netværk, som de kan læne sig op ad i stedet for os, siger Dan Jelling-Petersen.

Vi kommer meget tæt på hinanden, og det er garanteret, at noget på et tidspunkt vil gå galt, og vi kommer til at overskride hinandens grænser. Men i stedet for at vi bliver skiftet ud, når noget går galt, så lærer de gennem relationen til os, hvordan de kan reparere og skabe stærkere relationer til andre.

Britt Holmstrup, sundhedsplejerske

Men for mange af de nye forældre handler det også om at styrke og bevare relationen mellem hinanden.

- Nogle har opbygget et mønster eller en strategi, og hvis tingene er svære, så cutter de forbindelsen. Her arbejder vi på at acceptere, at relationer nogle gange går galt og arbejder på at reparere dem i stedet for bare at droppe dem, fortæller Britt Holmstrup.

Derfor kan forældrene i projektet ikke vælge at skifte sundhedsplejersken og familiekonsulenten ud, hvis de bliver utilfredse med dem under forløbet.

- Vi kommer meget tæt på hinanden, og det er garanteret, at noget på et tidspunkt vil gå galt, og vi kommer til at overskride hinandens grænser. Men i stedet for at vi bliver skiftet ud, når noget går galt, så lærer de gennem relationen til os, hvordan de kan reparere og skabe stærkere relationer til andre, siger Britt Holmstrup.

Annonce

Et andet menneske

En stor del af arbejdet går også ud på at forbedre forældrenes selvsikkerhed. Og når den styrkes, ses de helt store forandringer.

- Man skal næsten opleve det selv. De personer, vi siger farvel til, når forløbet slutter, er nogle helt andre personer, end dem vi mødte, da forløbet begyndte. De er enten under uddannelse eller har fast job, de har fast bolig og en fast partner, siger Dan Jelling-Petersen.

Mødrenes baggrund

I Danmark har 238 mødre indtil videre været en del af projektet "Minding the baby". I forbindelse med projektet har de skulle besvare en række spørgsmål om deres egen baggrund.

60% har været udsat for følelsesmæssig overgreb.

22% har været udsat for fysisk overgreb.

28% har været udsat for seksuelt overgreb.

51% har været udsat for følelsesmæssigt forsømmelse.

44% har været udsat for fysisk forsømmelse.

Kilde: Maiken Pontoppidan, Seniorforsker, VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd

Mange af de nye mødre har ikke uddannelse i bagagen, når de bliver en del af "Minding the baby"-projektet. Men som de udvikler sig, bliver mere selvsikre og får lysten til at bygge et stærkere fundament for dem selv og deres familie, så begynder familiekonsulent Dan Jelling-Petersen at lufte tanken om uddannelse.

Annonce

Naturligt farvel

Når barnet er fyldt to år slutter forløbet. Og det kan lyde lidt hårdt bare at trække sig, når en familie har været vant til at have Britt og Dan så tæt på i så lang tid. Men sådan er det ikke.

- Når forløbet er slut, så er de også klar på, at det slutter. Det er helt naturligt, at vi skal trække os. De har udviklet sig helt ekstremt meget og er klar til at stå på egne ben, siger Britt Holmstrup.

Britt og Dan giver dem dog muligheden for at ringe, hvis de har brug for det. Og det har nogen af dem haft behov for, men muligheden er aldrig blevet misbrugt.

- Det er ikke svært at sige farvel, fordi vi kan mærke, de er klar. Faktisk bliver man mest bare stolt, siger Britt Holmstrup.

Annonce

Omkostningen værd

Britt Holmstrup og Dan Jelling-Petersen er begge enige om, at de også selv har lært meget af at være en del af forløbet "Minding the baby".

- Nogle gange kan det være svært at holde arbejdsglæden oppe, hvis man ikke oplever mange succeser. Vi kan mærke på vores kollegaer, at de er meget nysgerrige på projektet, fordi de kan mærke vores begejstring, siger Dan Jelling-Petersen.

De tror begge på, at metoderne fra projektet kan hjælpe mange flere mennesker. Men det er dyrt.

- Vi bruger mange timer på det, så det er dyrt. Men faktisk oplevede vi med en familie, som ikke var en del af programmet, og hvor man havde prøvet virkelig mange ting af for at hjælpe dem, hvor intet lykkedes, indtil vi prøvede nogle af metoderne fra "Minding the baby". Det at der ikke blev sat nedskrevne mål eller faste tidsrammer, men støtte og hjælp, når tiden var til det, det virkede, fortæller Dan Jelling-Petersen.

- Det kan godt være, det er dyrt, men hvad med på den lange sigt? Det er jo også dyrt at anbringe børn, og hvis det skal måles på børnenes trivsel, siger Britt Holmstrup.

Hos Britt Holmstrup og Dan Jelling-Petersen er der ingen tvivl om, at "Minding the baby" har skabt gode resultater. Men hvad det ender ud i, er ikke til at sige endnu. Indtil videre vil projektet fortsætte frem til 2024, og derefter vil forskerne fra Yale University og deres samarbejdspartnere evaluere på det.

Annonce
Ringkøbing For abonnenter

Boligselskab vil bygge fire højhuse og 28 rækkehuse tæt på Ringkøbings bymidte: Pris over 100 millioner

Danmark

Mandagens coronatal: 570 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing-Skjern

Marianne Karlsmose hørte om KD-formands exit fra en journalist: Nu er hun fungerende formand mod sin vilje

Hvide Sande For abonnenter

Krimiserie går verden rundt: Nu får japanere og grækere også et indblik i livet i Hvide Sande

Navne

Mindeord over 91-årige Aksel Mortensen fra Stadil: Far var en af de få, som fik mulighed for at flytte fra et plejehjem

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Sådan ser tallene ud: Her er ugens regnskaber fra Ringkøbing-Skjerns virksomheder

Økonomien bremser op: Faldende boligpriser og store rentestigninger i vente

Ringkøbing

Sidney Lee havde prøvet det meste: Men han nægtede at tappe en orne, da han var i lære som landbrugsmedhjælper i Velling

Skjern Håndbold For abonnenter

Karakterbog: Få lyspunkter i halvsløj pligtsejr - nu går Skjern efter førstepladsen

Ægtepars salg eksploderer efter økonomisk mavepuster: - For det meste kan vi samarbejde

Hvide Sande

Kærestepar solgte nyt Lalandia-hus i løbet af 14 dage: - Vi fandt ud af, at det nok ikke lige var lykken med to små børn

Vi mistede to personer, da Sidney Lee døde. Den ene var danmarkskendt realitystjerne med 'ekstra cheese'. Den anden lærte vi aldrig at kende

Ringkøbing-Skjern

Vikaren fra himlen dropper Kristendemokraterne: Men det får ikke Kristian Andersen til at genoverveje comeback

Videbæk For abonnenter

Overarbejde førte til 33 års erhvervseventyr: Nu er Peter Birkkjær klar til et generationsskifte

Ringkøbing-Skjern

Ansat hos Wiese fortalte om sine landsmænds nød: Erhvervslivet og FrivilligVest i storstilet indsamling til ukrainere

Annonce