x
Annonce
Navne

Mindeord om Peder Brogaard Andersen

Peter Brogaard Andersen i 2008. Arkivfoto: Jørn Deleuran

Skjern: Poul Nielsen fra Skjern Y's Men's klub har indsendt dette mindeord over Peder Brogaard Andersen, tidligere præst i Skjern:

Peder Brogaard Andersen blev født i 1925 på Vester Ryssensten i Bøvling som en af de ældste i en søskendeflok på 8. Vester Ryssensten var i mange år et samlingspunkt for mange unge mennesker, både de mange karle og piger, der tjente på gården, men ikke mindst gennem den stærke tilknytning til det kirkelige arbejde i sognet.

Peder Brogaard forlod landbruget og Bøvling og rejste til Rønde Studenterkursus, hvor han mødte Anna, der blev hans store støtte gennem de mange år. Fra Rønde tog han videre til København for at afslutte den teologiske uddannelse. Den første præstegerning var i København, hvor han især kastede sig over arbejdet med ungdommen, og han bibeholdt forbindelsen til mange fra den første menighed gennem mange år. Så flyttede han til præstegerningen på Mors i Sejerslev og herfra videre til Skjern i 1967

Peder Brogaards store interesse for idræt viste sig meget tidligt, og den fortsatte med uformindsket kraft da han kom til Skjern, og det omfattede næsten alle idrætsgrene: fodbold, håndbold, badminton og tennis. Han var meget stolt over at være med på præstefodboldlandsholdet, og de sidste år var han trofast tilskuer til Skjern Håndbolds kampe i Arenaen.

Hans gerning i Skjern Kirke gennem 26 år gav ham en stor berøringsflade. Igennem årene engagerede Brogaard sig i mange forskellige opgaver og foreninger, eksempelvis Indre Mission, KFUM & K, Alkocirklen, Holmsborg med mere. I 1979 blev han chartret medlem af Skjern Ys Men's Club, hvor han i 1992 blev præsident og i 1997 distriktsguvernør. Da klubben i 1993 fik tildelt at afholde regionskonferencen, fyldte han Skjern kirke til bristepunktet så loftet næsten løftede sig, medens forsamlingen stående sang ”Mægtigste Kriste”. Et højdepunkt han ofte mindedes. I sin forkyndelse lagde han stor vægt på helligåndens gerning i blandt de mennesker, han af vidt forskellige grunde kom i berøring med. Hans forkyndelse var klar, og når for eksempel Egmose en solfyldt pinsemorgen intonerede ”Som forårssolen morgenrød” i et næsten fyldt kirkerum fornemmedes helligåndens gave og tilstedeværelse i pinsebudskabet fra prædikestolen.

Peder Brogaard havde i sin kone Anna en uvurderlig støtte i sin gerning. Anna døde for et par år siden, og vore tanker går nu til de efterladte børn Anders og Anne-Marie med familie.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Nødråb fra genbrugscontaineren: Nej tak til mugne bøger og hullede kufferter

Læserbrev: Hver eneste dag året rundt bliver den blå ”genbrugscontainer” på Genbrugspladsen i Ringkøbing tømt på skift af fire forskellige, velgørende organisationer her fra lokalområdet. Ringkøbinggarden er en af de fire, og vi har retten til at tømme containeren hver dag i april, august og december. Det betyder, at det i disse uger er os, det vil sige vores frivillige hjælpere, som hver eneste dag kommer forbi med en trailer for at tømme genbrugscontaineren og fragte alle de gode ting ud til vores loppe- og genbrugsbutik på Klostervej 110 i Kloster. Allerførst TAK. Vi er meget taknemmelige for alle de ting, I donerer, og som vi efterfølgende i genbrugsbutikken får konverteret til gode penge, der finansierer en stor del af driften af Ringkøbinggarden; herunder musikskoleundervisning, instrumenter, uniformer, rejser og andre gode oplevelser for vores børn og unge. Men nu kommer hjertesukket og nødråbet: Vi oplever her under Coronakrisen, hvor genbrugspladsen lige er genåbnet for private, at rigtig mange mennesker desværre også bruger den blå genbrugscontainer som en nem og hurtig måde at komme af med deres affald i stedet for selv at køre rundt i den lange kø på pladsen… I ”gamle dage” (før Covid-19) tog det os hver dag cirka halvanden time at tømme containeren og køre tingene væk. Men i denne uge og i sidste uge har vores frivillige hjælpere hver dag brugt minimum tre timer på først at sortere, og derefter køre rundt i den lange kø på pladsen for at aflevere alt det blandede affald de rigtige steder, inden vi kan begynde at håndtere de gode varer, som er egnede til at komme ind i vores loppe- og genbrugsbutik. Vi tager rigtigt gerne imod alle jeres GODE genbrugsting, men vi vil altså helst slippe for alt det, der er tydeligt usælgeligt; eksempelvis skæve cykler, skåret porcelæn, gennemblødte lænestole, knækkede grydeskeer, defekte legesager, ildelugtende tøj, hullede kufferter og mugne bøger. På gensyn derude på Genbrugspladsen - vi glæder os til at tømme containeren i resten af april måned.

Annonce