Mindeord

Mindeord om Ejner Trabjerg: Han elskede livet i det fri

Ejner Trabjerg. Privatfoto

Mindeord: Dagbladet har modtaget dette mindeord om Ejner Trabjerg fra familien.

Ejner Trabjerg blev født i Staby i 1944, som søn af Mille og Peder Trabjerg. Han var den yngste af en søskendeflok på tre. Efter syv års skolegang, kom han kortvarig på landet samt ud at fiske, inden han kom i lære som smed. Han indgik i 1963 ægteskab med Birgit, med hvem han fik tre børn. De bosatte sig i Hee, hvor de boede i 40 år, hvorefter de flyttede til Rindum.

Efter aftjent værnepligt på Bådsmandsstræde Kaserne på Christianshavn, nu kendt som Christiania, fik han arbejde på Nordsøværftet i Ringkøbing. Her var han nogle år indtil han blev dambrugsmedhjælper og senere skovarbejder, et arbejde, der passende ham rigtig godt, da han var et friluftsmenneske, der gik op i både jagt og fiskeri.

Først i 80'erne havde han en toårig periode som formand for SID Ringkøbing afdeling. Men naturen kaldte, og han blev skovarbejder igen. Han blev i statsskoven indtil han indså, at kroppen ikke kunne holde til det hårde fysiske arbejde. Så han vendte tilbage til Nordsøværftet, og var der indtil det lukkede i 1997. Arbejdslivet sluttede ved KP Komponenter i Spjald, hvor han var indtil han kunne gå på efterløn som 60-årig.

Helt fra han var en lille dreng, har musikken fyldt rigtig meget i hans liv, og allerede som femårig begyndte han at spille på harmonika ligesom hans far. Han komponerede ca. 150 melodier og sange, hvoraf hovedparten er blevet til i de år han arbejdede i skoven. En af de mest kendte er "Ved Ringkøbing Fjord", som stadig kan høres af og til på de lokale radiostationer.

Med Ejner ved harmonikaen og Birgit ved trommerne, blev Trabjergs Duo en realitet, som igennem ca. 20 år, spillede til et utal af familie- og pensionistfester samt gammeldansaftner. Desuden spillede han i en årrække for Ringkøbing Egnens Folkedansere ved den legendariske Ragna Tang.

På Vestjyllands Højskole blev han op igennem 80'erne brugt som underviser i lokal folkemusik, samt sine egne kompositioner. Folk fra hele landet deltog, og flere kontakter blev etableret, hvilket resulterede i, at han med hustru og søn blev kaldt til Sjælland mange gange for at spille til det årlige julebal i Albertslund Folkemusikhus.

Aldrig tog han nogen steder uden sin elskede harmonika og igennem mange år, blev musikken også omdrejningspunkt for flere ferie og weekender, hvor der var talrige besøg på diverse folkemusikfestivaler og harmonikatræf både i Danmark og i Norge. I midten af 90'erne var han med til at etablerede musiktræf sammen med sin hustru og søn, de første par gange i Vester Tim Skole og senere på Velling Friskole. Dette arrangement stod de for i 15 år, hvorefter yngre kræfter tog over.

I sit otium smedede han hjemme og på Bundsbæk Mølle, hvor han viste sine kreative evner frem. Blandt andet har han glædet mange med sine roser, vikingeknive og flotte lysestager. Desuden blev han bestilt af Ringkøbing Museum til at lave en kopi af en kyskhedsbælte.

Efter mange år med diabetes, resulterede det i dårlige nyrer og svækket syn. De sidste ti år måtte han tre gange ugentlig i dialyse på Holstebro Sygehus. For tre år siden måtte begge ben desværre amputeres som følge af diabetes, hvorefter de flyttede til Holmegårdsbakken i Rindum. På trods af den stærke modgang, tog det dog ikke modet fra ham.

Han sov stille ind med Birgit ved sin side på Holstebro Sygehus søndag den 18. august. Han vil altid blive husket for sin livsglæde, kunstneriske sans og ærlighed.

Han efterlader sig sin hustru, Birgit, døtrene, Gunvor i Rækker Mølle, Anita i Ringkøbing og sønnen, Anders i Galway, Irland, tre svigerbørn, syv børnebørn samt tre oldebørn.

Ære være hans minde.

Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Voldsom kritik af socialtilsynet i Schuberts Minde-sag: Det lugter af personlig hetz

Mest læste

Læserbrev

Højhuse og højspænding: Master, mandater og meninger

Læserbrev: I et læserbrev i Dagbladet søndag retter Bjarne Nielsen en skarp kritik af politikere i almindelighed og af mig i særdeleshed. Bjarne reflekterer over det forhold, at jeg har stemt for et etagebyggeri i Videbæk og nu personligt rammes af etableringen af 400 KV-ledningen, der antagelig bliver placeret meget tæt på Laugesens Have, hvor jeg er leder og hvor jeg har tjenestebolig med bopælspligt. I læserbrevet tillægger Bjarne Nielsen mig holdninger, jeg aldrig har haft, og udtryk, jeg aldrig har brugt. Jeg mener ikke, etagebyggeriet er uden betydning for de naboer, der bor tættest på. Og jeg har aldrig sagt det. Det ville højne kvaliteten af debatten, hvis Bjarne Nielsen ville holde sig til det, jeg faktisk mener, og det, jeg faktisk har sagt. Jeg har besøgt naboerne til etagebyggeriet. Jeg har talt med dem. Jeg har brugt langt mere tid på modstandere af projektet, end jeg har brugt på projektmagerne. I alle politiske sager mener jeg, det er en pligt at orientere sig grundigt, inden man tager stilling. Det har jeg gjort i den sag. Herefter har jeg taget stilling. I byrådet var der et flertal for etagebyggeriet. Det er mandaterne der tæller. Det er demokrati. Jeg forstår og anerkender fuldstændig de gener, det påfører beboerne på Dalsvinget. Det har jeg sagt gennem hele sagen. Det mener jeg stadig. Alle beslutninger i politik har konsekvenser for de mennesker, der bliver berørt af det. Særligt enhver form for udbygning eller udvikling - af hvad art tænkes kan. Vi ønsker øget bosætning i alle vores byer. Vi ønsker en bedre infrastruktur. Vi ønsker et bedre klima. Vi ønsker bedre og større bygninger til institutioner. Det er altid en knivskarp afvejning af fordele og ulemper. Det er et klassisk politisk dilemma. Vi er valgt til at træffe beslutninger. Det mener jeg, politikere skal gøre - og så i øvrigt tage ansvar for beslutningerne. For så vidt angår anlæg af en 400 KV-ledning tæt på Laugesens Have gælder præcis det samme forhold. Jeg er personlig berørt af projektet al den stund, at min bolig kan blive eksproprieret. Jeg er derfor inhabil i sagen - og må ikke deltage i den politiske behandling af sagen. Det beklager jeg. Men det er vel rimeligt, at politikere afholder sig fra at behandle sager, som de kan have personlige interesser i? Jeg er ansat som leder af Laugesens Have. Her er det min opgave at forsvare de forretningsmæssige interesser på stedet. Laugesens Have og jeg selv forventer at blive behandlet med samme rettigheder og pligter som alle andre borgere eller virksomheder. I den forbindelse vil jeg understrege, at Laugesens Have og jeg må tage de heraf følgende konsekvenser. Det er min mening. Jeg har aldrig sagt andet.

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Mindreårig pige udsat for seksuelle overgreb af større dreng på Schuberts Minde

Skjern

Fredagen bød på flere færdselsuheld

Annonce