Annonce
Navne

Mindeord: Niels Peder Ammitzbøll var en dejlig lun fyr

Niels Peder Ammitzboel er død. Han blev 77 år gammel. Privatfoto
Karlo Eskildsen fortæller om sin nære ven gennem næsten tres år, Niels Peder Ammitzbøll, Skjern, der døde 28. november 77 år gammel.
Annonce

Skjern: Karlo Eskildsen, Tarm, har til Bodil Kronborg, fortalt om sin nære ven gennem næsten tres år. Niels Peder Ammitzbøll, Skjern.

- Niels Peder og jeg mødtes på Jyske Dragon Kaserne i Holstebro i foråret 1963, hvor vi fandt ud af, at vi havde meget til fælles. Vi fik et godt kammeratskab i det år, vi var sammen der og kom på KFUM’s Soldaterhjem. Vi blev enige om at dele værelse, når vi i 1966-67 skulle på Hammerum Landbrugsskole. Niels Peder var i mellemtiden fem måneder på Haslev Højskole, mens jeg valgte Tommerup Højskole. Niels Peder passede lektier til UG, og det gjaldt i det hele taget alt, hvad han havde med at gøre.

Kimen var lagt til rigt venskab i næsten tres år. Vi var begge to landmandssønner og født i en stor søskendeflok. Niels Peder var den midterste af ni søskende. Vi havde samme indstilling til kirkegang og fællesskab i KFUM-K og Indre Mission. Niels Peder overtog sit hjem i Fiskbæk omkring 1970 og blev gift med Aase, som han havde mødt på Hammerum Landbrugsskole, hvor hun arbejdede i køkkenet.

Niels Peder og Åse drev kvægbrug på Skjernvej 69 i Fiskbæk indtil midt i firserne, hvor de afhændede besætningen, og han i et par år passende grise for andre. Derefter blev han ansat på Mejeriet Arinco i Videbæk, indtil han gik på en velfortjent pension for ti-tolv år siden. Fødehjemmet blev solgt i 2013, og parret købte hus på Markvænget i Skjern, hvor de faldt godt til.

Niels Peder havde altid gang i noget i sin fritid. Han hjalp sine døtre og svigersønner med modernisering af hus og hjem, så alle kunne klare sig bedst muligt. I det hele taget var det en dyd for ham at hjælpe til, hvor der var behov.


Gavmild var han hele sit liv. Niels Peder havde også et varmt hjerte for dem, som på en eller anden måde havde det svært i det nære fællesskab, Han var en dejlig lun fyr, som altid prøvede på at få det bedste ud af selv en meget svær situation.

Karlo Eskildsen


Niels Peder huggede i sten i mange år og skabte mange flotte ting og skulpturer. Ikke nok med det - for os, der var hans nære venner, fik overrakt sådan en sten til en rund fødselsdag. Gavmild var han hele sit liv. Niels Peder havde også et varmt hjerte for dem, som på en eller anden måde havde det svært i det nære fællesskab, Han var en dejlig lun fyr, som altid prøvede på at få det bedste ud af selv en meget svær situation. Det lykkedes for ham at være et godt eksempel for andre hele sit liv.

Niels Peder og Åse har været flittige brugere af campingvogn i en hel del år. De besøgte mange steder i vort land og besøgte gamle venner, som netop havde brug for det lille besøg, de kunne bidrage med. Eller de ringede, at vi ligger på camping der eller der, så kom og besøg os. Vi giver middag.

Ikke sjældent når de kom på besøg hos os, fandt vi noget, der var lidt problematisk for os på en eller anden måde. Niels Peder var straks nysgerrig. Det var måske bare en stol, der var ved at skilles ad. Alt kan repareres, var hans slogan. Han fik ofte noget med hjem til reparation, og resultatet var altid superflot.

Niels Peder og hans nære familie sad på sygehuset og snakkede med nogle sygeplejersker. Niels Peder var blevet ramt af en uhelbredelig sygdom, som det også viste sig, at han ikke kunne leve med.

Han sad med armene på en stoleryg og vippede lidt med den. Den var godt ledløs og slidt. En af hans døtre siger: ”Kør den bare herind til far, så skal han nok fikse den. Han kan reparere alt.”- ”Ja, men så er det jo bare med at gå i gang,” sagde sygeplejersken. Det blev der grinet lidt af. Sådan nogle stunder er der heldigvis også, når livet ser allersværest ud.

Niels Peders sygdom blev opdaget omkring august. Han tabte sig og var ikke på toppen. Han kom cyklende fra Skjern og over til os i Tarm midt i september. Da kunne jeg se på ham, at han havde det skidt.”Ja, det er mærkeligt,” sagde han, ”men jeg mærker ingenting. Jeg er ked af det, men det var værre, hvis det var et ungt menneske.”

Niels Peder var på hospice de sidste otte uger, han levede. Vi besøgte ham på hospice efter en halv snes dage der. Han var stadigvæk den samme positive person som hidtil. Vi tog afsked med ham og Aase efter et par timers forløb. Vi sagde farvel og på gensyn. ”Ja, i lige måde,” sagde Niels Peder med et lille smil på læben.

Ære være Niels Peders minde!’

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Live: En typisk minkavler får udbetalt over 11 millioner kroner - se tallene her

Sport For abonnenter

Tommy Jepsen har været fodboldtræner i 42 år: - Jeg har da forsøgt at holde pause, men det er aldrig rigtig blevet til noget

Erhverv

Vestjysk Bank fyrer 75 medarbejdere

Annonce