Annonce
Navne

Mindeord: Jens Peter Eskildsen havde talen klar til sin 80 års fødselsdag - men entreprenøren nåede aldrig at holde talen

Da der var mest travlt i 80'erne havde entreprenør Jens Peter Eskildsen omkring 30 ansatte, men han var aldrig stresset. Privatfoto
Tidligere entreprenør Jens Peter Eskildsen døde den 18. september. Han blev 79 år. Familien husker ham som en stabil klippe, der ikke var sådan at vælte.

Tarm/Ådum: Heidi Christensen har på vegne af sine søskende og den nærmeste familie indsendt mindeord for tidl. entreprenør Jens Peter Eskildsen:

Den 18. september 2021 sov Jens Peter Eskildsen stille ind med sine tre børn Randi, Ruben og Heidi omkring sig. Jens Peter blev 79 år.

Jens Peter havde invitationerne liggende klar til sin 80 års fødselsdag og ligeledes en meget hjertevarm tale. En tale om dyb taknemmelighed for familie og venner - og en stolthed over at være en del af dén flok.

Annonce

Talen fik han dog aldrig holdt. En svækket hjerteklap og en pludselig tilstødt dobbeltsidig lungebetændelse kunne kroppen ikke bekæmpe.

Jens Peter hvilede i, at han livet igennem var i Guds stærke hånd, og selvom han gerne ville mere af livet, lagde han ikke skjul på, at Gud var hans far og faste hjælper uanset hvad der skulle ske.

Tilbage står familien med sorgen og savnet, men også med et væld af minder og stor taknemmelighed.

Jens Peter blev født en vinterdag den 27. december 1941 på en gård i Gundesbøl ved Ådum. Her voksende han op som den ældste i en stor børneflok på ti. Det medførte et naturligt ansvar og en del pligter. Allerede som tiårig kom han ud at tjene, og det blev det tidlige startskud til et langt arbejdsliv.

Mekanik og maskiner

Han kom ud af en stolt bondeslægt og det lå nok lidt i kortene, at han skulle drive landbrug ligesom sin far, men det viste sig ganske tidligt, at Jens Peter havde både talent og interesser for noget andet - nemlig mekanik og maskiner. På hver en gård han kom ud at tjene på, var gårdens traktor altid Jens Peters største interesse. Jo nyere og mere avanceret maskineri - jo bedre. Hans lillebror kan i dag fortælle, at det nok var da Jens Peter var blot omkring de 15 år, at spiren til den senere entreprenørvirksomhed kom til overfladen.

Jens Peter Eskildsen var udrustet med stor praktisk og logisk sans og var til det sidste et orakel i at udtænke løsninger. Børnebørnene gav ham i 75 års fødselsdagsgave en t-shirt, hvorpå der stod “Hvis ikke morfar kan løse det, så er der ingen der kan!”. Privatfoto

I fritiden kom Jens Peter blandt andet i KFUM-K i Ådum og senere i LM i Tarm. Her havde han en god venneflok og de havde også deres gang på børnehjemmet Solgården i Tarm. Jens Peter sang også i kor, og gamle billeder afslører, at han også kunne håndtere en harmonika.

Efter et ophold på Blåkilde Ungdomsskole og et par år med forskellige landbrugspladser, søgte den 17årige Ådum dreng arbejde på en maskinstation i Ådum. Det blev til en del gode år hos Christian Peder Hansen. Her lærte Jens Peter meget om store maskiner.

Sammen med én af hans kollegaer besluttede han sig senere for at tage på Luthersk missionsk højskole i Hillerød. Her fik Jens Peter fem gode måneder.

Annonce

"Al jordens skræk"

Jens Peter havde ligeledes en tid som soldat ved telegraftropperne i Århus. Omkring dette tidspunkt købte han sig en motorcykel - en AJS, som Jens Peter og hans brødre navngav “Al Jordens skræk”. En kraftig maskine med mange hestekræfter. Ja så kraftig, at den ud over at køre stærkt, også til stor morskab for Jens Peter og hans brødre kunne trække faderens dieseltraktor i gang ned ad markvejen.

Efter højskoleopholdet blev det til en kort periode hos Esbjerg Jordentreprenør. Jobbet fandt han spændende, men han ville gerne imod Tarm egnen, så han fik arbejde hos DLAM (Dansk Landbrugs Andels Maskinindkøb). På denne arbejdsplads kunne Jens Peter for alvor studere hvad maskinerne indeholdt indvendigt. Her skulle han blandt andet gøre en rendegraver klar til Vagn Jakobsen fra Tarm Maskinstation, og lynhurtigt fangede denne type maskine Jens Peters interesse. Han blev tilbudt arbejde hos Vagn Jakobsen og blev fast mand på en helt ny rendegraver i 1965.

I 1964 mødte Jens Peter sin Jonna. Hendes familie kom fra Astrup og de havde sammen Familien Christiansens strengekor. Jens Peter faldt for både musikken og for pigen med det mørke hår og de mørkeblå øjne. Det blev til bryllup den 28. september 1968.

Annonce

J.P. Eskildsen

To år forinden havde Jens Peter startet J.P. Eskildsen - en selvstændig entreprenørvirksomhed i Tarm. Og Jonna giftede sig med både manden og firmaet. Rendegraveren og en gummiged fulgte med i pakken. Han lovede Jonna, at nu skulle firmaet ikke blive større! Jens Peter holdt det løfte han gav hende i kirken - og det var også det vigtigste, men den store efterspørgsel på hans arbejde medførte vokseværk i firmaet, så i 1976 flyttede firma og familien fra Tarm til Kyvling.

Annonce

30 ansatte

Kundekredsen kom igennem tiden til at strække sig fra Holstebro i nord til Esbjerg i syd. Herning i øst og Hvide Sande i vest. Da der var mest travlt i 80'erne havde Jens Peter omkring 30 ansatte og igennem tiden har der være omkring 125 forskellige medarbejdere i firmaet. En flok som Jens Peter beskrev som både dygtige og stabile.

Der kom også udvidelser på hjemmefronten. Først kom Randi, så Ruben og til sidst Heidi.

Jens Peter nød at arbejde og satte også pris på at lære fra sig til blandt andet børnene. De kom hurtig med og tog del i arbejdet i ferier med videre. Jonna blev med årene medhjælpende hustru i firmaet og passede kontor og kørte med maskiner, hvor der var brug for det.

Annonce

Aldrig stresset

Omend der var øget travlhed i firmaet, oplevede man aldrig Jens Peter stresset.

Han satte en ære i at gøre sig umage og herunder aflevere et godt stykke arbejde. Ligeledes forventede han også, at andre gjorde deres bedste. Han udgangspunkt var, at han troede det bedste om andre.

Hans arbejde var både hans passion, levebrød og hobby, og dét så han som et stort privilegium. Han mistede aldrig jordforbindelsen, men udviste i stedet taknemmelighed og stolthed.

Trods en travl virksomhed blev der også tid til familiehygge og særligt om vinteren var det et hit, at have en far som på ingen tid kunne lave områdets største kælkebakke med en gummiged.

Annonce

Positiv og optimistisk

Jens Peter vil blive husket for hans positive og optimistiske tilgang til livet. Han mente, at udfordringer var til for at blive løst. Han var en stabil klippe i barndomshjemmet og var ikke sådan at vælte.

Jens Peter vil blive husket for hans positive og optimistiske tilgang til livet. Han mente, at udfordringer var til for at blive løst. Han var en stabil klippe i barndomshjemmet og var ikke sådan at vælte.

Fra mindeordet

Nej, Jens Peter var generelt ikke typen som svajede i vinden, men stod helt fra sin tidlige ungdom fast på sine drømme og ønsker. Dette ønskede han også at give videre til sine børn, og lod dem i vid udstrækning træffe egne beslutninger og respekterede dem for deres valg.

Dog blev Jens Peter og familien mødt af en udfordring af de tungere, da Jens Peter i 2002 fik en blodprop i hjernen. Selvom han kom nogenlunde over det, stod det klart for ham, at han ikke skulle køre firmaet videre, hvis ikke det kunne gøres med samme perfektionisme, energi og overskud som tidligere.

Annonce

Hus ved åen

Jonna og Jens Peter valgte derfor at sælge firmaet i Kyvling og byggede hus på Engdraget i Tarm lige ned til åen. Det var ved selv samme å at Jens Peter en del år forinden havde dystet i tovtrækning sammen med sine arbejdsmænd. Dysten var imod større virksomheder i området og endte ofte med en våd modstander og en præmie til hylden.

Og når der skulle dystes om at åbne en øl, så kunne Jens Peter demonstrere sin ekspertise med rendegraveren, der i hans hænder også kunne udføre dén slags præcisionsarbejde.

Jens Peter engagerede sig i LUMI genbrug i Skjern og fik hurtigt sat god skik på værkstedet der. Han nød at bruge sine evner, og det sociale fællesskab fik også en væsentlig betydning for ham.

Annonce

Morfar kan løse det

Generelt var Jens Peter udrustet med stor praktisk og logisk sans og var til det sidste et orakel i at udtænke løsninger. Børnebørnene gav ham i 75 års fødselsdagsgave en t-shirt, hvorpå der stod “Hvis ikke morfar kan løse det, så er der ingen der kan!”. De sidste år af Jens Peters liv blev hans syn dog tiltagene forringet på grund af en øjensygdom, og det begrænsede hans praktiske kunnen.

Et andet hårdt slag for Jens Peter og familien var da Jonna blev syg af kræft. Den tabte hun kampen til i 2019 og hun efterlod et stort tomrum. Familien rykkede tættere sammen, og Jens Peter var ikke sen til at give udtryk for sin omsorg og kærlighed til den nærmeste familie, der nu talte de tre børn, svigerbørn og seks børnebørn.

Som en korkprop

Efter Jonnas død flyttede Jens Peter til Enghavevej i Skjern og fik hurtigt nye og betydningsfulde venskaber i nabolaget. Han nød at komme i både folkekirken, Bykirken og LM kirken. Hvis man besøgte ham uanmeldt, var der ofte høj musik på computeren - som oftest harmonikamusik eller gamle toner fra Christiansen-strengekoret, hvor Jonnas stemme og spil på citar tydeligt kunne høres.

Jens Peter var lidt som en "korkprop" - gav ikke op trods sygdom eller modgang, men poppede op på ny. Yderst sjældent beklagede han sig. "Som din dag er, skal din styrke være" og "Hid indtil - Herren har hjulpet så vel" var hans holdepunkter under alle livets forhold.

Jens Peter efterlader et stort tomrum hos både familie og venner. Som det så fint blev udtrykt i forbindelse med hans begravelse: "Et af skovens største træer er fældet!"

Ære være Jens Peters minde!Annonce
Skjern For abonnenter

Økonomisk trængte står i kø for at få råd og vejledning: Marianne afviser flere på grund af mangel på frivillige rådgivere

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 4680 er smittet med corona - antallet af indlagte falder med 12

Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing

Klar besked til 800 festdeltagere efter to coronasmittede: Bliv testet så hurtigt som muligt

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Erhvervsnavne: Rokader i Skjern Håndbold

Ringkøbing

Gør-det-selv-folket og hobby-bygge-manden får i dag en ny favorit-genbrugsbutik

Debat

Naturkraft: Det er en god idé at have viden, før man afviser noget

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Udsatte unge cyklede til Frankrig og fandt vejen til et bedre liv: - Hele mit liv har forandret sig

Navne

Mindeord: - Nu er det sjove forbi, lød de sidste ord, inden 92-årige Johannes Kirk fra Spjald sov ind

Ringkøbing

Mistanke om corona-varianten Omikron på Ringkjøbing Gymnasium – 1. g’erne er sendt hjem

Skal man absolut fyre krudt af, bør det begrænses til mellem klokken 24 og 01 nytårsaften. Bum!

Ringkøbing-Skjern

Snart er der hjælp til vaccine-presset: Læger må vaccinere mod corona i egen praksis

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Boligforening indgår aftale om specialpris: 1700 beboere tilbydes at skifte el-selskab

Ringkøbing-Skjern

Vindernumre i Lions Julelotteri 2021

Annonce